Tietokoneasentaja

Ammatit Julkaistu

Tietokoneasentaja asentaa, korjaa ja huoltaa tietokoneita sekä niiden oheislaitteita ja ohjelmistoja. Tietokoneasentajat työskentelevät yleensä tietotekniikan huoltoliikkeiden palveluksessa. Ammatissa tarvitaan tietotekniikan, elektroniikan ja sähkötekniikan tuntemusta sekä oma-aloitteisuutta, ongelmanratkaisutaitoja ja asiakaspalveluhenkisyyttä.

Tietotekniikan huoltoyritykset, tietotekniikkalaitteita myyvät yritykset, maahantuojat sekä elektroniikka- ja sähköteollisuus.

Selaa avoimia työpaikkoja: Tietokoneasentaja

Tietokoneasentajalta edellytetään tietokoneiden, elektroniikan ja sähkötekniikan tuntemusta. Työssä tarvitaan käden taitoja. Työntekijältä vaaditaan tarkkuutta, huolellisuutta ja ongelmanratkaisutaitoja. Häiriön selvittäminen vaatii usein kekseliäisyyttä ja johdonmukaista ajattelua.

Tehtävien hoito edellyttää oma-aloitteisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn. Asiakaspalvelutaidot ovat työssä tarpeen.

Englanninkielisen ammattitekstin ymmärtäminen on tarpeen. Tekniikan kehittyminen edellyttää jatkuvaa opiskelua ja uuden omaksumista.

Ammatissa tarvitaan normaalia näön tarkkuutta ja värinäköä.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon (ICT-asentaja, elektroniikka-asentaja, hyvinvointiteknologia-asentaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tieto- ja tietoliikennetekniikan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Sähköturvallisuusalan säädösten mukaan oman alansa sähkö- ja käyttötöitä saa itsenäisesti tehdä vain henkilö, jolla on näihin töihin riittävä ammattitaito. Sähköturvallisuusalan vastuuhenkilöllä (sähkötöiden johtaja tai käytön johtaja) tulee olla toimialueen kattava pätevyystodistus. Pätevyystodistus annetaan henkilölle, jolla on riittävä sähköalan koulutus, työkokemus ja suoritettu sähköturvallisuustutkinto.

Mediaanipalkka

3232 €/kk

Yksityinen sektori

3237 €/kk

Julkinen sektori

3022 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto