Kuljetussuunnittelija
Kuljetussuunnittelijan työnä on suunnitella tavaroiden kuljetusta paikasta toiseen ja miten kuljetukset voitaisiin hoitaa mahdollisimman tehokkaasti. Kehitämme toteuttamismalleja sekä suunnittelemme reittejä ja kuljetusjärjestelmiä, joita ajojärjestelijät käyttävät valitessaan tarkoituksenmukaista kalustoa päivittäin erilaisiin kuljetuksiin.
Tomi Helenius
Kelpokuljetus Oy
Kuljetussuunnittelijan työnä on suunnitella tavaroiden kuljetusta paikasta toiseen, ja miten kuljetukset voitaisiin hoitaa mahdollisimman tehokkaasti.
Kuljetusala oli jo lapsena mielessä, mutta en vielä silloin ajatellut, että siitä tulisi oikein ammatti. Oli ihan sattumankauppaa, että tulin Postiin töihin kymmenkunta vuotta sitten, sillä olin ajatellut aivan toisenlaisia töitä. Olin itse asiassa menossa kesätöihin yhteen kauppaan, mutta tulinkin Postiin.
Työ opitaan käytännössä
Ajoin aluksi pientä pakettiautoa, ja hoidin kuljetuksia. Silloin asuin Itä-Helsingissä, muutin sitten Espooseen. Työmatka Espoosta alkoi olla vähän turhan pitkä, ja kyselin töitä Espoon suunnalta. Ja niitä sitten sainkin Espoon alueelta. Pienessä konttorissa sai kyllä ajamisen lisäksi tehdä ihan kaikenlaisia töitä.
Kovin kauaa en ehtinyt ajella pakettiautoa, ennen kuin siirryin tekemään ajojärjestelijän töitä. Välillä pidin välivuoden, ja kiertelin maailmaa. Sitten tulin takaisin, ja menin Pasilaan ajojärjestelijäksi. Aluksi hoidin kuorma-autojen ajojärjestelyjä, kunnes siirryin rekkapuolelle. Olen tehnyt vähän kaikenlaisia töitä, olen ollut henkilöstöpuolella ja suunnittelutehtävissä.
Ajojärjestelijän ja kuljetussuunnittelijan tehtävät eroavat siten, että ajojärjestelijä hoitaa päivittäisiä kuljetusrutiineja. Hän vastaa siitä, että kuljetukset sujuvat, ja että tavara lähtee ajallaan ja tulee ajallaan. Kuljetussuunnittelijan työ on paljon kokonaisvaltaisempaa. Ajojärjestelijän työ oli kiireistä ja stressaavaa, mutta pidin kyllä työstä. Se oli vuorotyötä. Ajojärjestelijänä sai yksin huolehtia siitä, että kaikki kuljettajat tulivat töihin aamulla, ja kuljetukset lähtivät ajallaan. Päivät kuluivat puhelimen ääressä. Samalla kertaa joutui tekemään monta asiaa. Palkkasimme myös uusia ihmisiä.
Varsinaista ammattikoulutusta minulla ei kuljetussuunnittelijaksi ole. Töiden ohella olen suorittanut kuljetusalan tutkinnon, jonka lisäksi olen käynyt erilaisia kursseja. Ei kuljetussuunnittelijaksi ole oikein sopivaa koulutusta, eikä tähän oikein suoraan koulun penkiltä voi tulla. Olen käynyt töiden ohella kursseja, mutta kyllä tämä on sellainen työ, että se on opittava käytännössä. Koulutuksessa oppii perusasiat, mutta käytännössä asiat voivat olla ihan toisin.
Reittien oltava kannattavia
Kuljetussuunnittelijana olen ollut nyt pari vuotta. Aikaisemmin työpaikkani oli Suomen Posti. Vuonna 2000 muodostettiin Kelpokuljetus Oy, joka on Suomen Postin ja DHL:n omistama kuljetusyritys. Postin raskas liikenne eli kuorma-autoilla ja rekoilla ajettavat kuljetukset, on suurin asiakkaamme. Meillä on kyllä myös muita asiakkaita.
Kuljetussuunnittelijan työnä on suunnitella tavaroiden kuljetusta paikasta toiseen ja miten kuljetukset voitaisiin hoitaa mahdollisimman tehokkaasti. Kehitämme ajojärjestelijöille valmiita toteuttamismalleja. Suunnittelemme reittejä ja kuljetusjärjestelmiä, joita ajojärjestelijät toteuttavat käytännössä päivittäisessä työssään. Suunnittelussa käytämme erilaisia järjestelmiä, ja meillä on omat karttaohjelmat. Esimerkiksi meillä on asiakas, jonka tavarat kuljetetaan Tammisaaresta Pohjois-Suomeen. Me mietimme tavaralle kuljetuksen Tammisaaresta kuljetusterminaaliin, josta se sitten jatkaa vaikka Rovaniemelle.
Meidän työnä on suunnitella kuljetus omalla alueellamme, Etelä-Suomessa. Jossain muualla on sitten oma porukka, joka vastaa kuljetusten suunnittelusta jollain toisella alueella. Aivan samalla toimimme, jos tavara tuodaan jakeluun meidän alueelle. Eli hoidamme sille jakelun kuljetusterminaalista. Vastuumme loppuu, kun tavara lähtee meidän alueeltamme.
Kun meille tulee uusia asiakkaita, mietimme, millaisia resursseja tarvitaan, ja miten kuljetukset hoidetaan. Harvemmin tässä saa mitään valmiina, vaan joka kerta joutuu aloittamaan puhtaalta pöydältä. Aika usein asiakas kysyy meiltä, miten kuljetukset kannattaisi hoitaa. Asiakkaamme kertoo, että heillä on tällainen asiakas, ja kysyy mitenkä te hoitaisitte nämä kuljetukset. Koko ajan tässä joutuu miettimään rahaa ja taloutta, sillä kuljetukset on suunniteltava taloudelliseksi. Reittien on oltava kannattavia, ja autojen käyttöaste riittävä.
Aika vähän teen myynti- ja markkinointityötä, mutta vieressä istuva kollega tekee sitäkin enemmän. Hän käy paljon tapaamassa asiakkaita ja kertomassa, mistä kuljetusten kustannukset muodostuvat. Meitä on kaksi kuljetussuunnittelijaa. Meillä on sellainen työnjako, että minä keskityn Postin kuljetuksiin, ja kaveri puolestaan hoitaa DHL:n kuljetuksia. DHL kuljettaa pikapaketteja.
Lähetysten seurantaa
Loppujen lopuksi tämä on aika yksinkertaista työtä. Tavaroita kuljetetaan yhdestä paikasta toiseen ja tavaroille suunnitellaan sopiva ja taloudellinen kuljetustapa ja -reitti. Sinänsähän kuljettaminen autoilla ei ole juurikaan muuttunut, mutta tekniikka kehittyy koko ajan. Työ sillä tavalla muuttunut, että aikaisemmin pystyi muistamaan kaikki reitit ja ne olivat päässä. Nykyisin reittejä tahtoo olla niin paljon, ettei niitä millään voi muistaa kaikkia vaan ne katsotaan tietokoneelta.
Tietotekniikan kanssa pitää olla sinut. Ja sen kehityksessä pitää pysyä mukana. Taulukkolaskenta on kaikkein tärkein ohjelma, mutta sen lisäksi meillä on omia kuljetustenhallintaohjelmia ja karttaohjelmia. Kehitämme myös erilaisia myös järjestelmiä, joita testaamme jatkuvasti. Useimmat kuljetusjärjestelmät ovat omia, eikä niitä voi oppia etukäteen. Uutta tekniikkaa kyllä joutuu opettelemaan koko ajan. Perustaidot kun osaa, pärjää jo aika pitkälle.
Tämän päivän trendi on lähetystenseuranta ja siihen liittyvä teknologia. Koko ajan kehitetään erilaisia laitteita, joiden avulla voidaan seurata lähetysten kulkua. Jo nyt asiakkaat voivat seurata päätteen avulla omien tavaroiden liikkumista ja tietävät, missä vaiheessa kuljetus kulloinkin on.
Tekemisissä ihmisten kanssa
Kahta samanlaista päivää ei ole, sillä työ ja tehtävät vaihtelevat päivästä toiseen. Joka päivä tietysti hoidetaan tiettyjä rutiineja. Tavanomaiset töiden ohella on koko ajan menossa erilaisia projekteja. Tällä hetkellä on yksi mielenkiintoinen projekti, jossa suunnittelemme yhdelle autoliikkeelle auton varaosien jakelua Etelä-Suomessa. Pari kertaa kahdessa viikossa hoidamme liikennöitsijätilitykset, joiden kanssa menee pari päivää. Tiettyjä laskuja pitää hoitaa. Laskuissa tarkistan, että laskutettava summa on oikein ja sitten sen voi lähettää kirjanpitoon.
Työ on enimmäkseen päivätyötä, mutta ei tätä pysty tekemään pelkästään kahdeksasta neljään. Joskus päivät venyvät, sillä hommat on tehtävä alta pois. Meillä on melko vapaat kädet, mutta raamit on annettu. Projektit tulevat yleensä aika nopeasti, eikä niihin osaa varautua etukäteen. Ne on vain hoidettava kerralla. Joskus töitä voi sitten kasaantua. On pystyttävä tekemään nopeasti ratkaisuja, sillä asiat hoidettava parissa päivässä. Samalla on koko ajan mietittävä rahaa, sillä kaikkien suunnitelmien on oltava taloudellisesti kannattavia.
Mukavinta on työssä kokea onnistumisen iloa, kun saanut vietyä läpi vaativia projekteja. Parasta tässä on, se saa koko ajan olla tekemisissä ihmisten kanssa, eikä joudu pelkästään istumaan päätteen ääressä.
Monta lankaa käsissä
Kuljetussuunnittelijan työ vaatii järjestelmällisyyttä ja loogisuutta. On osattava hahmottaa kuljetettava tavara, ja miten sille voidaan rakentaa sopiva kuljetustapa. Taustalla on koko ajan ajateltava taloudellisuutta, ja että homma kannattaa. Tarvitaan myös pitkäjänteisyyttä, sillä kuljetukset suunnitellaan pitkällä tähtäimellä.
Paikallistuntemus on tärkeää kuljetussuunnittelijan työssä. On tunnettava alue, jolla toimitaan. Ei tietenkään tarvita taksinkuljettajan paikallistuntemusta niin, että tuntisi joka ikisen kadun. On tunnettava myös reitit, joilla autot liikkuvat.
Kovin stressialtis ei saa olla, sillä sellaisille tämä työ ei oikein sovi, vaikka joka työssä taitaa olla omat stressinsä. Eikä tässä kuitenkaan voi tietää kaikkia faktoja, mutta silti on tehtävä ratkaisuja ja päätöksiä. Rasittavinta on varmasti se, että kun puhelimessa puhuu asiakkaan kanssa, on nopeasti tehtävä ratkaisuja, vaikka ei vielä tiedä kaikkia asioita. Päätös on kuitenkin tehtävä, sillä asiakas odottaa sitä.
Koko ajan on kiire, sillä on pidettävä monta lankaa käsissä ja hoidettava montaa asiaa samalla kertaa. Kyllä tämä kuitenkin on ihan hauskaa hommaa.
Vaihtuvat tilanteet pitävät mielenkiinnon yllä
Vuosien varrella tässä on muodostunut tietynlainen ammattikunta, ja pidämme yhteyttä työkaverien kanssa myös vapaa-aikana. Työn ja vapaa-ajan välille haluan siinä mielessä vetää rajan, etten kauhean paljon tee töitä kotona. Toisinaan sitä täytyy vastata puhelimeen myös iltaisin, sillä työt on hoidettava.
Tässä on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta en koe kovin paljon tarvetta valittaa. Olen tehnyt aika paljon erilaisia töitä tällä alalla ja sitä kautta olen saanut hyvän läpileikkauksen alasta. Tunnen työn aika hyvin, vaikka alussa oli tietenkin aikamoinen opettelu.
Sähköinen maailma on tullut voimakkaasti mukaan, ja kehittyy varmasti edelleen. Enää työ ei ole niin paikalliskeskeistä, vaan se globalisoitunut. Kuljettaminen ei sinänsä ole muuttunut. Tavaroita kuljetetaan edelleen autoilla paikasta toiseen, mutta toimintaympäristö muuttuu.
Sehän tämän työn tekee mielenkiintoiseksi, ettei tähän turru, eikä tarvitse koko päivän naputtaa tietokonetta. Mielenkiintoa pitää yllä se, että tilanteet vaihtuvat koko ajan.