Myyntiedustaja

Ammatit Julkaistu

Myyntiedustaja myy edustamansa yrityksen tai maahantuontiliikkeen tuotteita jälleenmyyjille ja asiakkaille. Työhön kuuluu kaupankäyntiä ja myynninedistämistä asiakkaiden luona. Ammatti edellyttää itsenäistä työotetta, hyvää tuotetuntemusta, myyntihenkisyyttä sekä neuvottelutaitoja. 

Eri alojen yritykset sekä maahantuojat.

Selaa avoimia työpaikkoja: Myyntiedustaja

Myyntiedustajan työ on myyntityötä, joka edellyttää hyvää tuotetuntemusta, neuvottelutaitoja, myyntihenkisyyttä ja tulosvastuullisuutta. Ammatissa vaaditaan monia samankaltaisia taitoja ja valmiuksia kuin yrittäjiltä. Oman ajanhallinnan ja itsensä johtamisen taidot ovat tarpeen.

Myyntitehtävissä korostuvat myös asiakaspalveluhenkisyys sekä vuorovaikutustaidot. Työssä on jatkuvasti sopeuduttava uusiin tilanteisiin ja ympäristöihin. Jos asiakkaat sijaitsevat ulkomailla, tarvitaan hyvää kielitaitoa ja erilaisten kulttuurien tuntemusta. 

Vastuu myyntituloksista edellyttää stressinsietokykyä. Myyntiedustajan työhön saattaa liittyä paljon matkustelua.

Myyntiedustajilla on yleensä kaupallisen alan koulutus. Yliopistossa voi suorittaa kauppatieteellisellä koulutusalalla ylemmän ja alemman korkeakoulututkinnon, kauppatieteiden maisteri ja kauppatieteiden kandidaatti. Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon, tradenomi (AMK). Toisella asteella voi suorittaa liiketoiminnan perustutkinnon (merkonomi).  

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös liiketoiminnan ammattitutkinto (myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala) ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinto (kaupan osaamisala, myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala). Toisen asteen ammatillisen tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Työnantajat järjestävät myös tuotekoulutusta. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

4246 €/kk

Yksityinen sektori

4245 €/kk

Julkinen sektori

4262 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto