Maisema-arkkitehti

Haastattelut Julkaistu

"Maisema-arkkitehdilta vaaditaan hyvää avaruudellista hahmotuskykyä ja luonnontieteiden osaamista, mutta kaikista tärkeintä on kiinnostus estetiikkaa, arkkitehtuuriteoriaa ja kaupunkien ulkoympäristöjä kohtaan."

  • Rolf Autio 
  • Maisema-arkkitehtina Maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy:ssä. 
  • Valmistunut maisema-arkkitehdiksi Aalto-yliopistosta. 
  • Työkokemusta alalta viisi vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Toimin maisema-arkkitehtina yrityksessä, joka tekee pääosin kaupunkiympäristöjen ulkotilasuunnitelmia. Kohteet voivat olla esimerkiksi puistoja, aukioita, pihoja ja liikuntapaikkoja. Lisäksi teen väliaikaissuunnittelua tiloille, joihin on tarkoitus rakentaa vasta vuosien päästä. Osallistun myös suunnittelukilpailuihin osana toimistomme työryhmää. 

Oma tehtäväni on niin kutsuttu projektiarkkitehdin rooli. Se tarkoittaa sitä, että huolehdin projektin kokonaisuudesta, kuten konseptoinnista, suunnittelusta ja hallinnollisista asioista. Hallinnolliseen työhön sisältyy vuorovaikutusta eri suunnittelutyöryhmien välillä, kokousten asialistojen laatimista ja pöytäkirjojen kirjoittamista.  

Maisema-arkkitehdin uralla on tyypillistä se, että ensin hankitaan kokemusta piirtämistyöstä, minkä jälkeen siirrytään projektiarkkitehdiksi. Projektiarkkitehdin tehtävänä on myös ohjeistaa ja neuvoa aloittelevien maisema-arkkitehtien työtä.  

Lisäksi opetan tulevia maisema-arkkitehteja Aalto-yliopistossa. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Olen aina pitänyt piirtämisestä, minkä vuoksi päädyin kuvataidelukioon. Siellä osallistuin arkkitehtuurikursseille, jotka olivat mielestäni erittäin mielenkiintoisia. Olin kuitenkin innostunut myös luonnontieteiden opiskelusta. Samaan aikaan mielessä pyörivät ympäristöön liittyvät asiat, kuten luontokato. Lukion loppupuolella maisema-arkkitehdin opinnot valikoituivat ensisijaiseksi vaihtoehdoksi, koska niissä pystyisin yhdistämään kaikki edellä mainitut kiinnostuksenkohteet. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Työviikostani puolet kuluu tutkimiseen, lukemiseen ja tiedon analysointiin. Lisäksi piirrän sekä käsin että tietokoneella. Otan myös selvää suunnittelukohteen maaston muodoista, alueen historiasta sekä tarkistan, onko olemassa vastaavia kansainvälisiä hankkeita. Noin neljäsosa ajastani menee palavereihin ja vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa. Eniten pidän yhteyttä omaan tiimiini, jonka kanssa yritämme kehittää mahdollisimman hyviä suunnitteluratkaisuja. Lisäksi keskustelemme projektien etenemisestä. Tyypilliseen työviikkoon kuuluu myös ideoiden ja löydösten esittelemistä tilaajalle tai suunnittelutyöryhmän jäsenille, kuten insinööreille, arkkitehdeille sekä valaistus- ja geosuunnittelijoille.  

Toimistotyön lisäksi teen maastokäyntejä ja kenttätutkimuksia. Yhdessä kohteessa käydään 2–3 kertaa projektin aikana, ja silloin vietetään yleensä koko päivä ulkona.  

Opetustyö on hyvin erilaista, joten se on virkistävää vastapainoa maisema-arkkitehdin työlle, koska siinä saa esiintyä, olla spontaanissa vuorovaikutuksessa opiskelijoiden kanssa sekä laajentaa omaa tietämystään, kun valmistelee luentoja. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Työskentelen pääosin toimistossa, mutta teen myös maastokäyntejä ympäri Suomea eri kaupungeissa ja kunnissa. Toisinaan käyn kollegoiden kanssa hakemassa inspiraatiota ulkomailta. 

Työaikani on liukuva ja verrattain joustava. Teen tuntitöitä, ja pyrin tekemään noin viisi päivää viikossa. Halutessani voin tehdä myös etätöitä.  

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Maisema-arkkitehdilta vaaditaan hyvää avaruudellista hahmotuskykyä ja luonnontieteiden osaamista, mutta kaikista tärkeintä on kiinnostus estetiikkaa, arkkitehtuuriteoriaa ja kaupunkien ulkoympäristöjä kohtaan.  Myös luonnon prosessien ymmärtäminen on olennaista, jotta hahmottaa esimerkiksi valumavesien suunnan tai osaa arvioida ajallisia prosesseja, kuten kasvillisuuden kehittymistä tai materiaalien kestävyyttä.  

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parasta on, kun saa työn valmiiksi ja näkee lopputuloksen kaupunkiympäristössä. Myös puhtaalta pöydältä uuden projektin aloittaminen on inspiroivaa.  

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Maisema-arkkitehti on omalta osaltaan vastuussa luonnosta ja sen kunnioittamisesta suunnittelutyössä. Silloin harmittaa, kun mennään hintalappu edellä, eli joudutaan tinkimään materiaalien kestävyydestä tai viheralueiden määrästä. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee maisema-arkkitehdin ammattia? 

Ulkoympäristöt ovat ihmisille tärkeitä ja niissä tapahtuu monenlaisia asioita, kuten sosiaalista kanssakäymistä ja harrastamista. Maisema-arkkitehti voi omalla työllään luonnon prosessien hallinnan lisäksi vaikuttaa ulkotilojen viihtyisyyteen ja toimivuuteen sekä vaikuttaa ihmisten arjen sujuvuuteen. Myös omia mielenkiinnonkohteita ja intohimoja on mahdollista yhdistää suunnittelutyöhön. Itselläni yksi niistä on ollut skeittaus, ja olenkin päässyt suunnittelemaan useita skeittipuistoja.  

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Maisema-arkkitehti on tulevaisuuden ammatti. Kaupunkiekologian merkitystä on pikkuhiljaa alettu ymmärtämään, ja maisema-arkkitehdeillä on monia ratkaisuja luonnon ja kaupungin yhteensovittamiseksi. Esimerkiksi ilmastonmuutoksesta aiheutuvien sään ääri-ilmiöiden ja lisääntyvien tulvien vaikutuksia voidaan lieventää hyvällä suunnittelulla.

Jaa artikkeli