LVI-asentaja

Haastattelut Julkaistu

"Tässä ammatissa pitää sopeutua erilaisiin olosuhteisiin. Töitä saatetaan tehdä likaisissa tiloissa, ja välillä voi olla kuuma tai kylmä. Työssä tarvitaan fyysistä voimaa, koska putkiliitokset voivat olla jumissa tai painava WC-istuin pitää kantaa työkohteeseen. Portaissa liikkumista on paljon, ja töitä tehdään enimmäkseen polvillaan."

LVI-asentaja Manu Sundström
  • Manuel Sundström
  • Yrittäjänä ja LVI-asentajana Pirkanmaan Putkimies Oy:ssä.
  • Suorittanut talotekniikan perustutkinnon Pirkanmaan Taitokeskuksessa.
  • Työkokemusta alalta 17 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Teen remonttien yhteydessä putkiasennuksia ja putkistosaneerauksia sekä putkiston huoltotöitä. Lisäksi teen kotien lämmitykseen ja viemäröintiin liittyviä töitä, kuten asennan vessanpönttöjä. Vuonna 2022 opiskelin kylmäasentajaksi, minkä vuoksi minulla on pätevyys asentaa esimerkiksi ilmalämpöpumppuja.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Olen kotoisin maaseudulta, ja isäni oli rakennusalan yrittäjä. Minulle oli itsestään selvää, että haluan työn, jossa voin tehdä töitä käsilläni, joten hain opiskelemaan putkialaa.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Tyypillisen työpäivän aikana käyn 2–4 työkohteessa. Saatan esimerkiksi asentaa keittiön vesihanan, minkä jälkeen käyn huoltamassa toisessa asunnossa lämpöpatterit ja kolmannessa kohteessa teen wc-remonttia. Välillä työtehtävät voivat hoitua nopeasti, kun taas toisinaan kohteissa kuluu enemmän aikaa.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Pääasiassa teen työtä sisätiloissa, mutta päivän aikana haen usein autosta työkaluja. Työkohteena on yleensä asiakkaan koti, ja järjestän työt sen mukaan, mikä on asukkaalle paras aika tulla paikalle. Osassa työtehtävistä suojavaatetukseen pitää kiinnittää enemmän huomiota, kuten viemärin korjaamisessa.

Aloitan työt yleensä aamulla kello 8–9, ja lähden kotiin noin kello 16. Perheellisenä yritän tehdä työt arkipäivinä virka-aikaan. Vastaan kuitenkin puhelimeen myös vapaa-ajalla. Lisäksi saatan lähteä työajan ulkopuolella töihin, jos asiakkaan talossa on esimerkiksi putket jäässä kovalla pakkasella.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tässä ammatissa pitää sopeutua erilaisiin olosuhteisiin. Töitä saatetaan tehdä likaisissa tiloissa, ja välillä voi olla kuuma tai kylmä. Työssä tarvitaan fyysistä voimaa, koska putkiliitokset voivat olla jumissa tai painava WC-istuin pitää kantaa työkohteeseen. Portaissa liikkumista on paljon, ja töitä tehdään enimmäkseen polvillaan.

Kun työskentelee asiakkaan omassa kodissa, sosiaalista kanssakäymistä on jonkin verran, ja silloin on osattava olla hienotunteinen. Yrittäjänä toimivalta lvi-asentajalta vaaditaan kykyä suunnitella omat aikataulunsa työtehtävien keston mukaan.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta on, että saan tässä työssä tehdä erilaisia työtehtäviä ja työmaat vaihtuvat. Tykkään myös siitä, että saan tehdä töitä käsilläni. Yrittäjänä parasta on vapaus valita, millaisia töitä teen. Haluan työskennellä ihmisten kotona isojen työmaiden sijaan. On hienoa, kun työn saa valmiiksi ja asiakas on siihen tyytyväinen.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Jatkuvasti vaihtuvat työkohteet voivat aiheuttaa myös stressiä. Uuteen kohteeseen saatetaan mennä lyhyellä varoitusajalla, ja suunnitelmat muuttuvat toisinaan päivän aikana. Hankalat työasennot ovat haaste keholle.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee LVI-asentajan ammattia?

Voin suositella LVI-alaa muillekin. Työ on hyvä aloittaa nöyrällä asenteella, eikä esimerkiksi kannata vaatia heti alkuvaiheessa omaa autoa. Kun näyttää ensin mitä osaa, voi myöhemmin saada työnantajalta erilaisia etuja. Töihin on tultava ajoissa, ja töitä on tehtävä ahkerasti.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Hyville tekijöille riittää varmasti töitä tällä alalla. Työpaikan saamiseksi voi joutua näkemään enemmän vaivaa tulevaisuudessa, mutta hyvä maine on parasta mainosta.

Kuva: Katja Lehtinen

Ammatit

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli