Maidontuotannon asiantuntija

Haastattelut Julkaistu

"Uskon ja toivon, että suomalaisen ruoantuotannon arvostus kasvaa entisestään, minkä ansiosta sekä maatalousyrittäjillä että meillä neuvonta-alalla työskentelevillä riittää töitä myös tulevaisuudessa."

Maidontuotannon asiantuntija Sanna Minkkinen
  • Sanna Minkkinen
  • Maidontuotannon asiantuntijana ProAgria Keski-Suomessa.
  • Valmistunut agrologiksi JAMK Biotalousinstituutista.
  • Työkokemusta alalta kahdeksan vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Pääasiallinen työtehtäväni on maidontuotantoon liittyvä maatilojen tuotannon- ja ruokinnanohjaus. Käymme asiakastiloilla yhdessä läpi tuotantotuloksia, etsimme kehityskohteita ja teemme suunnitelmia tulosten parantamiseksi. Ruokinnansuunnittelussa autan asiakasta valitsemaan oikeat rehut oikeille eläinryhmille ja valitsemaan kotoisten rehujen rinnalle sopivimmat täydennysrehut. Teen myös rehuvertailu- ja rehunkulutuslaskelmia sekä ruokintasuunnitelmia eri ikä- ja tuotosvaiheessa oleville eläimille. Lisäksi teen viljelysuunnittelua ja EU-tukineuvontaa.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Päädyin valitsemaani ammattiin puhtaasti kiinnostuksesta maataloutta ja kotimaista ruoantuotantoa kohtaan.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Työviikkoni koostuu asiakastapaamisista, toimistotyöstä sekä etäpalavereista asiakkaiden, kollegoiden ja yhteistyötahojen kanssa.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen pääsääntöisesti arkisin klo 7–16 välillä. Kiireisinä aikoina voi joutua vähän joustamaan. Työympäristönä toimii kotitoimisto tai jokin ProAgrian toimipaikka. Asiakkaiden luona työtä tehdään niin navetassa ja pellon reunalla kuin tuvan pöydänkin äärellä.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tässä työssä vaaditaan kiinnostusta maatalouteen sekä itsensä kehittämiseen ja jatkuvaan uuden oppimiseen. Lisäksi tarvitaan itseohjautuvuutta ja stressinsietokykyä.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta on vapaus ja joustavuus, sillä voin melko pitkälti itse suunnitella työviikkojeni sisällön ja aikataulut.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Kiire- ja sesonkiaikoina työ voi ajoittain olla hektistä. Työ on myös aika itsenäistä, eikä työkavereita välttämättä näe pitkiin aikoihin.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee maidontuotannon asiantuntijan ammattia?

Alalle tarvitaan nuoria, innovatiivisia, rohkeita ja osaavia tekijöitä. Vaikka työ on hyvin itsenäistä, tukena on koko valtakunnan laajuinen ammattitaitoisten kollegoiden verkosto.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Uskon ja toivon, että suomalaisen ruoantuotannon arvostus kasvaa entisestään, minkä ansiosta sekä maatalousyrittäjillä että meillä neuvonta-alalla työskentelevillä riittää töitä myös tulevaisuudessa.

Ammatit

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli