Perhepäivähoitaja

Ammatit Julkaistu

Perhepäivähoitaja hoitaa lapsia joko omassa kodissaan tai ryhmäperhepäivähoidossa siihen varatussa tilassa. Perhepäivähoitaja työskentelee kunnan palveluksessa tai ammatinharjoittajana. Ammatissa tarvitaan lasten perushoidon ja varhaiskasvatuksen osaamista, vastuuntuntoa, rauhallisuutta ja vuorovaikutustaitoja.

Kunnallisessa perhepäivähoidossa hoitaja on työsuhteessa kuntaan, yksityisenä toimiessaan hän on ammatinharjoittaja.

Selaa avoimia työpaikkoja: Perhepäivähoitaja

Perhepäivähoitajan ammatissa tarvitaan järjestelykykyä, luovuutta, pitkäjännitteisyyttä, vastuuntuntoa, rauhallisuutta ja hyviä vuorovaikutustaitoja. Hoitajan tulee pystyä työskentelemään itsenäisesti, mutta toimimaan myös ryhmässä ja yhteistyössä perheiden ja muiden tahojen kanssa.

Käytännöllisyys ja kodin tehtävien hallinta on välttämätöntä. Musiikilliset, kielelliset ja kuvallisen ilmaisun taidot ovat eduksi lapsiryhmän ohjaamisessa.

Lasten pukeminen ja nosteleminen erilaisissa työasennoissa saattavat rasittaa selkää, joten hyvän fyysisen kunnon ylläpitäminen auttaa työssä jaksamisessa.

Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto perhepäivähoidon osaamisalalla on suositeltava perhepäivähoitajan tehtäviin. Ammattitutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Kunnat, ammatilliset aikuiskoulutuskeskukset ja muut oppilaitokset järjestävät koulutusta perhepäivähoitajille. 

Myös sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja, on sopiva koulutus perhepäivähoitajan työhön. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Sosiaalialan kelpoisuusehdot on määritelty laissa ja asetuksessa sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista.

Mediaanipalkka

2098 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto