Seppä

Ammatit Julkaistu

Seppä valmistaa esineitä metallista useimmiten takoen. Sepän työhön voi kuulua myös vanhojen esineiden kunnostamista ja entisöintiä sekä rautarakenteiden valmistamista. Ammatissa toimitaan yleensä yrittäjänä. Seppä tarvitsee kädentaitoja, luovuutta, hahmotuskykyä, kekseliäisyyttä sekä kykyä pitkäjännitteiseen ja itsenäiseen työskentelyyn.

Sepät toimivat yleensä itsenäisinä yrittäjinä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Seppä

Ammatti edellyttää käsityötaitoja ja käden tarkkuutta. Työssä tarvitaan myös luovuutta, hahmotuskykyä ja kekseliäisyyttä sekä kykyä pitkäjännitteiseen ja itsenäiseen työskentelyyn. Yrittäjänä toimivan sepän on hallittava yrittämiseen liittyvät tiedot ja taidot. Myös asiakaspalvelutaidot ovat tarpeen.

Rauhallisuus ja huolellisuus vähentävät tapaturmavaaraa. Koska työympäristössä on aina jonkin verran metallipölyä, voi allergiataipumuksesta olla työssä haittaa.

Taideteollisuusalan perustutkinto, artesaani, metallisepänalaan suuntautuen antaa valmiuksia sepän työhön. 

Ammattitaidon kartuttua voi suorittaa taideteollisuusalan ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon. 

Muun muassa aikuiskoulutuskeskuksissa järjestetään seppäkursseja. 

Ennen sepän työhön erikoistumista on suositeltavaa hankkia hyvät metallityön perustaidot. On mahdollista suorittaa esimerkiksi kone- ja tuotantoalan perustutkinto. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Itsenäisenä yrittäjänä toimivan sepän ansiot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta. Yrittäjänä toimivalle sepälle on olennaista, miten taitava hän on työssään ja miten hyvin hän osaa myydä ja markkinoida palvelujaan.

Hyödyllisiä linkkejä

Ammattialat