Levitinkoneenkuljettaja

Haastattelu

Rutiinia ja turvallisuutta kaipaavalle asfalttityöntekijän ura ei mielestäni sovi. Tilanteet työmaalla muuttuvat sekunnissa. Meitä pidetään tientukkeena. Autoilijat eivät kunnioita nopeusrajoituksia. Asfalttityössä hyvä työjälki perustuu levitinkoneenkuljettajan harjaantuneisuuteen ja oikeisiin liikkeisiin. Kuljettajalla pitää olla ripaus myös taiteellista näkemystä. Tien tai kadun reuna ajetaan suunniteltuun muotoonsa näköhavainnon avulla, muutaman sentin tarkkuudella. Sade hankaloittaa työtä. Työskentelemme paljon valoisina kesäöinä. Työ sanelee aikataulun, ei kello.

Jari Ahonen, 31

Meitä pidetään tientukkeena. Autoilijat hermostuvat ja huutelevat ikkunoistaan, eivät hidasta työmaa-alueella eivätkä kunnioita nopeusrajoituksia. Kasvaneet liikennemäärät ovat johtaneet järjettömiin ajonopeuksiin asfalttityömaan lähistöllä. Varsinkin Helsingin alueella, kehäteiden tuntumassa ajoneuvoliikenne on asfalttityöntekijän suurin riski. Onnettomuuksia sattuu.

Työskentelemme yleensä liikennehässäkän keskellä ja yritämme parhaamme. Emme häiritse tahallamme muuta liikennettä, eikä aiheuttamamme häiriö koskaan kestä kauan. Vaikka mekin saatamme hermostua autoilijoihin, otteemme on positiivinen. Emme nipota mistään, vaan teemme työmme meille tyypillinen pilke silmäkulmassa.

Keväisin koulunkäynti unohtui

Eksyin asfalttialalle. Lukion jälkeen yritin opiskella, mutta aina keväällä koulunkäynti jotenkin unohtui. Kuusitoistavuotiaasta lähtien sain olla asfalttiporukoiden mukana ja teinkin pitkää päivää. Kaverit houkuttelivat töihin ulkomaille ja pääsin asfalttimieheksi ensin Tanskaan, sitten Latviaan. Nuorena miehenä olin tietenkin innoissani uusista kokemuksista, mutta seikkailua enemmän minua viehätti raha. Ansaitsin hyvin.

Kun into ulkomaanmatkailuun lopahti, palasin Suomeen. Kesäisin kuljin asfalttityömailla ja talvisin tein kirvesmiehen töitä. Olen jonkin verran teknisesti suuntautunut, pidän ruumiillisesta työstä ja liikkuvasta ammatista. Rutiinia ja turvallisuutta kaipaavalle asfalttityöntekijän ura ei voisi sopiakaan. Tilanteet työmaalla muuttuvat sekunnissa. Lemminkäinen Oyj:n päällystysyksikön palveluksessa olen nyt työskennellyt kuusitoista vuotta.

Seitsemän miehen asfalttiryhmässä

Asfalttiryhmäämme kuuluu seitsemän miestä. Minä kuljetan levitinkonetta, perämies vastaa massan laskeutumisesta, jyrämies tasoittaa ja kolamiehet saumaavat liitoksia. Kesäisin apunamme ovat liikenteenohjaajat. Levitinkoneenkuljettaja ja perämies toimivat työparina, mutta ryhmä kokonaisuutena vastaa työn sujuvuudesta. Tarvittaessa tartun lapioon, mutta yleensä kuitenkin istun koneen ohjaamossa tai huollan laitteita.

Kaikkia tarvitaan. Ennen asfalttiryhmässä työskenteli kymmenen miestä, nyt pitää pärjätä seitsemällä. Miehistön supistuminen johtuu osaksi laitekehityksestä, osaksi kiristyneestä työtahdista. Työvauhti on oman urani aikana kaksinkertaistunut.

Tiet eivät ole tasalevyisiä

Asfalttiryhmä ei rakenna tien perustusta. Työkohde odottaa valmiiksi jyrsittynä ja murskeella tasattuna. Me vain levitämme asfaltin, vedämme pintaa. Työhön ryhtyessämme työmaamestari kertoo perusteet, tien reunaviivat ja levitemassan vahvuuden. Perämies ja minä suunnittelemme käytännön toteutustavan.

Tiet eivät ole tasalevyisiä vaikka sellaisilta näyttävätkin. Meidän tulee valita koneleveyden ja reunamerkintöjen kannalta paras vetosuunta. Levitinkoneen työleveys on viisi metriä, mutta jatkolaitteen avulla se voidaan nostaa kahdeksaan.
Valmis levite kuljetetaan työmaalle asfalttiasemalta. Massa-auto pudottaa asfaltin levitinkoneen tuuttiin.

Minä ohjaan levitinkonetta ja ajan tienreunan suoraksi reunamerkkien mukaan. Huolehdin siitä, että massa kulkee tasaisesti koneen takaosaan, josta asfaltti levittyy maantien pintaan. Perämies säätelee pinnan paksuuden ja varmistaa tasaisen levityksen.

Hydraulinen puuronuija

Pitkällä asfalttiosuudella massa-auto asettuu levitinkoneen eteen. Kone työntää, autonkuljettaja jarruttelee. Mitä vähemmän pysähdyksiä, sen tasaisempi jälki. Joissakin levitinkonemalleissa toimintoja ohjataan tietokonemonitorien avuilla. Minä ohjaan painikkeilla, määritän niillä koneen nopeuden ja kierrosluvut.

Levitinkone pitää sisällään kunnioitettavan määrän automatiikkaa ja hydrauliikkaa. Lempinimet ovat arkipäiväisempiä. Kutsumme konetta usein puuronuijaksi.

Silmää tarkempaa teknistä ohjausjärjestelmää ei ole vielä kehitetty. Tien tai kadun reuna ajetaan suunniteltuun muotoonsa näköhavainnon avulla, muutaman sentin tarkkuudella. Hyvä työjälki perustuu kuljettajan harjaantuneisuuteen ja oikeisiin liikkeisiin. Jonkun mielestä kuljettajalla pitää olla ripaus myös taiteellista näkemystä.

Päätämme työn ja vaihdamme kohdetta

Levitetty asfalttikerros tiivistetään täryjyrällä. Ensimmäinen jyrä tiivistää massan, seuraava tasoittaa. Jyrämies ajaa saumaa pitkittäin useita kertoja. Insinöörit ovat laskeneet, kuinka monta kertaa jyrän pitää jauhaa levitettyä asfalttia, mutta ammattimies näkee oikean painauman jyrävalssin jättämistä jäljistä.

Kolamiehet työntävät massasta pursuavat kivet uuden päällysteen päälle, ja jyrämies tasoittaa liitoksen. Harjakone poistaa mahdollisen jyrsinjätteen.

Kun työkohde valmistuu, teemme virallisen lopetuksen. Puhdistamme välineet, palautamme entiset liikennejärjestelyt tai avaamme uuden kaistan, ja siirrämme koneet ja työvälineet kuljetuslavettiin. Päätämme työn ja vaihdamme kohdetta. Jos työ jää kesken, irrotan vain tasausautomaatin. Sitä ei kannata jättää kenenkään varastettavaksi.

Suomen kesä on lyhyt

Asfalttityössä työkohteet vaihtuvat lähes päivittäin. Työaika käytetään tehokkaasti, jo materiaali asettaa omat vaatimuksensa. Asfalttimassaa ei voi päästää jäähtymään. Työryhmä tekeekin mielellään yhden kokonaisuuden loppuun ja lähtee kahville vasta urakan jälkeen. Työ sanelee aikataulun, ei kello.

Työmaamestari määrää työkohteen, siihen käytettävä aika on oma asiamme. Teemme aikaurakkaa. Kun työ valmistuu, lähdemme kotiin. Kesäkuumalla saatamme jättää ruokatauon väliin, sillä ruokailu vain väsyttää. Mieluummin juomme kahvimme ja mehumme vauhdissa. Pitää ehtiä, sillä Suomen kesä on lyhyt. Työskentelemme paljon valoisina kesäöinä.

Kaunistelematon työkulttuuri

Työryhmä hakee itselleen sopivan työtahdin. Se ei saa olla liian nopea eikä turhan hidas. Kun oikein kiivaasti väännän vauhdinsäätöruuvia, työpäivä lyhenee toki huomattavasti. Loputtomiin en kuitenkaan voi vääntää, sillä työn laatu kärsii hosumisesta.

Omassa työryhmässäni joukkuehenki on hyvä, osaamme haistaa toistemme ajatukset. Uskallamme kehua ja arvostella omia työsuorituksiamme. Vuodet ovat hioneet oman kaunistelemattoman työkulttuurimme. Ansiotulommekin perustuvat ryhmäurakkaan, piiskapalkkaan. Levitetyt tonnit ratkaisevat.

Ryhmäämme luotetaan ja teemmekin työmme huolellisesti. Olemme osallistuneet lentokentän asfaltointiin. Siinä työssä laatuvaatimukset ovat todella kovat, vain muutaman millimetrin heitot sallitaan. Jos epäonnistumme työssämme, saamme palautteen välittömästi. Asioita ei kaunistella eikä niitä ilmaista hienovaraisesti.

Asfaltin käry kaikkialla

Sade hankaloittaa työtä. Erityisesti se vaikeuttaa uudelleenasfaltointia. Uusi massa ei tartu märkään asfalttiin. Ja muutoinkin, sateinen ilma, melu ja käry, onhan se inhottavaa. Käry tarttuu hiuksiin, vaatteisiin, kaikkialle. Kun vein ohjaamooni jääneen sokeripaketin kotiin, tyttöystävä heitti heti haisevan pakettini roskiin.

Ruumiillinen työ kuluttaa, harva jää eläkkeelle näistä töistä. Miehistön vaihtuvuus on kuitenkin yllättävän pientä. Kyllä tänne silti kaivataan reippaita nuoria miehiä ja naisia, perusrivakoita ja oma-aloitteisia.

Työ ei minua koskaan harmita, lähden aamuisin suhteellisen mielelläni. Pidän työtäni vaihtelevana, monipuolisena ja vapaana. Työnantajani joustaa oikealla tavalla. Työn kautta tunnen olevani tarpeellinen, mutta elämän sisällön haen työn ulkopuolelta.

Suljemme talveksi

Työ vaatii perheeltä paljon. Kesäaikana tyttöystävä hoitaa kodin käytännöllisesti katsoen yksin, sillä minä teen asfalttia. Kun ensimmäiset pakkaset tulevat, vesi jäätyy ja synnyttää roudan. Asfalttityöt pientä korjaustyötä lukuun ottamatta keskeytetään talven ajaksi.

Työntekijät lomautetaan tai firma työllistää meidät muille osastoille. Minä osallistun talviauraukseen, huollan kalustoa ja teen jonkin verran kirvesmiestöitä. Harvalla on varaa viettää talvi toimettomana. Talvella pidän myös oman lomani. Talvikauden jälkeen, viimeistään vappuna kaikki ovat jälleen töissä.

Kesäauringossa ruskeaksi paahtunut asfalttimies kuulostaa fraasilta. Aurinko on terveysriski, vapaa-aikanani en taatusti mene rannalle makaamaan.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Jukka Uotila