Pukusuunnittelija

Ammatit Julkaistu

Pukusuunnittelijan tehtävänä on suunnittella puvustus esittävän taiteen, elokuvan ja television erilaisia tuotantoja varten. Monet pukusuunnittelijat suunnittelevat myös lavastusta. Työ edellyttää luovuutta, laajaa yleissivistystä ja ryhmätyötaitoja.

Esittävän taiteen, elokuvan tai television tuotannoissa, muoti- ja vaatetusalalla sekä freelancereina.

Selaa avoimia työpaikkoja: Pukusuunnittelija

Luovuus on pukusuunnittelijalle tärkeää, sillä koko ajan on pystyttävä luomaan uutta. Laajaa yleissivistystä ja tiedonhankintataitoja tarvitaan päivittäin, sillä on tunnettava tarkkaan mm. työn alla

Pukusuunnittelijan ammatissa tarvitaan luovuutta ja taiteellista näkemystä, jotta osaa kehittää visuaalisesti mielenkiintoisia pukuja. Työssä vaaditaan myös laajaa yleissivistystä ja historian tuntemusta, mikä tarkoittaa tietämystä eri aikakausien vaatetuksesta, materiaaleista ja valmistustekniikoista. Eduksi on kyky tutkia ja analysoida käsikirjoituksia, hahmojen persoonallisuutta ja tarinan teemoja pukusuunnittelun näkökulmasta. Myös nykypäivän muodin ja puvustuksen trendit on tunnettava hyvin.

Pukusuunnittelijalta vaaditaan taitoa suunnitella ja toteuttaa pukuja käyttämällä erilaisia materiaaleja ja valmistusmenetelmiä, kuten ompelua, kaavoitusta, muotoilua ja koristelua. Myös yhteistyötaidot ovat tärkeät, sillä puvustuksen kokonaisuudesta keskustellaan muien alan ammattilaisten ja toteutuksesta vastaavan työryhmän kanssa.

Pukusuunnittelija osallistuu suunnittelutyön lisäksi myös aikataulujen ja budjetin laatimiseen ja noudattamiseen, joten myös organisointikykyä ja järjestelmällisyyttä vaaditaan. Työssä voidaan tarvita valmiutta reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja tarvittaessa tehdä muutoksia suunnitelmiin.

Myös digitaalisten suunnitteluohjelmien hallinta voi olla tuotannoissa tarpeen. Ammatissa on olennaista osata vastaanottaa palautetta ja kehittää omaa työskentelyään sen pohjalta.

Yliopistossa voi opiskella esittävän taiteen pukusuunnittelua. Tutkinto on taiteen kandidaatti tai maisteri. Muotia ja puvustusta voi opiskella ammattikorkeakoulussa, jossa voi suorittaa muotoilijan ammattikorkeakoulututkinnon.Tekstiili- ja vaatetusalan opintoja järjestetään myös lukuisissa muissa oppilaitoksissa.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3469 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto