Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua torstain kello 16.30 ja maanantain kello 8 välisenä aikana. Perjantaina 11.10. kaikki henkilöasiakkaiden puhelin- ja chatpalvelut ovat kiinni. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Rikosseuraamustyöntekijä

Haastattelut Julkaistu

"Rikosseuraamustyöntekijä arvioi tuomitun kriminogeenisiä tekijöitä eli asioita, jotka ovat omiaan aiheuttamaan, ylläpitämään tai lisäämään rikollista käyttäytymistä. Tämä edellyttää hyvää ihmistuntemusta sekä kykyä kokonaisvaltaiseen ajatteluun. Ammatissa täytyy sietää vastoinkäymisiä ja painetta, mutta se kehittyy työkokemuksen myötä."

  • Mikko Tasanto
  • Rikosseuraamustyöntekijänä Helsingin yhdyskuntaseuraamustoimistolla.
  • Valmistunut yhteisöpedagogiksi Humanistisesta ammattikorkeakoulusta, jossa on suorittanut myös ylemmän AMK-tutkinnon. Lisäksi on aiemmin suorittanut rikosseuraamuslaitoksen ja turvallisuusalan perustutkinnot. Opiskelee parhaillaan johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkintoa.
  • Työkokemusta alalta 23 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Olen rikosseuraamustyöntekijä eli teen seuraamusselvityksiä, joissa arvioidaan rikokseen syyllistyneen henkilön edellytyksiä suoriutua yhdyskuntapalvelusta. Seuraamusselvitys tehdään silloin, kun syyttäjä tai oikeus harkitsee hänen tuomionsa suoritusmuodoksi yhdyskuntapalvelua. Samalla laadin tuomitulle kokonaisarvion hänen elämästään, johon sisältyy menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus.  Näistä muodostuu tuomitun rangaistusajan suunnitelma, jossa otan kantaa siihen, millä keinoilla tuomitun rikoksetonta elämäntapaa voidaan rangaistuksen aikana tukea.

Lisäksi tehtäviini kuuluu järjestää tuomitulle paikka, jossa yhdyskuntapalvelu suoritetaan. Valvon sen suorittamista sekä pidän säännöllisesti yhteyttä tuomittuun ja palvelupaikkaan.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Lapsuuteni haaveammatti oli poliisi. Päädyin kuitenkin kesätyön myötä vartijaksi yksityiselle puolelle. Myöhemmin siirryin vanginvartijaksi vankilaan. Lisäksi olen työskennellyt useissa eri tehtävissä rikosseuraamusalalla, ja sillä tiellä olen edelleen.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Työpäiväni alkaa usein sillä, että avaan tietokoneeni ja katson sähköpostit. Samalla tarkistan, onko sisäisellä viestintäalustallamme rikosseuraamusalaa koskevaa uutta tietoa. Sen jälkeen katson kalenterista, mitä tapaamisia päivälle on sovittu. Yleensä työpäivääni kuuluu muutama seuraamusselvityksiin liittyvä haastattelu, lausuntojen kirjaamista, tapaamisia palvelupaikkojen henkilökunnan kanssa sekä tuomittujen asioiden selvittämistä.  Lisäksi osallistun erilaisiin työryhmiin ja rikosseuraamusalan koulutuksiin.

Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet? 

Työskentelen toimistolla tilassa, jossa meitä on useampi samassa huoneessa. Teen myös etätöitä, koska silloin on helpompi keskittyä. Matkustan jonkin verran vankiloihin sekä rikosseuraamuslaitoksen yhteistyökumppaneiden luokse.

Työaikani on liukuva eli aamulla voin aloittaa työt kello 6.30–10 välillä ja iltapäivällä lopettaa kello 14–20 välillä.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Rikosseuraamustyöntekijä arvioi tuomitun kriminogeenisiä tekijöitä eli asioita, jotka ovat omiaan aiheuttamaan, ylläpitämään tai lisäämään rikollista käyttäytymistä. Tämä edellyttää hyvää ihmistuntemusta sekä kykyä kokonaisvaltaiseen ajatteluun. Ammatissa täytyy sietää vastoinkäymisiä ja painetta, mutta se kehittyy työkokemuksen myötä.

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parasta on se, kun pystyn sanallistamaan tuomitulle jonkin asian suullisesti tai kirjallisesti tavalla, joka saa hänet muuttamaan käytöstään. Ihminen voi syyllistyä rikoksiin aina uudelleen ja uudelleen, mutta toisinaan keskustelumme saa hänet oivaltamaan, miten kierteen saa katkeamaan. Se voi vaatia minulta ja kollegoiltani paljon työtä, mutta siitä seuraa merkittävä onnistumisen tunne.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Tuntuu haastavalta, jos tuomittu ei halua muutosta elämäänsä, vaan jatkaa edelleen rikollista käyttäytymistä. Myös se turhauttaa, kun tuomittu ei saavu sovittuun haastatteluun.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee rikosseuraamustyöntekijän ammattia? 

Rikosseuraamusala ei välttämättä ole monelle ammatinvalintaa pohtivalle kaikista houkuttelevin vaihtoehto, mutta meillä on yllättävän monipuolisia tehtäviä ympäri Suomea. Työtehtäviä on tarjolla vankiloissa, yhdyskuntaseuraamustoimistoissa, asiakasarviointiyksiköissä, täytäntöönpanotehtävissä ja hallinnossa. Tämä on ihmisläheistä työtä, jossa oma persoona saa näkyä. Uskon, että se vaikuttaa positiivisesti myös työviihtyvyyteen.

Vaikka työpaikkoja ei olisikaan avoinna, kannattaa olla rohkeasti yhteydessä siihen yksikköön, jossa haluasi työskennellä.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Näyttää siltä, että alalla tulee riittämään töitä, sillä rikollisuus tuskin vähenee, vaan päinvastoin. Julkishallintoon kohdistuu säästöpaineita, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että rikosseuraamustyö ei ole suurimmassa vaarassa.

Jaa artikkeli