Yritysneuvoja

Ammatit Julkaistu

Yritysneuvoja neuvoo aloittavia yrittäjiä yrityksen perustamisessa sekä jo toiminnassa olevia pääasiassa pieniä ja keskisuuria yrityksiä niiden toiminnan kehittämisessä. Yritysneuvojia työskentelee kuntien, valtion, järjestöjen ja alan palveluja tarjoavien yritysten palveluksessa. Ammatissa tarvitaan hyvää elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tuntemusta sekä asiakaspalveluosaamista ja ongelmanratkaisutaitoja.

Kuntien ja kuntayhtymien yritysneuvonnat ja kehittämiskeskukset. Valtiolla elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY). Yritysneuvonnan palveluihin keskittyneet yritykset. Tilitoimistot. Järjestöt.

Selaa avoimia työpaikkoja: Yritysneuvoja

Yritysneuvojan työssä tarvitaan vahvaa yritystoiminnan ja elinkeinoelämän tuntemusta. Ammatissa on tunnettava mm. eri yritysmuodot, lainsäädäntö, liiketoimintasuunnitelmat, kannattavuuslaskelmat, rahoitus, verotus, markkinointi ja yrityskauppoihin liittyvät asiat.

Asiakaspalvelu- ja yhteistyötaidot ovat työssä tarpeen.  Neuvontatyö edellyttää hyviä suullisia ja kirjallisia viestintätaitoja. Koulutustyössä tarvitaan pedagogista osaamista. Ongelmanratkaisutaidot ovat työssä tarpeen. Kyky luoda ja ylläpitää verkostoja yritysmaailmaan on tarpeen.

Kokemus yrittäjyydestä on työssä eduksi. Elinkeinoelämän asioita on seurattava jatkuvasti.

Liiketaloutta voi opiskella eri koulutustasoilla. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa liiketoiminnan perustutkinnon (merkonomi).  

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös esimerkiksi yrittäjän ammattitutkinto, johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto sekä yritysneuvojan erikoisammattitutkinto. 

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK). Tutkinnon voi suorittaa esimerkiksi yritystoiminnan kehittämiseen suuntautuen. 

Yliopistoissa voi opiskella kauppatieteitä. Tutkinnon voi suorittaa esimerkiksi yrittäjyyteen suuntautuen. Ylempi korkeakoulututkinto on kauppatieteiden maisteri, alempi on kauppatieteiden kandidaatti. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

4300 €/kk

Yksityinen sektori

4219 €/kk

Julkinen sektori

4325 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä

Ammattialat