Timpuri
"Työssä vaaditaan sorminäppäryyttä sekä taitoa ratkaista ongelmia. Esimerkiksi vanhoissa taloissa mitat eivät yleensä vastaa sitä, mitä pohjapiirustuksessa lukee. Lisäksi pitää pystyä sietämään painetta, sillä työt täytyy hoitaa nopeasti, mutta ei saa olla huolimaton."
- Peetu Jokipolvi
- Timpurina ja yrittäjänä PjE Works Oy:ssä
- Suorittanut rakennusalan perustutkinnon Tampereen seudun ammattiopistossa.
- Työkokemusta alalta viisi vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Työskentelen rakennusalalla kahden miehen yrityksessämme. Remontoimme vanhoissa taloissa keittiöitä, kylpyhuoneita, saunoja tai tarvittaessa saneeraamme koko talon.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Rakennusala on minulle tuttu isäni työn kautta. Olin nuorena hänen mukanaan rakennustyömaalla, jossa autoin tavaroiden kantamisessa. Sen vuoksi timpurin ammatti oli minulle luonteva valinta.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Päivän työtehtävät vaihtelevat sen mukaan, millaisessa kohteessa työskentelemme. Tällä hetkellä meillä on meneillään isompi projekti, jossa korjataan väistötiloina toimivia parakkirakennuksia. Iltaisin minulla on tapana lukea sähköposteja ja vastailla tarjouspyyntöihin.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Yleensä työskentelen asiakkaiden kotona. Joskus työkohteissa voi olla kylmä, jos ovet on jouduttu purkamaan kokonaan pois. Tulen yleensä töihin kello 8–9 välillä, ja lopetan työt kello 16–18 aikaan. Työaikoihin vaikuttaa se, missä työmaa sijaitsee. Jos korjaan mökkiä metsässä, remontista aiheutuvat äänet eivät yleensä haittaa ketään. Kerrostalossa täytyy suunnitella tarkemmin, mihin aikaan hoidetaan meteliä aiheuttavia työvaiheita. Olen yrittäjä, joten vastaan iltaisin sähköposteihin ja käyn läpi tarjouspyyntöjä.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Työssä vaaditaan sorminäppäryyttä sekä taitoa ratkaista ongelmia. Esimerkiksi vanhoissa taloissa mitat eivät yleensä vastaa sitä, mitä pohjapiirustuksessa lukee. Lisäksi pitää pystyä sietämään painetta, sillä työt täytyy hoitaa nopeasti, mutta ei saa olla huolimaton.
Mikä on parasta ammatissasi?
Pidän työssäni siitä, että saan tavata paljon uusia ihmisiä ja opin aina uutta. Työkokemuksen myötä ongelmanratkaisukyky kehittyy. Yrittäjänä parasta on vapaus ja se, että saan päättää omista aikatauluistani. Voin käydä pyöräilemässä tai varjoliitämässä vaikka keskellä päivää, jos tuuli on silloin hyvä.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Työ on fyysistä ja sitä tehdään hankalissa asennoissa. Esimerkiksi sellaiset työtehtävät, joissa katsotaan ja kurotellaan paljon ylöspäin, tuntuvat kuormittavilta. On tärkeää muistaa syödä ja juoda hyvin. Lisäksi urheilu ja venytteleminen tukevat hyvinvointiani.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee timpurin ammattia?
Suosittelen timpurin ammattia, koska siinä saa tehdä työtä käsillään. Pidän myös työparin kanssa työskentelystä. Jos ei halua tehdä fyysistä työtä rakennustyömaalla, voi opiskella esimerkiksi rakennusmestariksi.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Kaupungit kasvavat, ja ihminen on aina rakentanut lisää. Uskon, että töitä tulee riittämään, eivätkä robotit tule korvaamaan ihmistä rakennustöissä pitkään aikaan. Työtavat ja -materiaalit muuttuvat, ja meidän ammattilaisten tehtävänä on pysyä muutoksessa mukana.
Kuva: Katja Lehtinen