Kanalayrittäjä

Haastattelu

Työolosuhteet ovat hyvät, tilat siistit ja itse työ muistuttaa teollisuuden prosessinvalvontaa. Siipikarjahoitaja on maaseututyön ammattilainen. Munatuotanto alkaa pikkutipuista, parin päivän ikäisistä untuvikoista.Tilaamme ne Yhdysvalloista tai Englannista. Alkukasvatus tapahtuu  karanteenikanalassa, minkä jälkeen erä siirretään kuljetusautolla munittamoon.

Marko Haavisto, 39 v.

Perhetiloista suurhautomoihin

Arvostan perinteistä perhetilaa, jossa kanat hoidetaan muun maatalouden ohessa. Kehityssuunta on kuitenkin toisenlainen. Tuotantomäärät kasvavat, ja hautomot suurenevat. Kilpailu kiristyy ja pakottaa yrittäjän miljoonainvestointeihin.

Haaviston Siitoskanala on kasvattanut kanoja yli sata vuotta. Minä otin yrityksen vetovastuun viisi vuotta sitten isäni jäädessä eläkkeelle. Sitä ennen hoidin peltotilaa ja omaa munituskanalaani.Munituskanaloita Suomessa on satoja mutta siitoseläinyksikköjä vain muutama.

Suomalainen kananjalostus loppui parikymmentä vuotta sitten. Niinpä tuomme Hy-Line -siitosuntuvikot ulkomailta. Kasvatamme niistä emo- eli vanhempaispolven, jonka jälkeläiset toimitamme tiloille munimaan ja tuottamaan ruokamunia.

Haaviston Siitoskanala toimii eteläisessä Satakunnassa, Eurassa. Tuotantovolyymimme ovat suuret. Ulkomaisten massatuottajien rinnalla olemme kuitenkin mummonkanala.

Nuorikkoja munantuottajille

Munatuotanto alkaa pikkutipusta, parin päivän ikäisistä untuvikoista.Tilaamme ne Yhdysvalloista tai Englannista. Alkukasvatus tapahtuu Kouvolan karanteenikanalassa, minkä jälkeen erä siirretään kuljetusautolla munittamoon.

Untuvikot rokotetaan. Rokote antaa täyden suojan kuitenkin vasta kolmen viikon iässä.Eläimet kasvavat purujen päällä lattialla tai häkeissä. Hoito on pääosin tarkkailua. Untuvikot ilmaisevat olonsa. Liian kuumalla ne makaavat kaula pitkällä, kylmällä hakeutuvat yhteen. Asianmukaisten tilojen ohella lämpötila ja oikea ravinto ovat hoidon perusta. Ruokinta tapahtuu automaattisesti.

Kanala on jaettu valvontakameroin varustettuihin, muutaman tuhannen kanan kasvatusyksiköihin. Valvontaan osallistuvat lisäkseni seitsemän ammattitaitoista siipikarjanhoitajaa tai maataloustyöntekijää.Osaamme työmme ja tunnemme toistemme työtavat. Tarvittaessa kysymme neuvoa jalostajalta, rehunvalmistajilta tai laitetoimittajilta.

Untuvikkovaihe kestää kaksi viikkoa. Kun sulat kehittyvät, rumaa ankanpoikaa muistuttavasta untuvikosta kasvaa nuorikko. Eri ikävaiheiden kanat pidetään erillään. Tuotantohygienian vuoksi hoitaja ei koskaan liiku eri lohkoilla samoissa vaatteissa. Olisi kohtalokasta, jos virus kulkeutuisi untuvikkoihin.

Siitoseläimistä kymmenesosa on kukkoja. Vain hedelmöityneestä munasta syntyy jälkeläisiä. Siitos tapahtuu luonnonmenetelmällä. Syntyneet munat siirretään hautomakoneen hyllyille, jotka kääntyvät tunnin välein. Hedelmöityneistä munista kuoriutuu untuvikkoja, joista kasvatamme nuorikkoja munantuottajille.

Asiakkaan munituskanalassa kana tuottaa munan päivässäl ähes puolentoista vuoden ajan. Vain oikein kasvatettu kana munii hyvin. Kukkoa munituskanalassa ei tarvita, sillä kaupan ruokamunat ovat hedelmöitymättömiä munia.

Yleismiehenä ja yrittäjänä

Teen kaikkea mahdollista kanalatyötä. Yleensä olen siellä, missä ilmenee ongelmia. Kanalan peruskalustoon kuuluvat ruokintalaitteet, traktorit, kuormaajat ja kuljetusautot. Ne pitää osata huoltaa ja korjata. Olen käynyt kahden vuoden maatalouskoulun, mutta suurimman osan ammattitaidostani olen hankkinut perhetilan käytännön työssä.

Hoidan yrityksen juoksevia asioita. Hankin rehua ja teen eläinkauppaa. Suunnittelen ja aikataulutan toiminnot, mutta jätän aina pelivaraa. Elävät eläimet tuovat yllätyksiä, eikä yksikään kone toimi täydellisen varmasti. Olen valmiustilassa aina. Vikaviesti kännykkään saattaa tulla sunnuntai-aamuna. Silloin on mentävä. Jos jokin rikkoutuu, se on pistettävä kuntoon saman tien.

Siitoskanalatyön lisäksi viljelen ja hoidan vapaan kanan munituskanalaani. Kuluttajat ja kaupparyhmät vaativat enenevässä määrin luomutuotteita. Harkitsen itsekin erillisen luomutilan perustamista. Luomukana ruokitaan teollisista ravinteista ja kasvinsuojeluaineista vapaalla luomuviljalla.

Omaa tyhmyyttäni lähdin mukaan myös munakauppaan. Perustin yhdessä veljeni kanssa pakkaamon, jossa pakkaamme ja keitämme munia. Munakauppa vaatii myyntitaitoa. Kaikki munat ovat päällisin puolin samanlaisia. Yritä siinä perustella, miksi juuri minun munat ovat niitä parhaita.

Hinta ratkaisee, eikä kanamunan hintarakenne suosi tuottajaa. Kuluttajahinnasta tuottaja saa osan, jota on häijy katsoa. Hinta painuu jatkuvasti alaspäin. Yritän panostaa jälkimarkkinointiin, jotta kauppoja syntyisi tulevaisuudessakin. Yksi työntekijöistämme auttaa markkinoinnissa ja hoitaa ulkomaan tilaukset.

Ikävin osa työtäni ovat raportointi ja viranomaiskyselyihin vastaaminen. Tuntuu huvittavalta, kun valvojat tutkivat tilaa mittanauhojen ja satelliittikuvien avulla. Euroopan Unioniin kuuluu maita, jotka eivät ole tehneet vaadittuja muutoksia siipikarjatuotantoonsa. Me olemme toteuttaneet kaiken pilkulleen. Moni tilallinen luopuisi mielellään julkisen vallan tuesta voidakseen harjoittaa vapaasti elinkeinoaan.

Pieniä vastoinkäymisiä en edes huomaa

Harkitsin aikanaan muutakin ammattia, päädyin kuitenkin perhetilallemme. Palkkatyössä pääsisin helpommalla, mutta korvia myötä velkaantuneenakin olen sitoutunut työhöni. Taloudelliset riskit ja huoli eläinten sairastumisesta kysyvät henkistä kanttia. Yritän huolehtia jaksamisestani pitämällä lomaa silloin tällöin. Maailmassa on muutakin kivaa kuin työnteko.

Vaikka olemme aina kasvattaneet kanoja, opin jatkuvasti uutta. Ennen perheviljelmillä hoidettiin viisisataa kanaa. Tänään määrä on automaation ansiosta moninkertainen. Kehitys on mennyt valtavasti eteenpäin. Rehunkulutus on laskenut ja kanojen elävyys parantunut.

Työolosuhteet ovat hyvät, tilat siistit, ja itse työ muistuttaa teollisuuden prosessinvalvontaa. Siipikarjahoitaja on maaseututyön ammattilainen. Työn arvostus vain on alhainen. Mielekästä työtä riittäisi, mutta ala ei houkuttele nuoria. Suurin osa työnhakijoista tulee ulkomailta, Ukrainasta, Virosta ja Romaniasta.

Siipikarjatalous on kilpailtu ala. Tilakoon kasvu ja tuotannon suuret volyymit eivät silti heikennä tuotteiden laatua eivätkä laske hoidon tasoa. Päinvastoin, eläimet hoidetaan hyvin, sillä laatu myy, ja yrittäjä tarvitsee jokaisen senttinsä.

Yritystäni ovat koetelleet tulipalo ja muut harmit. Pieniä vastoinkäymisiä en enää edes huomaa. Osaan nauttia onnistumisista. Saan seurata tuotantoprosessia alusta loppuun.Kun kaikki toimii, olen tyytyväinen osaani. Kadehdin ainoastaan muiden ihmisten vapaa-aikaa, en muuta.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Rami Marjamäki