Automyyjä

Haastattelut Julkaistu

"Työ vaatii jatkuvaa oppimista, ja perehtyminen alaan jatkuu koko työuran ajan. Mielestäni autojen myymisen oppii parhaiten työssä, ei niinkään kurssilla tai koulussa. Ihmistuntemus ja taito toimia erilaisten ihmisten kanssa ovat tärkeitä."

Automyyjä Laura Teppola
  • Laura Teppola 
  • Automyyjänä Pro-Caravan Finland Oy:ssä. 
  • Suorittanut liiketalouden opintoja Jyväskylän ammattikorkeakoulussa sekä työhön vaadittavia rahoitus- ja vakuutuskursseja. 
  • Työkokemusta alalta neljä vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Myyn matkailuajoneuvoja ja -vaunuja. Työhöni kuuluu myynti-ilmoitusten laatiminen sekä ajoneuvojen koeajojen ja kuntotarkistusten suorittaminen ennen myyntiä. Suoritan myös ajoneuvojen kosteusmittauksia siihen tarkoitetulla mittarilaitteella. Olen yhteydessä asiakkaisiin, laadin tarjouksia ja vastaan ajoneuvojen esittelystä ja paperitöistä, kuten kauppasopimuksista, rahoitusasiakirjoista, rekisteröineistä ja vakuutuksista. Hoidan siis myös näitä työtehtäviä, sillä toimipisteessäni ei ole erillistä autosihteeriä. Työtehtäviini kuuluvat myös toimiston ja ajoneuvojen siivous sekä kiinteistön kunnossapito.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Olen aina työskennellyt myynnin parissa erilaisissa työpaikoissa. Nuorempana myin viihde-elektroniikkaa ja huomasin menestyväni hyvin miesvaltaisella alalla. En aluksi harkinnut siirtyväni automyyjäksi, mutta kuultuani, että alalle kaivataan lisää naisia, otin yhteyttä autoliikkeeseen ja sain työpaikan. Tämä on toinen autoliike, jossa olen työskennellyt.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Saavun aamulla töihin kello 9. Käyn läpi sähköpostit ja laadin tarjouksia asiakkaille. Tämän jälkeen valmistelen myytävät ajoneuvot luovutuskuntoon. Suoritan kuntotarkastukset varmistaakseni, että kaikki laitteet toimivat ja tarvittaessa vaihdatan esimerkiksi renkaat. Päivän aikana teen lisäksi autojen myynti-ilmoituksia verkkosivuille, keitän kahvia ja pidän piha-alueen siistinä. Työtehtäväni ovat monipuolisia, mikä tekee päivistäni vaihtelevia.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen sekä sisällä toimistossa että ulkona autojen parissa. Kesällä olen paljon ulkona, sillä esittelen ajoneuvoja asiakkaille, pesen autoja ja hoidan pihatöitä. Talvella vietän enemmän aikaa sisätiloissa tietokoneen äärellä, mutta en koko päivää silloinkaan.

Toimipisteemme on auki arkisin kello 9–17 ja lauantaisin kello 10–14. Voin valita melko vapaasti, mitkä päivät olen töissä. Usein pidän yhden arkipäivän vapaana ja teen töitä lauantaisin. Työt seuraavat minua usein työpäivän jälkeen kotiin, erityisesti silloin, kun minulla on autokauppa kesken. Vastaan sähköposteihin ja työpuhelimeen myös vapaa-ajalla, vaikka se on vapaaehtoista. Ajattelen, että teen työtä itselleni, sillä minulla on provisiopalkka eli saan palkkaa sen mukaan, kuinka paljon myyn kuukauden aikana. Automyyjät saavat harvoin kuukausipalkkaa, joten tämä on alalla yleinen käytäntö.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

On hyvä olla ulospäinsuuntautunut ja kiinnostunut autoista. Työ vaatii jatkuvaa oppimista, ja perehtyminen alaan jatkuu koko työuran ajan. Mielestäni autojen myymisen oppii parhaiten työssä, ei niinkään kurssilla tai koulussa. Olen opiskellut liiketaloutta ja johtamista, mistä on kuitenkin ollut hyötyä.

Ihmistuntemus ja taito toimia erilaisten ihmisten kanssa ovat tärkeitä, sillä kaikki asiakkaat ovat erilaisia. Kokemus auttaa myyntityössä, enkä usko, että olisin ollut vielä 20-vuotiaana valmis automyyjäksi.

Mikä on parasta ammatissasi?

Viihdyn hyvin automyyjänä. Parasta ovat asiakkaat, mukavat työkaverit, työn vaihtelevuus ja mahdollisuus vaikuttaa omaan työhöni.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Työskentelen myös vapaa-ajallani, mikä tuntuu välillä kuormittavalta. Ylitöitä kertyy helposti, mutta niitä ei ole pakko tehdä. Asiakkaiden antamat reklamaatiot voivat joskus olla hankalia, mutta jos hoidan ne hyvin, asiakas voi palata uudelleen.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee automyyjän ammattia?

Kaikenlainen työkokemus on hyödyksi. Erityisesti asiakaspalvelutyö toimii hyvänä pohjana tähän työhön. Kannustan myös naisia hakeutumaan alalle rohkeasti. Jos miettii sopivaa koulutusta, kannattaa harkita myyntityön ammattitutkintoa.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Uskon automyyjän työn jatkuvan, sillä autoja ostetaan tulevaisuudessakin. Sähköautojen yleistyminen ei ole vielä saavuttanut asuntoautomarkkinoita, mutta niiden yleistyminen näkyy pienempien ja kevyempien asuntovaunujen kysynnän lisääntymisenä.

Kuva: Ilona Savitie

Jaa artikkeli