Ikkunatehtaan puuseppä

Haastattelu

Ikkunan työstäminen muotoonsa alkaa karmista, jonka jälkeen tulevat ulko- ja sisäpuitteet, listoineen ja lukkoineen. Käytän sirkkeliä, poraa, jyrsintä, katkaisusahaa ja paineilmatyökaluja.

Marja Korremäki, 34 v

Ikkunat ovat yksilöllisiä. Mitä erikoisempi ikkuna, sen mielenkiintoisempi työ. Kun saan tuotteen valmiiksi ja päästän sen käsistäni, en näe sitä enää koskaan. Sellainen tuntuu hiukan surulliselta. Olisi niin mukava hautoa ikkunoita täällä tehtaalla. Katsella vain, mitä hienoa sitä onkaan saanut aikaiseksi.

Työskentelen puuseppänä Lammin Ikkuna Oy:n palveluksessa. Sadan työntekijän voimin valmistamme ikkunoita ja ikkunaovia. Päämateriaalit ovat puu ja alumiini. Vakiomalliset ikkunat syntyvät automatisoidulla tuotantolinjalla. Omalla osastollani tehdään mittatilausikkunoita. Neliskanttinen ikkuna ei riitä kaikille, moni kaipaa erikoisuuksia.

Vinot ja kaarevat ikkunat tehdään lähes kokonaan käsityönä. Vain pintakäsittely ja lasitus tapahtuu tehtaan muissa yksiköissä. Valmistan erikoistuotteita, joita ei kyetä tuottamaan teollisella linjalla. Teen myös ikkunan korjaustöitä. Tehtaan vakioikkunat toimitetaan asiakkaalle hyvinkin lyhyellä toimitusajalla. Erikoisikkunat vievät jonkin verran aikaa.

Kaikki alkaa piirustuksista

Aloittaessani työn tutkin ensin ikkunan piirustukset. Rakennuksen suunnitellut arkkitehti on yleensä suunnitellut myös ikkunat. Piirustukset työstetään omilla tietokoneohjelmillamme, joten ne ovat yhteismitallisia valmistustekniikkamme kanssa. Työpiirustukset saadessani tilaan ikkunan valmistukseen tarvittavat puu- ja alumiiniosat tehtaan eri työpisteistä. Ne toimitetaan minulle työstövarallisin mittoihin sahattuina.

Ikkunan työstäminen muotoonsa alkaa karmista, jonka jälkeen tulevat ulko- ja sisäpuitteet, listoineen ja lukkoineen. Käytän sirkkeliä, poraa, jyrsintä, katkaisusahaa ja paineilmatyökaluja. Alkuvalmistelun ja muotoiluvaiheen jälkeen rakentamani aihiot menevät pintakäsittelyosastolle.

Kokoan, pellitän, ja teen heloitukset pintakäsiteltyyn ikkunaan. Liitoksissa käytän tavallisia liimoja. Tuotteissamme käytetään useimmiten myös alumiinia. Työstän sitä samalla tavoin kuin puutakin, vaihdan koneisiin vain materiaalille sopivan terän. Vaikka puu on tietenkin lempimateriaalini, en vieroksu alumiiniakaan. Suosittu tapa on asettaa alumiiniristikko laminoidun lasin päälle. Kulmat sahataan, ja alumiini liimataan kiinni.

Kulloisenkin työtehtävän luonne riippuu ikkunasta, sen mallista, ruudutuksesta ja pintakäsittelytavasta. Puuosat joko maalataan, suojataan tai kuultokäsitellään. Kiinteä ikkuna valmistuu nopeasti, koska avautuvia osia ei käytetä. Tilauksen tuotteet ovat harvoin samanlaisia, usein sentään toistensa peilikuvia. Tavallisin asiakastilaus kattaa yhden rakennuksen ikkunat. Kun kerrostaloyhtiö uusii ikkunat, kaikki tilataan samalla kertaa.

En voi keskittyä vain yhden ikkunan valmistusprosessiin. Tilaukset ja työt limittyvät työvaiheittensa perusteella. Teen parhaillaan kolmea eri tilausta ja käsittelen viittä ikkunaa. Joskus työn alla saattaa olla samanaikaisesti kaksitoista ikkunaa. Isojenkin töiden väliin pitää ottaa pienempiä tilauksia.

Suurin osa tuotteistamme menee kotimaan tarpeisiin. Venäjälle tilataan paljon erikoisia ikkunakokonaisuuksia. Viiskulmaikkunoita, värilasia ja salmiakkiristikoita. Upean näköisiä. Tiedän, minne valmistamani ikkunat päätyvät, mutta en ole vielä koskaan lähtenyt perään. Mieli tekisi, sillä ikkuna näyttää rakennuksen seinässä aivan toiselta kuin tehtaalla. Näkisin mielelläni onnistuneen ikkunan paikallaan, valmiiksi asennettuna.

Teen sen, minkä ehdin

Työn alkuvaihe on hahmottelua. Pikkuhiljaa ikkuna alkaa asettua muotoonsa. Pintakäsittely muuttaa ikkunan ilmettä huomattavasti. Lopulta paljastuu kokonaisuus. Työssä ei oikeastaan ole yhtään epämieluisaa vaihetta. Samat asiat toistuvat päivittäin, mutta se ei haittaa. Päivät eivät kenties ole aina yhtä iloisia mutteivät millään tavoin yksitoikkoisia. Työt vaihtelevat. On ristikon valmistusta, korjaustyötä ja joskus hiukan lasitustakin.

Työ sujuu usein rutiinilla, voin ajatella muutakin kuin ikkunoita. Radio soi korvissani kahdeksan tuntia päivässä. Käytän kuulosuojaimia, sillä tehtaan melu häiritsee. Sahat ja sirkkelit käyvät. Paineilmalaitteet ja vääntimet pitävät kumman paljon ääntä. Turvakenkiä täytyy käyttää. Työ on turvallista, jos sen tekee huolellisesti ja rauhallisesti. Epähuomiossa taltta voi lipsahtaa kädessä, mutta tekevälle sattuu.

Kun osastolla käsitellään isoja tuotteita, työ rasittaa fyysisesti. Kookasta ikkunaa on hankala kääntää ja pyörittää. En käytä nostureita, vaan nostan ikkunan itse. Kun omat voimani eivät riitä, pyydän apua. Teen työtäni lähes aina yksin. Kukaan ei neuvo eikä ohjaa. Minulta tuote lähtee ilman välitarkastuksia, lasituksen kautta pakkauspisteeseen ja siitä maailmalle.

En mieti koskaan ikkunoiden tuotantomääriä. Teen sen, minkä ehdin. Tilaukset tulevat järjestyksessä. En valikoi, eivätkä valikoi muutkaan. Entinen työkaveri tarkkaili kahdeksan vuoden ajan omia töitään ja säästi ikkunoiden piirustukset. Hänkään ei summannut määriä, mutta piti muistona yhden paperin kustakin ikkunamallista. Kertyi iso pino.

Ikkunatehdas toimii kahdessa vuorossa. Se sopii minulle hyvin. Voisin tulla töihin kuinka aikaisin tahansa. Useimmille tuotteille asetetaan määräaikataulu. Tavaran pitää lähteä tehtaalta tietyllä hetkellä. Kun olen luvannut toimittaa tilauksen, teen ikkunat valmiiksi sovitussa ajassa. Vauhtia täytyy pitää. Kiireisinä aikoina saatan pohtia työjärjestyksiä vapaa-ajallakin. Muutoin en vaivaa työasioilla päätäni. Silmät tosin pysähtyvät usein rakennusten ikkunoihin. Ensin yritän katsoa, kenen valmistamasta ikkunasta on kyse. Sitten arvioin työn laadun.

Nähtävästi rakastan työtäni

Kaikki tieto ei löydy papereista. Ikkunan piirustuksista löytyvät ulkomitat ja kulmat, mutta loppu täytyy miettiä itse. Pitää osata päätellä ja soveltaa. Koneiden antamat ikkunamitat ovat oikeat, mutta vain tekijä tuntee, milloin ikkuna painuu varmasti kiinni. Pienet jutut ja hienoudet opitaan matkan varrella. Tuntuma työhön kehittyy tekemällä.

Saan työstäni palautetta aika harvoin, negatiivista en onneksi koskaan. Täällä kaikkien ammattilaisten työnjälki on hyvä. Tehdas panostaa laatuun, sillä kilpailu alalla on kovaa.

Työni on suurelta osin yksin puurtamista. Pistäydyn usein eri työpisteissä, käytän linjayksikön koneita ja tapaan työkavereita päivän mittaan. Milloin tahansa voin kysyä muiden neuvoa tai mielipidettä. Pidän työtäni haastavana ja vapaana. Päätän itse, missä järjestyksessä etenen. Kukaan ei vahdi tekemisiäni. Oikeastaan en keksi työstäni ikäviä piiteitä lainkaan. Nähtävästi rakastan työtäni.

Minun täytyy päästä tekemään käsilläni

Tarkkaan ottaen en ole aivan puuseppä, mutta sinnepäin. Valmistuin puualan artenomiksi Kuopion Ammattikorkeakoulusta. Synnyin Oulussa mutta kävin kaikki kouluni Savossa. Hankala sanoa, mikä minua veti alalle. Ensimmäisen kerran ajatus kävi mielessäni peruskoulun yläasteella, kun valitsin itselleni tekniset käsityöt. Peruskoulun jälkeen hain koulutuspaikkaa ainoastaan käsi- ja taideteollisuuden piiristä, puualan koulutuslinjoilta.

Kun valmistuin ammattikorkeakoulusta, työskentelin jonkin aikaa eri alan töissä. Niihin aikoihin vuonna 1996 ei puualan töitä ollut tarjolla joka paikassa. Lammin Ikkunat Oy on ensimmäinen puualan työpaikkani. Alussa tein töitä vakioikkunoiden tuotantolinjalla, pintakäsittelyssä. Puolentoista vuoden kuluttua siirryin nykyiseen työhöni.

Alku hirvitti. Lyhyessä ajassa piti oppia ja sisäistää niin paljon. Olin tehnyt puutöitä vain koulussa ja kotona. Koulussakin keskityttiin vain huonekaluihin ja suunnittelutyöhön. Koulusta sain koneenkäsittelyn perustiedot, mutta koulu on kuitenkin vain koulu. Vasta työssä oppii oikeasti.

Vähä vähältä pääsin jyvälle ikkunan valmistuksesta. Edelleenkin - kahdeksan vuoden jälkeen - löytyy asioita, joita en täysin hallitse. Tuotteemmekin kehittyvät jatkuvasti. Tiedot ja taidot pitää päivittää säännöllisesti. Onneksi täältä löytyy hyviä opettajia.

En koskaan ajatellut päätyväni töihin ikkunatehtaaseen. Jos jotakin suunnittelin, se saattoi liittyä käsityöalan opetustehtäviin. Saamani koulutus tarjoaa mahdollisuuksia monenlaisiin tehtäviin. Opetustyö käy edelleenkin mielessä, mutta tarkkoja suunnitelmia en ole tehnyt. Sen näkee sitten. Tuskin kukaan pitää ensimmäistä työpaikkansa eläkevirkana. Tänä päivänä saa olla iloinen vakituisesta työpaikasta.

Ihmisillä saattaa olla väärä kuva työstäni. Joskus tuntuu siltä, ettei työtä ikkunatehtaassa arvosteta. Ammatin kannalta ei ole mairittelevaa. Silti kukaan ei ihmettele ammatinvalintaani. Korkeintaan hämmästellään työtäni miesvaltaisella alalla. Tällainen työ sopii nimenomaan naiselle. Naiset ovat tarkkoja ja huolellisia. Tiedän, ettei toimistotyö sovi minulle. Minun täytyy päästä tekemään käsilläni.

Olen aika tyytyväinen nykyiseen työhöni. Firmakin menestyy ja menee koko ajan eteenpäin. Uusia tuotteita suunnitellaan, entisiä parannellaan ja samanaikaisesti kehitetään työtä helpottavia laitteita. En ole huolissani tulevaisuuden töistä. Kaikkea osaamista voidaan tuskin kokonaan siirtää koneille. Erikoisikkunoissa säilyy käsityön leima.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Jukka Uotila