Kuntotarkastaja

Ammatit Julkaistu

Kuntotarkastaja tai kuntoarvioija on erikoistunut rakennusten ja kiinteistöjen kuntoarviointeihin, joilla saadaan selville niiden kunto ja tarvittavat korjaustoimenpiteet. Kuntoarviointi toteutetaan rakennustekniikan, LVI-tekniikan ja sähkötekniikan asiantuntemuksen pohjalta. Työssä tarvitaan oman teknisen erityisalan osaamista sekä kuntoarvioijan koulutusta, yhteistyötaitoja, asiakaspalvelutaitoja ja luotettavuutta.

Insinööri-, suunnittelu- ja konsultointitoimistoissa sekä itsenäisinä yrittäjinä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kuntotarkastaja

Kuntotarkastaja tarvitsee teknistä erityisalan asiantuntemusta rakennustekniikan, LVI-tekniikan tai sähkötekniikan alalta. Työssä tarvitaan sekä uusien että menneiden vuosikymmenien rakennusmenetelmien ja -materiaalien tuntemusta sekä rakennusten teknisten järjestelmien tuntemusta. Lisäksi on tunnettava kosteuden, lämmön sekä kulumis- ja rappeutumisilmiöiden etenemistä.

Kuntotarkastajalta vaaditaan tarkkuutta, suunnitteluosaamista ja vastuullisuutta. Työssä on tunnettava myös rakentamiseen ja kiinteistöihin liittyvää lainsäädäntöä. Ammatissa tarvitaan asiakaspalvelu- ja yhteistyötaitoja. Kielitaito on tarpeen. Alan kehitystä on seurattava jatkuvasti.

Kuntotarkastajalta edellytetään rakennus-, LVIS- tai kiinteistöalan koulutusta sekä kuntoarvioijan pätevyyttä. Ammattikorkeakouluissa voi opiskella rakennustekniikkaa, talotekniikkaa tai sähkötekniikkaa ja suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK). On mahdollista suorittaa myös tekniikan ammattikorkeakoulututkinto rakennusmestari (AMK). Kuntoarvioijan koulutusta järjestää mm. Kiinko. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Rakennuksen kuntoarvioijan (PKA) pätevyys. Pätevöityneeltä rakennuksen kuntoarvioijalta vaaditaan valmentavan koulutuksen hyväksytty suorittaminen sekä pätevyystentin hyväksytty suoritus. FISE:n pätevyyden saanut henkilö saa käyttää nimikettä Rakennuksen kuntoarvioija (PKA).

Mediaanipalkka

3820 €/kk

Yksityinen sektori

3861 €/kk

Julkinen sektori

3750 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat