Satulaseppä

Ammatit Julkaistu

Satulaseppä korjaa ja huoltaa satuloita ja muita hevosvarusteita. Satulasepät voivat korjata ja myydä myös muita nahkatuotteita. Satulasepät työskentelevät yleensä yrittäjinä. Työssä vaaditaan käsityötaitojen lisäksi hevosen anatomian ja hevosurheilun tuntemusta.

Yrittäjinä tai hevosurheiluun erikoistuneissa liikkeissä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Satulaseppä

Käsillä tekemisen taito on satulasepän ammatin perusedellytys. Ammatissa on tunnettava hyvin hevosen anatomia sekä osattava käsitellä hevosia. Satulat hankitaan hevosen koon mukaan, siksi satulasepän on osattava arvioida, millaisen satulan hevonen tarvitsee tai mitä korjattavalle satulalle pitää tehdä.

Työssä on pystyttävä ompelemaan, leikkaamaan ja muotoilemaan hankalia materiaaleja kuten nahkaa, jonka laadulliset tekijät on tunnettava tarkasti. Huolellinen työn jälki vaatii kärsivällisyyttä ja kriittistä suhtautumista omaan työhön. Satulasepän ammatin laaja-alainen hallinta vaatii pitkällistä perehtymistäa sekä laajaa käytännön kokemusta.

Allergiset henkilöt saattavat saada oireita pölystä, nahasta tai erilaisista työssä käytettävistä liimoista.

Suomessa ei varsinaisesti kouluteta satulaseppiä. Ypäjän hevosopistossa opetetaan satuloiden ja valjaiden korjaamista. Suutarin ammattitaidon hankkiminen on hyvä lähtökohta satulasepän työhön.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Yksityisyrittäjänä toimivan satulasepän ansiot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta. Satulasepän työ on hinnoiteltu suutarintyössä yleensä erikoishintaluokkaan.

Ammattialat