Sulattaja

Ammatit Julkaistu

Sulattaja työskentelee metalleja jalostavan teollisuuden sulatossa, jossa hän ohjaa ja valvoo metallien valmistusta malmirikasteista tai romumetallista. Työ on luonteeltaan prosessinohjausta. Ammatissa tarvitaan sulatusprosessin tuntemusta sekä tarkkuutta, huolellisuutta ja yhteistyötaitoja.

Metalleja jalostavan teollisuuden tuotantolaitokset: sulatot, valimot.

Selaa avoimia työpaikkoja: Sulattaja

Metallien sulatustyö edellyttää sulatusprosessin ja työssä käytettävien koneiden hallintaa. Prosessin ohjaus, seuranta ja valvonta ohjaamossa vaativat tarkkuutta ja huolellisuutta. Ammatissa tarvitaan laskutaitoa sekoitettavien aineiden määrien laskemiseksi. Ammatti edellyttää vastuullisuutta tuotteiden laadun varmistamiseksi sekä aikatauluissa pysymiseksi.

Työ sulattamossa on tiimityötä. Tehtävien hoituminen edellyttää hyviä yhteistyötaitoja. Työ edellyttää sopeutumista kiireiseen työtahtiin, lisäksi on osattava käsitellä paljon tietoa kerralla.

Tietokoneet antavat tietoa tuotannon sujumisesta, mutta jos jotain sattuu, on osattava toimia nopeasti virheiden korjaamiseksi. Sulaton työhön liittyy työturvallisuusriskejä, koska ollaan tekemisissä sulan metallin, liekkien ja kovan kuumuuden sekä isojen koneiden kanssa.

Osa työvaiheista on fyysisesti raskaita.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa prosessiteollisuuden perustutkinnon (valutuotevalmistaja). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös prosessiteollisuuden ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3590 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat