Aluepäällikkö (infrarakentaminen)

Haastattelu

Infrarakentamisessa yhdistyvät konkretia ja huipputekniikka. Kehitän työkseni asfalttialan palveluja. Tarvittaessa hyppään pohjajyrän ohjaimiin. Niin käsinkosketeltavaa, niin konkreettista.

Manu Marttinen, 33 v.

Perustekemistä ja kehitystyötä

Infrarakentamisessa yhdistyvät konkretia ja huipputekniikka. Kehitän työkseni asfalttialan palveluja. Tarvittaessa hyppään pohjajyrän ohjaimiin. Niin käsinkosketeltavaa, niin konkreettista.

Tutustuin asfaltti- ja maarakennusalaan jo lukioaikana. Pääsin kesätöihin Lemminkäinen Oy:n Kotkan aluetoimiston palvelukseen. Hankin kokemuksen, jonka turvin sain työpaikan NCC Roads Oy:n pääkaupunkiseudun toimipisteestä.

Tein töitä ja opiskelin insinööritieteitä Aalto-yliopistossa. Työskentelin vuosia NCC:n laadunhallinnan tehtävissä. Ylenin ensin laboratoriopalvelujen päälliköksi, myöhemmin laatupäälliköksi.

Tänään vastaan asfaltin jyrsinnän ja kerrosstabiloinnin Suomen liiketoimintayksiköstä.

Jyrsintä ja kerrosstabilointi? Ystävienkin on vaikea ymmärtää, miksi joku innostuu moisesta, mutta olen kehitysorientoitunut tyyppi. Haluan kehittää ja kehittyä itsekin. Pidän itseäni toimintojen mahdollistajana.

Tarjoan asiakkaille menetelmiä tienparannustyöhön ja työntekijöille kiinnostavia työkohteita. Vaikka maarakennus on mitä suurimmassa määrin konkretiaa, high tech tekee tuloaan myös sinne.

Ei liene mahdotonta, että tulevaisuuden infrarakentaja työskentelee virtuaalikypärä päässään, jolloin hän voisi samanaikaisesti arvioida sekä rakennussuunnitelmaa että omaa työvaihettaan.

Asfaltin jyrsintää ja kerrosstabilointia

Jo nyt asfalttiala hyödyntää uutta tekniikkaa. Bitumin viskositeettia muuttamalla valmistetaan "vihreää asfalttia", ympäristöystävällistä tuotetta, joka syntyy entistä vähemmällä kuumentamisella.

Bitumi on öljynjalostusteollisuuden sivutuote, joka sekoitetaan kuumennettuun kivimurskeeseen. Valmistuslämpötilan laskeminen säästää energiaa ja hidastaa bitumin vanhenemista.

Nykytyöni liittyy menetelmiin, joilla korjataan tien vaurioita ja epätasaisuuksia. Menetelmät ovat sekoitusjyrsintä ja kerrosstabilointi.

Sekoitusjyrsinnässä tierakennekerros käsitellään uudelleen. Puolen metrin syvyyteen yltävä rumpu kauhoo vanhaa asfalttia ja kantavaa kerrosta ja sekoittaa sen uuteen kiviainekseen.

Homogenisoitu kerros muotoillaan tien pintaan ja tiivistetään. Päälle levitetään uusi asfalttikerros. Menetelmää käytetään erityisesti vähäliikenteisten teiden perusparannuksessa.

Kun tiepohjaan halutaan lisää kantavuutta, käytetään kerrosstabilointitekniikkaa. Prosessissa sekoitusjyristyn kerroksen sekaan lisätään sideainetta, vaahdotettua bitumia.

Kunnat ovat havainneet sekoitusjyrsinnän ja kerrosstabiloinnin huokeaksi tavaksi kohentaa katuverkkonsa kuntoa.

Jyrsintä- ja kerrosstabilointiyksikkömme on NCC:n palveluorganisaatio. Tuotamme palveluja asfalttiyksikölle ja yrityksen ympäri maata sijaitseville aluetoimipisteille. Annamme teknistä tukea ja avustamme myyntityössä.

Muut tekevät, minä mahdollistan

Teen vaihtelevaa ja monipuolista työtä. Osallistun kehityshankkeisiin, tarjoan asiantuntemusta ja hinnoittelen urakoita. Työpisteeni sijaitsevat yrityksen pääkonttorilla ja työkonevarikolla.

Työmaapäällikkö ja työnjohto vastaavat jyrsintäyksiköiden kenttätyöstä. Jos hanke vaatii läsnäoloani, perustan työpisteen aluetoimistoon ja asun hotellissa. Autossa odottavat valmiiksi pakattu reppu ja työvaatteet.

Viime vuonna vietin koko heinäkuun jyrsintäryhmien mukana Kuusamossa, Alajärvellä ja Joutsassa.

Kesätyöt mukaan lukien olen työskennellyt alalla lähes kaksikymmentä vuotta, viimeiset kaksi vuotta aluepäällikkönä. NCC on tarjonnut mahdollisuuden hankkia kokemusta niin ruohonjuuritasolta kuin kehitystehtävistä.

Pidän itseäni ammattiosaajana, mutta en ylpeile osaamisellani. Maastossa työn tekevät ammattirakennusmiehet, minä vain mahdollistan sen.

Lähitulevaisuudessa vien loppuun opintoni Aalto-yliopistossa ja valmistun diplomi-insinööriksi. Aion jatkossakin olla mukana kehittämässä alaa muiden ammattilaisten kanssa.

Haluan tehdä asiat entistäkin paremmin. Haen virikkeitä kaikkialta. Toimin alan järjestöissä ja käy esitelmöimässä aiheesta. Oma aktiivisuus laajentaa näkökulmaa ja estää leipääntymisen. Työtehtävien kunniallinen hoitaminen on minulle väline kehittää itseäni.

Reilut ja tasapuoliset olosuhteet kaikille

Työ tarjoaa onnistumisen elämyksiä. Minun ei tarvitse esittää innostunutta, sillä olen luonteeltani innostuva ihminen. En kavahda stressiä, mutta liika kuorma rasittaa aina.
Työstä irtautumiseen auttavat perhe, ystävät, reissaaminen ja urheilu.

Olen pelannut jalkapalloa pienen ikäni. Nykyisin urheilen tuomaroimalla salibandya pääsarjatasolla. Siinäkin tehtävässä pääsen reissuun ja tapaamaan ihmisiä.

Tuomarin työllä on yhtymäkohtia arkityöhöni. Pelissäkin olen mahdollistaja. Luomalle kaikille reilut ja tasapuoliset olosuhteet opin johtamista, ja siinä sivussa kehityn itsekin.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat Rami Marjamäki