Puhdistamonhoitaja

Ammatit Julkaistu

Puhdistamonhoitajan työ jätevedenpuhdistamolla on enimmäkseen automatisoidun puhdistusprosessin valvontaa. Tehtäviin kuuluu myös laitteiden valvontaa, näytteiden ottamista ja pieniä korjaustöitä. Työpaikkoja on kunnallisilla vesilaitoksilla ja jonkin verran myös teollisuudessa. Ammatissa tarvitaan puhdistuksen prosessitekniikan tuntemusta, kunnossapidon osaamista, itsenäistä työskentelyotetta ja kykyä ryhmätyöhön.

Kunnalliset vesilaitokset. Myös yksityisellä puolella, lähinnä puunjalostusteollisuudessa on jätevedenpuhdistamoita.

Selaa avoimia työpaikkoja: Puhdistamonhoitaja

Ammatissa tarvitaan jätevedenpuhdistuksen prosessitekniikan tuntemusta. Pienillä puhdistamoilla tarvitaan monitaitoisia prosessimiehiä. Kunnossapitotehtävät edellyttävät korjaus- ja kunnossapito-osaamista, esimerkiksi hitsaustaitoa. Tietotekniikan käyttötaito on työssä tarpeen.

Ammatissa on kyettävä sekä itsenäiseen työskentelyyn että ryhmätyöhön. Yhteistyötaidot ovat tarpeen myös yhteistyökumppaneiden, asiakkaiden ja lähialueen asukkaiden kanssa.

Isommilla puhdistamoilla on sopeuduttava vuorotyöhön. Jätevedenpuhdistamolla työskennellessä ei hajuilta voi kokonaan välttyä, mutta ongelmaa pystyy vähentämään pitämällä työympäristön mahdollisimman siistinä.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa esimerkiksi prosessiteollisuuden perustutkinnon, prosessinhoitaja. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös prosessiteollisuuden ammatti- ja erikoisammattitutkinnot. 

Kunnossapitotehtäviin soveltuu esimerkiksi kone- ja tuotantoalan perustutkinto. Ammattitaidon kartuttua voi suorittaa myös tuotantotekniikan ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3578 €/kk

Yksityinen sektori

3616 €/kk

Julkinen sektori

3506 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä

Ammattialat