Puutarhatyöntekijä

Ammatit Julkaistu

Puutarhatyöntekijät tekevät erilaisia kasvien istutukseen, viljelyyn ja hoitoon liittyviä töitä puutarhoilla ja viljelmillä. He voivat työskennellä myös puisto- ja viherrakennustyössä. Ammatissa täytyy sopeutua vaihteleviin työskentelyolosuhteisiin ja ulkotyöhön sekä olla fyysisesti hyvässä kunnossa.

Kauppapuutarhat ja taimitarhat, viherrakennusliikkeet, kukkakaupat, puutarha-alan myymälät, kunnat, seurakunnat, golfkentät sekä yrittäjänä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Puutarhatyöntekijä

Puutarha- ja vihertyöntekijän tulee tuntea kasveja ja niiden hoitoa sekä olla kiinnostunut kasveista. Ammatissa edellytetään monissa työtehtävissä käsillä tekemisen taitoja sekä oma-aloitteisuutta.

Työskentely ulkona vaihtelevissa sääoloissa ja joskus kuumissa kasvihuoneissa vaatii hyvää sopeutumiskykyä ja terveyttä. Työ on toisinaan fyysisesti raskasta, vaikka raskaimmat työt tehdään usein koneilla.

Allergiat voivat haitata kasvien parissa työskentelyä.

Puutarha- ja vihertyöntekijöiltä ei yleensä edellytetä varsinaista ammatillista tutkintoa, vaan koulutus annetaan työpaikoilla työn ohessa. Toisen asteen oppilaitoksissa voi suorittaa puutarha-alan perustutkinnon (puutarhuri). Ammattitaidon kartuttua voi suorittaa myös puutarha-alan ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon. Tutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

2435 €/kk

Yksityinen sektori

2508 €/kk

Julkinen sektori

2353 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat