Vakuutusmyyjä

Ammatit Julkaistu

Vakuutusmyyjä tai vakuutusedustaja hankkii vakuutusyhtiölle uusia asiakkaita sekä palvelee vanhoja asiakkaita. Hän työskentelee asiakaspalvelutyössä myyden asiakkaille erilaisia vakuutuksia kuten henki-, tapaturma- ja liikennevakuutuksia. Vakuutusmyyjä selvittää asiakkaiden vakuutustarpeet, tekee tarjouksia ja solmii vakuutussopimuksia asiakkaiden kanssa sekä neuvoo vakuutusasioissa.

Vakuutusmyyjän työ on myyntityötä, jossa vuorovaikutus- ja neuvottelutaidot ovat keskeisessä osassa työnkuvaa. Ammatissa tarvitaan kykyä tulla toimeen ja työskennellä erilaisten ihmisten kanssa. Olennaista on myös vakuutustuotteiden ja niihin liittyvien ehtojen tuntemus ja tiedonhankintataidot. Hyvästä suullisesta ja kirjallisesta ilmaisutaidosta on etua.

Uusien asiakkaiden hankinta ja vastuu myyntitavoitteista vaatii paineensietokykyä. Esihenkilönä työskentely edellyttää organisointitaitoa, joustavuutta, päättäväisyyttä ja kykyä tehdä itsenäisiä ratkaisuja. Alan jatkuva seuraaminen ja kouluttautuminen ovat tarpeen.

Yliopistossa voi suorittaa kauppatieteiden kandidaatin sekä maisterin tutkinnot suuntautuen vakuutukseen ja riskienhallintaan. Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon, tradenomi (AMK), voi suorittaa ammattikorkeakouluissa. 

Liiketoiminnan perustutkinnon (merkonomi) voi suorittaa toisen asteen oppilaitoksissa. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös liiketoiminnan ammattitutkinto (myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala, finanssipalveluiden osaamisala) sekä liiketoiminnan erikoisammattitutkinto (myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala). Toisen asteen ammatillisen tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Alalla voidaan suorittaa myös vakuutustutkinto (VTS) ja ylempi vakuutustutkinto (YVTS). Vakuutusyhtiöt kouluttavat vakuutustoimihenkilöitään erilaisilla kursseilla. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3971 €/kk

Yksityinen sektori

3971 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä

Haastattelut