Keksijä, yrittäjä

Haastattelu

Moni löytää ammatillisen identiteettinsä nopeasti. Minulla etsiminen vei vuosikymmeniä. Tänään tunnistan vahvuuteni. Olen parhaimmillani, kun saan keksiä uutta ja tuunata vanhaa.

Juha20

Juha Kankaanpää, 53 v.

Uutta keksimässä, vanhaa tuunaamassa

Pikkupoikana tuunasin polkupyöriä ja mopoja, aikuisiässä moottoripyöriä ja autoja. Kohteet vaihtuivat, mutta tuunaamisinto pysyi. Tein töitä ammatinharjoittaja ja yrittäjänä. Olin töissä vieraallakin, mutta siitä ei tullut oikein mitään.

Urapolkuni on pitkä, mutta mutkien kautta päädyin ihannetyöhön. Valmistan ja myyn itsesuunnittelemiani tuotteita. SJ-Tuote Oy:n Klapituli on moniosainen, kromiteräksinen tehokeittiö, vaihtoehto perinteiselle pihagrillille.

Valmistuksen ja myynnin ohella suunnittelen perusideaa tukevaa liiketoimintaa. Yrityksen toimisto ja kokoonpanolinja sijaitsevat Tampereen Kaukajärvellä, myymälä Lempäälän Ideaparkissa.

Kohti sitä, mikä huvittaa

Aloitin työt huoltoaseman tankkauspoikana ja bensanmyyjänä Seinäjoella. Kävin ammattikoulun autonasentajan linjan, mutta asentajaa minusta ei tullut. Armeijan jälkeen ajoin tankkiautoa ja työskentelin ahtaajana Naantalin terminaalissa.

Autojen puleeraus kiinnosti minua. Kun tuunaamani Ford Anglia menestyi näyttelykilpailuissa, perustin ensimmäisen yritykseni. Autofiksaus & Siivous J.Kankaanpää pesi, imuroi ja vahasi.

Alussa tein kaiken käsin, myöhemmin hankin puleerauskoneen. Vaativimmat työt tein Autoliike Veholla Turussa. Vaihtoautot olivat jäljiltäni uuden veroisia, kuin pakasta nostettuja.

Ryhdyin tekemään autokauppaa. Hankin käytettyjä autoja, kunnostin ne ja myin eteenpäin. Puolen vuoden ajan rakensin venettä tuttavalleni. Veneen valmistuttua aloitin auto- ja asuntovaunukaupan Seinäjoen Autokellarissa.

Myöhemmin perustin kaverin kanssa Autonvälittäjät-yrityksen. Tarjosimme yksityisille asiakkaille myyntipaikan ja palvelun, johon sisältyi myyntityö ja mainonta.

Jossain vaiheessa ryhdyin ravintoloitsijaksi. Hankin vaimoni kanssa Köksän baarin Seinäjoelta. Vaimo kokkasi, minä hoidin muut työt. Muokkasimme Köksästä pizzerian ja perustimme myös Viidakkorumpu-herkkukahvilan.

Ravintola Viidakkorumpu perustettiin Tampereen Koskikeskukseen. Lohjalle rakensin Autogrillin. Pidimme sitä vaimoni kanssa kolme vuotta. Turkuun päätin rakentaa jättikokoisen esittelyvitriinin.

Halkaisijaltaan seitsemän metrin lasipallon sisälle rakentui pyörivä esittelytila valomainoksineen. Vuokrasin sitä yritysten mainostiloiksi Turun Länsikeskuksessa. Kun vuokrabisnes hiipui, muutin Seinäjoelle kunnostamaan ambulanssifirman ajanneuvoja.

Myöhemmin tein perävaunukauppaa Seinäjoella ja konekauppaa Ilmajoella. Myyntityötä seurasi kummallinen elämänvaihe: työttömyys. Työttömyysjakson aikana aloin miettiä, mitä oikeasti halusin tehdä. Tajusin haluavani tehdä vain sitä, mikä huvittaa.

Keskityin oleelliseen

Kaivoin esiin vanhan ideani ja valmistin peltisen jätkänkynttilän. Kun puu paloi pystyasennossa, se herätti ajatuksen vanhasta ruoanvalmistusmenetelmästä, loimutuksesta. Modifioin jätkänkynttilästä kuusikylkisen loimutustelineen.

Loin telineelle lyhtymäisen rakenteen, suunnittelin osat sekä kokoamis- ja kiinnitysmekanismit. Pian loimutustekniikan ympärille syntyi kokonainen grillikeittiö, jossa loimutuksen lisäksi saattoi savustaa kalaa, keittää perunoita ja paistaa makkaraa.

Sain keksinnölleni Patentti- ja rekisterihallituksen myöntämän hyödyllisyysmallisuojan. Niinpä aloin suunnitella kokonaista tuoteperhettä. Kehitystyö vaati kuitenkin rahaa, mutta minullahan oli omenakynttilät, kehittämäni hyttyskarkotteet.

Pakkasin auton peräkontin täyteen kynttilöitä, kiersin Suomen ristiin rastiin ja möin kynttilät lahjatavaraliikkeisiin. Valikoimassani oli muitakin tuotteita, mutta minua viisaammat kehottivat pitäytymään oleellisessa.

Niinpä keskityin pelkästään Klapituli-tuotteisiin. Luovuin lämpömittareista, avaintauluista, ilmapuntareista, peffleteistä ja patakintaista.

Strategiani tuotti tulosta. Tänään Klapituli-tuotteita myydään rautakaupoissa kotimaassa ja ulkomailla. Metallisosat valmistutan alihankkijalta, kokoonpano ja pakkaus suoritetaan omassa hallissa.

Parhaillaan suunnittelen Klapikokki- franchising-ketjua, jossa itsenäiset yrittäjät, ammattikokit loimuttavat kalaa ja toimivat kehittämieni tuotteiden myyntiedustajina.

Täydellinen toimintavapaus

Olen luoteeltani keksijä ja tuunaaja, enkä liene ainoa lajissani. Patenttiasiakirjoja tutkiessani huomaan usein, että maailmassa on muitakin hulluja. Kun arkinen ongelma ilmaantuu, siihen on löydettävä käytännön ratkaisu, idea.

Joskus ideasta syntyy liiketoimi, joskus ei. Tärkeintä on, että ideoita riittää. Idean kehittäminen taas vaatii täydellistä toimintavapautta.

Haaveilin aina vapaasta ja luovasta ja työtä. Tänään olen lähellä haavettani. Saan keksiä ja näpertää. Tekeminen vaatii energiaa, mutta kun asiat organisoi, ne sujuvat lähes omalla painollaan.

Katso video Juhan haastattelusta

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Rami Marjamäki