LVI-insinööri

Ammatit Julkaistu

LVI-insinöörit toimivat LVI-alan monipuolisissa asiantuntijatehtävissä eri tehtävänimikkeillä, jotka vaihtelevat työnantajan ja toimenkuvan mukaan. Työnkuva voi olla painottunut esimerkiksi rakennusten LVI-suunnitteluun, työnjohtoon tai valvontaan. Työpaikkoja on mm. insinööri- ja suunnittelutoimistoissa, valmistavassa teollisuudessa sekä energia- ja teollisuuslaitoksissa. Ammatissa tarvitaan LVI-tekniikan tuntemusta ja suunnitteluosaamista sekä esimies- ja vuorovaikutustaitoja.

Suunnittelutoimistot. Insinööritoimistot. Rakennusteollisuus. Energiateollisuus. Kone- ja metallituoteteollisuus. Tukkukauppa. Maahantuontiyritykset. Itsenäisinä yrittäjinä.

Selaa avoimia työpaikkoja: LVI-insinööri

LVI-insinöörin on tunnettava LVI-tekniikan ja -järjestelmien lisäksi myös sähkötekniikkaa, automaatiotekniikkaa ja konetekniikkaa. Ammatissa on tunnettava rakentamismääräykset. Työssä tarvitaan suunnitteluosaamista ja suunnitteluohjelmistojen hallintaa.

LVI-insinööriltä edellytetään myös organisointitaitoja ja työnjohtotehtävissä myös esimiestaitoja. Ammatissa tarvitaan kykyä itsenäiseen ja oma-aloitteiseen työskentelyyn, mutta myös yhteistyökykyä ja ryhmätyötaitoja. Suunnittelutyö edellyttää ongelmanratkaisukykyä ja taloudellista ajattelua.

Kielitaito on tarpeen alan kirjallisuuden ymmärtämiseksi sekä kansainvälisissä tehtävissä toimimiseksi. Alan kehitystä on seurattava jatkuvasti, sillä järjestelmät kehittyvät ja rakentamisen vaatimukset kiristyvät.

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella talotekniikkaa ja suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK).

Yliopistojen teknistieteellisellä koulutusalalla voi suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon diplomi-insinööri ja alemman korkeakoulututkinnon tekniikan kandidaatti esimerkiksi rakennustekniikkaa, energiatekniikkaa, automaatiotekniikkaa, sähkötekniikkaa tai konetekniikkaa opiskellen.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

4290 €/kk

Yksityinen sektori

4286 €/kk

Julkinen sektori

4482 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä