Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Kattohuoltaja

Haastattelut Julkaistu

"Pidän siitä, kun näen työssäni oman kädenjälkeni. Positiiviset asiakaskohtaamiset ja -palautteet vahvistavat tunnetta oman työn merkittävyydestä."

Kattohuoltaja Olavi Kinnunen
  • Olavi Kinnunen  
  • Yrittäjänä ja kattohuoltajana Suomen Laatukatot Oy:ssä. 
  • Suorittanut pintakäsittelyalan erikoisammattitutkinnon. 
  • Työkokemusta alalta kuusi vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi. 

Minulla on isoveljeni kanssa kattohuoltoalan yritys. Maalaamme, pintakäsittelemme ja huollamme ulkokattoja kesäisin. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Armeijan jälkeen hain joka paikkaan töihin. Sitten muistin, että isoveljeni on kesätöissä kattomaalarina. Soitin hänen pomolleen ja kysyin töitä. Sain työpaikan ja olin siellä maalarina noin 2–3 vuotta. Otin kuitenkin lopputilin, ja perustimme veljeni kanssa oman toiminimen. Myöhemmin vaihdoimme yritysmuotomme osakeyhtiöksi. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Aamulla herättyäni selailen sähköpostini läpi ja vastaan tarjouspyyntöihin, joita potentiaaliset asiakkaat ovat meille lähettäneet. Sitten lähden työmaalle, jossa pyrin päivän aikana tekemään aina yhden työvaiheen kerrallaan. Ensimmäinen vaihe on yleensä katon pesu, jonka jälkeen katto on valmis jatkokäsittelyyn. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Työpäiväni kestää yleensä noin 8–10 tuntia. Koska käsittelemme ulkokattoja, työpäivät kuluvat pääosin taivasalla. Koska teemme pelkästään urakkasopimuksia, työ ei jakaudu viikolle tasaisesti, vaan työtä tehdään silloin, kun sitä on. Päivät voivat siis venyä välillä aika pitkiksi. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Teemme tarkkaa työtä kaltevalla pinnalla monen metrin korkeudessa. Se vaatii kovaa fyysistä ja psyykkistä kuntoa. Turvallisuudesta pidetään tietysti huolta valjailla ja muilla varotoimilla, mutta korkeita paikkoja ei saa säikkyä. Silloin tällöin suomalainen kesäpäivä on myös todella lämmin, joten välillä on hiki. Maalarin on totta kai tiedettävä myös paljon maalauksesta ja esimerkiksi eri maalilajeista. Muuten maali ei tule pysymään katolla. 

Mikä on parasta ammatissasi? 

Pidän siitä, kun näen työssäni oman kädenjälkeni. Positiiviset asiakaskohtaamiset ja -palautteet vahvistavat tunnetta oman työn merkittävyydestä. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Ensimmäisenä tulee mieleen hankalat asiakkaat, jotka eivät tunnu olevan mihinkään tyytyväisiä. Silloin tällöin työ on myös raskasta, eikä vapaa-ajalle jää aikaa. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee kattohuoltajan ammattia? 

Tällä alalla on todella paljon kilpailua. Jos toimii yrittäjänä, yrityksenä pitää erottua joukosta jotenkin, jos haluaa pärjätä. Päivittäinen työ vaatii hyviä kommunikointitaitoja sekä fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä. Työmaalle on myös oltava valmis matkustamaan pitkiäkin matkoja. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Tulevaisuus näyttää hyvältä. Uskon, että kattoja maalataan vielä 20 vuodenkin päästä. 

Jaa artikkeli