Tatuoija, lävistäjä

Ammatit Julkaistu

Tatuoija tekee tatuointeja asiakkaiden iholle värineulaa apuna käyttäen. Tatuoija suunnittelee ja toteuttaa tatuointeja asiakkaan toiveiden mukaisesti. Lävistäjä tekee kehonlävistyksiä eli reikiä asiakkaan ihoon ja muihin kudoksiin, kuten kieleen ja rustoihin. Tatuointeja ja lävistyksiä tehdään usein samoissa liikkeissä. Ammattilaiselta edellytetään asiakaspalvelutaitoja, alan tekniikoiden hallintaa ja hygieniaosaamista.

Yrittäjinä tai työntekijöinä tatuointi- ja lävistysliikkeissä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Tatuoija, lävistäjä

Tatuoijalta ja lävistäjältä edellytetään asiakaspalvelutaitoja ja vuorovaikutustaitoja. Tatuoijan ammatissa tarvitaan hyvää visuaalista silmää, piirustustaitoa ja tatuointitekniikan hallintaa. Lävistysten tekemisessä vaaditaan anatomian tuntemusta.

Alan ammattilaisen on osattava toteuttaa asiakkaan toiveet. Työn jäljen ja laadun on oltava korkeatasoista. Tatuointikoneen käytön lisäksi on hallittava sen ja muiden työvälineiden huolto ja desinfioinnit.

Työssä on noudatettava tarkasti hygieniavaatimuksia. Ammatissa on tunnettava työhön liittyvät terveysriskit, kuten tartuntataudit, ja niiltä on osattava suojautua.

Yrittäjänä toimivan on tunnettava myös yrittäjyyteen liittyviä asioita kuten markkinointia, kustannuslaskentaa, verotusta ja kirjanpitoa. Alan kansainvälisen kehityksen seuraaminen on tarpeen.

Tatuointikursseja ja lävistyskursseja järjestetään alan yrityksissä. Käytännössä ammatti opitaan yleensä työskentelemällä kokeneen ammattilaisen oppilaana. Tatuoijaksi haluavalta edellytetään työnäytteitä omista piirroksista.

Tatuoijan työtä tukee esimerkiksi taidealan koulutus tai kosmetologin koulutus, lävistäjän työtä esimerkiksi kosmetologin koulutus. Kaupallisen alan koulutuksesta on hyötyä liikkeenharjoittamisessa.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Tatuointi- ja/tai lävistysliikkeen perustaminen edellyttää kirjallisen ilmoituksen tekemistä ympäristöterveydenhuollolle ennen toiminnan aloittamista. Liikkeen harjoittamiseen käytettävälle huoneistolle ja siellä harjoitettavalle toiminnalle on asetettu tietyt vaatimukset.

Mediaanipalkka

2338 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto