Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Pihasuunnittelija

Haastattelut Julkaistu

"Pihasuunnittelijalta vaaditaan luovuutta ja suunnitteluosaamista. Kasvit ja erilaiset materiaalit täytyy tuntea hyvin. Kaiken tämän hallitseminen vaatii mielestäni alan koulutuksen. Lisäksi pitää olla hyvät tietotekniset taidot, sillä nykyään pihasuunnittelua tehdään suurelta osin tietokoneohjelmilla."

Pihasuunnittelija Rita Junkkarinen
  • Rita Junkkarinen
  • Työskentelee pihasuunnittelijana omassa yrityksessään Pihasisustamo.
  • Suorittanut puutarhurin perustutkinnon Savon ammattiopistosta. Opiskelee parhaillaan hortonomiksi Hämeen ammattikorkeakoulussa.
  • Työkokemusta suunnittelualalta 20 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Toimin pihasuunnittelijana. Teen pihasuunnitelmia lähinnä yksityisasiakkaille, mutta myös taloyhtiöt ovat osa asiakaskuntaani.  

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Olen toiminut pitkään erilaisissa suunnittelutehtävissä, kuten sisustussuunnittelijana. Koska piha- ja puutarhatyöt ovat aina olleet minulle rakas harrastus, päätin yhdistää nämä kaksi asiaa ja luoda itselleni uuden ammatin.  

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Työpäiväni aluksi tarkastan sähköpostit, sillä minulle tulee paljon tarjouspyyntöjä. Aamupäivä kuluu asiakkaille vastaillessa, tarjouksia laatiessa sekä kaikenlaisia yrittäjän arkeen liittyviä paperitöitä tehdessä. Päivällä teen suunnittelutyötä tietokoneella. Pyrin tekemään pihakäynnit ennen tarjouksen jättämistä sekä niiden hyväksymisen jälkeen. 

Työpäivät vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Talvella teen enemmän suunnittelutyötä, kun taas kevät ja kesä ovat kiireistä aikaa, jolloin saatan tehdä 5–6 pihakäyntiä viikossa ympäri Kuopion seutua. Silloin aikaa kuluu paljon myös autolla ajeluun.  

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Suurimman osan ajasta työskentelen kotitoimistolla, mutta asiakaskäynnit tapahtuvat pääasiassa omakotitalojen pihoilla. Tässä ammatissa ollaan luonnollisesti paljon ulkona, joten työssä altistuu siitepölylle ja muille kasvien erittämille pölyille, joten kovin allergiselle henkilölle ei tätä työtä voi suositella.  

Pystyn itse vaikuttamaan työaikoihini aika paljon, mutta kesällä teen pitkää päivää sekä vietän iltoja ja viikonloppuja töissä. Vaikka talvella on rauhallisempaa, töitä riittää ympäri vuoden. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Pihasuunnittelijalta vaaditaan luovuutta ja suunnitteluosaamista. Kasvit ja erilaiset materiaalit täytyy tuntea hyvin. Kaiken tämän hallitseminen vaatii mielestäni alan koulutuksen. Lisäksi pitää olla hyvät tietotekniset taidot, sillä nykyään pihasuunnittelua tehdään suurelta osin tietokoneohjelmilla. Ajokortti on käytännössä pakollinen. 

Mikä on parasta ammatissasi? 

Pidän yrittäjyydestä, koska se antaa minulle vapauden tehdä töitä missä ja milloin tahansa. On hienoa toteuttaa asiakkaiden toiveita ja nähdä, kuinka onnellisia ja kiitollisia he ovat saadessaan valmiin pihasuunnitelman. Oma piha on monille tärkeä paikka, jossa palaudutaan ja rentoudutaan. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Haastavinta on kesäajan kiire ja se, että yksityisyrittäjänä olen itse vastuussa kaikesta. Kesälomaa ei juurikaan pysty pitämään, mutta onneksi suunnittelua voi tehdä etänä esimerkiksi kesämökillä. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee pihasuunnittelijan ammattia? 

Jos nauttii luovasta työstä ja suunnittelusta sekä on kiinnostunut kasveista, suosittelen pihasuunnittelijan ammattia. Mielestäni tämä on monipuolinen ja mielenkiintoinen työ. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Ihmiset ostavat pihasuunnittelupalvelua nykyään yhä enemmän, joten uskon, että töitä riittää myös tulevaisuudessa, jos alueella ei ole liikaa saman palvelun tarjoajia. Pihasuunnittelijan työ vaikuttaa ympäristöön, joten ammatissa voi edistää luonnon monimuotoisuutta. 

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli