Työvoimakoulutus voi olla tutkinnon osia perus- ja ammattitutkinnosta
- Blogi
Kainuun TE-palveluiden koulutus- ja valmennuspalvelujen asiantuntijoiden Suvi Sormusen ja Anne Möttösen blogissa on aiheena työvoimakoulutukset; tutkintoon johtavat ja tutkinnon osat.

”Olisipa kiva opiskella jotain, kun ei töitäkään nyt ole tiedossa. En kyllä jaksa lähteä pitkään koulutukseen. Minulle sopivampi olisi joku lyhyempi juttu, josta saisi päivärahaa. Mistä niitä työvoimakoulutuksia löytyykään?
Wau! Työmarkkinatorilla haussa olevista työvoimakoulutuksista löytyy vaikka mitä vaihtoehtoja eikä ole pakko opiskella useita vuosia. Nyt kyllä haen tuohon kiinteistönhoitajan ammattitutkintoon, kun avoimia työpaikkojakin näyttäisi olevan.”
Kuulostaako edellä kuvatut ajatukset tutulta? Tuntuuko sinusta, että voisit lähteä opiskelemaan uutta alaa tai päivittämään omaa osaamistasi tutulla alalla? Tutkinnon osia opiskelemalla voit täydentää aikaisempaa tutkintoasi, päivittää aikaisemman tutkintosi tai suorittaa kesken jääneen tutkintosi loppuun.
Useassa tutkintotavoitteisessa työvoimakoulutuksessa opintojen alussa on yhdestä neljään kuukauden pituinen aloitusjakso. Aloitusjakson aikana voit suorittaa työelämässä tarvittavia pätevyyskortteja, esimerkiksi Työturvallisuuskortin, Tulityökortin, Hygieniapassin sekä yhden tai kaksi tutkinnon osaa. Aloitusjakson aikana nähdään pystytkö työskentelemään ja opiskelemaan kyseisellä alalla. Voit lopettaa opiskelun aloitusjakson päättyessä ilman työttömyysetuuden menetystä, kunhan olet sopinut asiasta kouluttajan ja TE-toimiston koulutusasiantuntijan kanssa.
Myös työvoimakoulutuksena suoritettavassa tutkinnossa kouluttajat ja opinto-ohjaaja laativat kanssasi henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelman eli HOKS:n. HOKS:ssa määritellään tutkinnon laajuus, suoritatko koko tutkinnon vai tutkinnon osan tai osia. Opetushallituksen sivuilta ePerusteet löydät kaikkien tutkintojen opetussuunnitelmien perusteet. Esimerkki: ePerusteet-sivustolla voit hakea ammatillisen koulutuksen valikosta esimerkiksi ravintola-sanalla, jolloin löydät alaan liittyvät kokonaiset tutkinnot. Tutkintoa klikkaamalla pääset tarkastelemaan, millaisia tutkinnon osia perus- tai ammattitutkintoon sisältyy.
Useissa perus- ja ammattitutkinnoissa voit ottaa tutkinnon osia myös toisesta perus- tai ammattitutkinnosta. Esimerkiksi opiskellessasi ravintola-alan perustutkintoa voit ottaa tutkinnon osan puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnosta. Näin laajennat osaamistasi sekä ruokapalvelutyöntekijän että puhtausalan työntekijän tehtäviin. Nykyisin kokkikin voi joutua siivoamaan jälkensä keittiöllä :) Kun taas rakennustyöntekijä voi laajentaa osaamistaan muurariksi suorittamalla nämä tutkinnon osat.
Tutkinnot ovat joustavia: esimerkiksi lähihoitajaopinnot aloittanut voi siirtyä suorittamaan hoiva-avustajan tutkintoa, jos lääkelaskut tuottavat ongelmia. Hoiva-avustajan koulutuksessa opiskellaan kaksi tutkinnon osaa sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta, lähihoitajan koulutuksesta. Se on siis osatutkinto. Puhtausalan osaaja työelämän tarpeisiin -koulutuksessa opiskellaan yksi tutkinnon osa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan perustutkinnosta. Tutkinnon osan suoritettuaan voi jossain vaiheessa halutessaan hakeutua suorittamaan loppuun koko tutkinnon.
Jos maahanmuuttajataustaisella opiskelijalla on vaikeuksia opiskella yhteisiä tutkinnon osia eli YTO:ja, hän voi suorittaa vain ammatilliset tutkinnon osat. Näin hän saa osaamista ammatin perustehtäviin.
Voit hyvinkin löytää työpaikan pelkällä osatutkintotodistuksella, koska olet ollut opintojen aikana työssäoppimassa työpaikalla ja voinut siellä osoittaa taitosi. Työssäoppimassa työpaikalla suoritat myös ammattiosaamisen näytöt.
Koulutusten sisällöt sekä vastuukouluttajan yhteystiedot löytyvät Työmarkkinatorilta koulutusten ilmoituksista. Kouluttajalta voit kysyä lisätietoja. Jos koulutus kiinnostaa sinua, kannattaa sinun jättää hakemus koulutukseen. Valintahaastattelussa keskustellaan mitä tarpeita tai toiveita sinulla on. Silloin voidaan sopia myös, että lähdet suorittamaan tutkinnon osaa tai osia, ei koko tutkintoa.
Lähtemällä työvoimakoulutukseen voit parantaa asemaasi työmarkkinoilla. Anna itsellesi mahdollisuus. Työvoimakoulutuksessa kehität työelämätaitojasi ja ammattiosaamistasi monipuolisesti. Työvoimakoulutushausta löydät tällä hetkellä haussa olevat työvoimakoulutukset. Valitse omasi ja opi uutta.
Kirjoittanut
Suvi Sormunen
Asiantuntija, koulutus- ja valmennuspalvelut Kainuun TE-toimisto
Anne Möttönen
Asiantuntija, koulutus- ja valmennuspalvelut Kainuun TE-toimisto
Lue lisää
Aiheesta muualla
ePerusteet (eperusteet.opintopolku.fi)
- Hyrynsalmi
- Kajaani
- Kuhmo
- Paltamo
- Puolanka
- Ristijärvi
- Sotkamo
- Suomussalmi