Notaari
"Notaarin virkaan pääseminen vaatii yleensä korkeakoulututkinnon. Oikeustieteellisestä koulutuksesta on etua, sillä tässä työssä tarvitaan tietoa suomalaisesta seuraamusjärjestelmästä ja hallintomenettelystä. Lisäksi notaarilla tulee olla taitoa tulkita ja soveltaa oikeuden normistoa käytännön työssä. Vaikka rangaistusaikapäätöksiä tehdään lainsäädännön ehdoilla, vastaa notaari päätösten oikeudellisista perusteluista sekä käyttää harkintavaltaa yksittäistapauksissa."
- Emmi Mäkinen
- Notaarina Rikosseuraamuslaitoksella.
- Opiskelee hallintotieteiden maisteriksi Itä-Suomen yliopistossa.
- Työkokemusta alalta kaksi vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Teen rangaistusaikaa koskevia päätöksiä, joissa määritellään esimerkiksi ehdonalaiseen vapauteen päästämisen ajankohta. Tarkastan tuomioiden täytäntöönpanokelpoisuuden, ja jos niissä ilmenee epäselvyyksiä, teen tarkistuspyynnön oikeuteen.
Lisäksi teen vankien vapauttamiseen liittyviä kirjauksia tietojärjestelmään ja varmistan, että tuomioiden suoritustiedot siirtyvät rikosrekisteriin. Teen myös etsintäkuulutuksia virka-aikana esimerkiksi silloin, kun vanki on poistunut vankilasta luvatta.
Vastaan tietopyyntöihin ja annan lausuntoja asiakkaita koskevista asioista. Ne voivat koskea esimerkiksi sitä, milloin vanki on vapautunut tai mitä rangaistusta hän on ollut suorittamassa. Lisäksi notaarit vastaavat viranomaisille tarkoitettuun täytäntöönpanoyksikön puhelimeen virka-aikana.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Vierailimme opintojen alussa Rikosseuraamuslaitoksessa, minkä jälkeen kiinnostuin viraston tarjoamista työmahdollisuuksista. Myöhemmin huomasin täytäntöönpanosihteerin työpaikkailmoituksen, ja päätin hakea paikkaa. Kun olin työskennellyt jonkin aikaa täytäntöönpanosihteerinä, huomasin kaipaavani enemmän haastetta. Pian pääsin notaarin tehtäviin, ja siinä tehtävässä olen edelleen.
Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
Aamulla ensimmäiseksi luen saapuneet sähköpostit sekä katson asiakastietojärjestelmästämme, millainen päivän työtilanne. Sen jälkeen tarkastan tuomiot, jotka tulevat meille sähköisesti tuomioistuimen järjestelmästä.
Sitten alan tehdä rangaistusaikapäätöksiä. Työpäivään voi sisältyä myös vankien vapauttamiseen liittyviä tehtäviä sekä tietopyyntöihin vastaamista. Päivän aikana vastaa puheluihin, jotka tulevat esimerkiksi Rikosseuraamuslaitoksen muilta virkamiehiltä tai tuomioistuimista.
Lisäksi teen yhteistyötä muiden yksiköiden kanssa, kuten selvitämme yhdessä yhdyskuntaseuraamustoimiston kanssa rangaistusten täytäntöönpanojen etenemistä. Jotkut jutut ovat niin haastavia, että pohdimme niiden ratkaisuja yhdessä muiden sihteerien ja notaarien kanssa.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Teen enimmäkseen etätyötä. Käyn toimistolla kerran viikossa, mutta muuten saan valita vapaasti etätyön ja lähityön väliltä. Yksikössämme on oltava notaari tai sihteeri tavoitettavissa joka päivä kello 8–16.15 välisenä aikana. Teen yleensä töitä kello 8–16, mutta tarvittaessa voin käyttää liukumaa.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Notaarin virkaan pääseminen vaatii yleensä korkeakoulututkinnon. Oikeustieteellisestä koulutuksesta on etua, sillä tässä työssä tarvitaan tietoa suomalaisesta seuraamusjärjestelmästä ja hallintomenettelystä.
Lisäksi notaarilla tulee olla taitoa tulkita ja soveltaa oikeuden normistoa käytännön työssä. Vaikka rangaistusaikapäätöksiä tehdään lainsäädännön ehdoilla, vastaa notaari päätösten oikeudellisista perusteluista sekä käyttää harkintavaltaa yksittäistapauksissa.
Työ edellyttää myös hyvää paineensietokykyä, tarkkuutta ja järjestelmällisyyttä. Hyvät IT-taidot takaavat työn sujumisen, sillä notaari käyttää työssään monia eri järjestelmiä. Myönteisellä asenteella pärjää jatkuvien muutosten keskellä.
Mikä on parasta ammatissasi?
Pidän työn monipuolisuudesta, sillä tapaukset ovat hyvin erilaisia, joten aina oppii jotain uutta. Lisäksi yksikössämme on mukavat työkaverit, joiden kanssa voi keskustella työhön liittyvistä asioista matalalla kynnyksellä.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Toisinaan työpäivää on vaikeaa suunnitella etukäteen, koska työhön kuuluu jonkin verran keskeytyksiä. Jos tulee kiireellinen puhelu tai sähköposti, on pakko keskeyttää edellinen tehtävä ja siirtyä hoitamaan toista asiaa. Myös kiire ja vaikeat jutut aiheuttavat joskus painetta.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee notaarin ammattia?
Jos rikosseuraamusala ja asiantuntijatyö oikeusalalla kiinnostavat, suosittelen harkitsemaan notaarin työtä, sillä se tarjoaa hyvin monipuolisen työnkuvan.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Kyseessä on asiantuntijatyö, jossa ihmistä on vaikea korvata. Rikosseuraamuslaitoksen tuottaman palvelun tarve ei tule katoamaan tulevaisuudessa. Yhteiskunnallinen keskustelu johtaa usein muutoksiin, jotka vaikuttavat myös meidän työhömme. On tärkeää, että kehitymme ajan mukana.