Mekatroniikka-asentaja

Ammatit Julkaistu

Mekatroniikka-asentaja kokoaa ja asentaa metallituoteteollisuuden kojeita ja laitteita, joiden mekaanisia toimintoja ohjataan elektroniikan ja tietotekniikan avulla. Tehtäviin voi kuulua myös huoltoa ja korjausta. Kone- ja metallituoteteollisuuden yritysten kokoonpano-osastojen lisäksi työtä tehdään asennuskohteissa. Ammatissa tarvitaan kone- ja metallitekniikan sekä sähkö- ja automaatiotekniikan osaamista ja yhteistyötaitoja.

Kone- ja metallituoteteollisuuden yritykset. Elektroniikka- ja sähköteollisuuden yritykset.

Selaa avoimia työpaikkoja: Mekatroniikka-asentaja

Mekatroniikka-asentajalta edellytetään kone- ja metallitekniikan lisäksi myös sähkö- ja automaatiotekniikan tuntemusta sekä tietotekniikan osaamista. Ammatissa on osattava käyttää valmistuksessa, asennuksessa, kokoonpanossa ja huollossa käytettäviä metalli- ja sähkötyökaluja sekä koneita ja laitteita. Työohjeiden ja laitepiirustusten lukutaito on tarpeen.

Työ edellyttää suunnittelu- ja järjestelykykyä sekä vastuullisuutta. Ammatissa on kyettävä sekä itsenäiseen työskentelyyn että ryhmätyöhön. Työntekijältä vaaditaan asiakaspalveluasennetta.

Tekniset ohjeet ovat usein esimerkiksi englanniksi. Kielitaitoa tarvitaan erityisesti matka-asennuksissa.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon (koneasentaja tai koneautomaatioasentaja). 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa myös sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon (automaatioasentaja tai sähköasentaja). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa muun muassa koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinto, sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinto, koneasennuksen ja kunnossapidon erikoisammattitutkinto sekä sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinto.  

Tutkinnot voidaan suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3058 €/kk

Yksityinen sektori

3104 €/kk

Julkinen sektori

2845 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat