Sorvaaja

Ammatit Julkaistu

Sorvaaja on sorvin käyttöön erikoistunut koneistaja, joka valmistaa erilaisia metallikappaleita kuten esimerkiksi akseleita, kiekkoja, ruuveja ja holkkeja käsikäyttöisin ja ohjelmoitavin sorvein. Sorvaajat työskentelevät tyypillisesti metallituotteita valmistavissa konepajoissa tai kone- ja moottorikorjaamoissa. Ammatti edellyttää työstötekniikan hallintaa, materiaalituntemusta ja piirustusten lukutaitoa sekä tarkkuutta, huolellisuutta ja yhteistyötaitoja.

Kone- ja metallituoteteollisuuden yritykset, kuten konepajat, verstaat ja korjaamot. Työpaikkoja on myös muilla teollisuuden aloilla.

Selaa avoimia työpaikkoja: Sorvaaja

Sorvaajan työ edellyttää työstötekniikoiden ja käytettävien materiaalien tuntemusta. Ammatti edellyttää työpiirustusten lukutaitoa. Työssä on osattava ottaa huomioon laatuvaatimukset sekä hallittava materiaalien taloudellinen käyttö.

Ammatissa tarvitaan myös matemaattista osaamista. Tarkkuus ja huolellisuus ovat tarpeellisia ominaisuuksia. Ammatissa tarvitaan kykyä itsenäiseen työskentelyyn, solutuotanto edellyttää yhteistyötaitoja.

Työturvallisuustekijöiden noudattaminen on tärkeää. Työ edellyttää yleensä kuulo-, hengitys- ja silmäsuojaimien käyttöä.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon (koneistaja).  

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tuotantotekniikan ammattitutkinto, koneistuksen osaamisala. 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3116 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat