Luonto- ja eräopas

Haastattelut Julkaistu

"Eräoppaan työ on kausi- ja sesonkiluontoista. Kaipaan ulkona olemista, ja haluan nauttia kaikista vuodenajoista mahdollisimman paljon. Työ edellyttää hyviä vuorovaikutustaitoja ja tietämystä paikallisesta kulttuurista. Oppaalla pitää olla hyvä itsetuntemus, jotta ymmärtää oman osaamisensa, rajansa ja vahvuutensa. Ammatissa vaaditaan myös hyvää englannin kielen taitoa, minkä lisäksi monista muistakin kielistä olisi hyötyä."

Luonto- ja eräopas Anna-Leena Nordberg
  • Anna-Leena Nordberg
  • Työskentelee omalla toiminimellä luonto- ja eräoppaana, mm. alihankkijana White Adventurelle.
  • Valmistunut luonto- ja eräoppaaksi Ammattiopisto Lappiasta, teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta ja sosionomiksi Lapin ammattikorkeakoulusta.
  • Työkokemusta alalta 10 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Talvella työskentelen eräoppaana. Valmistelen ja toteutan retkeilytuotteiden ohjelman sekä vastaan ryhmän viihtyvyydestä ja turvallisuudesta. Minulla on kaksi päätuotetta, joista ensimmäinen on viikon kestävä Silence & Nature Tour, jossa liikutaan luonnossa enintään kuuden hengen ryhmässä ilman moottoriajoneuvoja. Toinen tuote on viisi päivää kestävä, enintään neljän henkilön hiihtovaellus. Eräoppaan työ on asiakaspalvelua, ja työkieli on englanti. Ruoanlaitto on iso osa työtä, sillä paikallinen, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä ruoka kuuluu olennaisesti retkeilytuotteisiin. Koska teen työtä alihankkijana, työnkuvaani ei kuulu markkinointia tai asiakashankintaa.

Lisäksi olen kehittänyt työyhteisöille suunnatun tuotteen, jossa voin hyödyntää sekä teatteri-ilmaisun että luonto- ja eräoppaan koulutuksia. Järjestän työporukoille retkiä, joissa kävelemme tai hiihdämme, valmistamme tulella ruokaa, perehdymme johonkin luontoon liittyvään teemaan ja teemme draamaharjoituksia. Lisäksi koulutan oppaille vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja. Teen siis monipuolisesti erilaisia töitä ja pystyn hyödyntämään kaikkien eri tutkintojeni tarjoamaa osaamista.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Kaipaan ulkona olemista, ja haluan nauttia kaikista vuodenajoista mahdollisimman paljon. Luonto- ja eräopaskoulun käyminen oli haaveenani pitkään. Kun viimein sain elämäni järjestettyä niin, että pääsin sinne opiskelemaan, sain elää yhden elämäni parhaimmista vuosista. Työssäni haluan mahdollistaa muillekin luontoyhteyden syventämisen.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Eräoppaan työ on kausi- ja sesonkiluontoista. Talviaikana saatan olla viikon töissä ja kaksi viikkoa vapaalla. Ennen retkeä minulta kuluu yksi päivä valmisteluihin ja kun asiakkaat lähtevät, minulla menee puoli päivää varusteiden huoltamiseen.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Viikon retki on aina hyvin intensiivinen. Puolet viikosta olen ryhmän kanssa aamusta iltaan, sillä myös yövyn heidän kanssaan pari yötä eräkämpällä, jossa ei ole sähköä tai juoksevaa vettä. Hiihtovaelluksella vietän neljä yötä teltassa.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Ensinnäkin luonto- ja eräoppaan täytyy tuntea luonto. Pitää osata suunnistaa, käyttää karttaa, kompassia ja karttasovelluksia ja antaa ensiapua. Luonnossa työskentely vaatii joustavuutta ja mukautumiskykyä, minkä lisäksi täytyy sietää hyvin kylmää.

Työ edellyttää hyviä vuorovaikutustaitoja ja tietämystä paikallisesta kulttuurista. Oppaalla pitää olla hyvä itsetuntemus, jotta ymmärtää oman osaamisensa, rajansa ja vahvuutensa. Ammatissa vaaditaan myös hyvää englannin kielen taitoa, minkä lisäksi monista muistakin kielistä olisi hyötyä.

Mikä on parasta ammatissasi?

Ulkona luonnon hiljaisuudessa oleminen, sillä emme käytä motorisoituja ajoneuvoja. Rauha ja puhtaus ovat minulle tärkeitä.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Kausiluontoisuus. Lisäksi työ on matalasti palkattua, eikä siten taloudellisesti kovin houkuttelevaa.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee luonto- ja eräoppaan ammattia?

Ensin on hyvä hankkia luonto- ja eräoppaan vuoden pituinen koulutus. Sen jälkeen kannattaa ryhtyä rohkeasti suunnittelemaan omaan osaamiseen ja vahvuuksiin perustuvia tuotteita. Alkuun voi toimia sivutoimisena yrittäjänä.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Luonto- ja eräoppaan työ on hyvin yhdistettävissä muihin ammatteihin. Mielestäni siinä on potentiaalia, että tässä työssä kertyvää osaamista voi hyödyntää esimerkiksi sosiaali- ja kasvatusaloilla.

Ammatit

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli