Naprapaatti
"Jos tunnet paloa työskennellä ihmisten kanssa, ja olet kiinnostunut tuki- ja liikuntaelinvaivojen kuntoutuksesta, valitse naprapatia. Naprapaatin ammatin kautta saat käyttöösi monipuolisia tuki- ja liikuntaelinten kuntoutuksen, erotusdiagnostiikan ja kivunhoidon työkaluja. Ammatissa voi suuntautua esimerkiksi urheilufysiologiaan, ja monet työskentelevätkin osana urheilijoiden valmennus- ja kuntoutustiimiä."
- Anu Peltonen
- Yrittäjänä yrityksessä Nivelkuntoutus Posito.
- Valmistunut naprapaatiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta vuonna 2019.
- Työkokemusta alalta viisi vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Toimin naprapaattina eli hoidan asiakkaiden tuki- ja liikuntaelinten vammoja ja vaivoja manuaalisen lääketieteen menetelmillä. Käytän hoitoina esimerkiksi manuaalista- ja harjoitusterapiaa sekä fysikaalisia hoitoja. Tyypillisiä vaivoja ovat selän, niskahartiaseudun ja nivelten kivut sekä rajoittuneet liikeradat.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Olen harrastanut kilpa- ja latinalaistanssia koko ikäni. Aktiivisen kilpaurani aikana kärsin pienistä selkä- ja jalkavaivoista. Hakeuduin naprapaatin vastaanotolle, ja sain apua vaivoihini. Positiiviset kokemukset naprapaatin hoidoista innostivat minua hakemaan naprapaatin opintoihin, enkä ole katunut valintaani.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Naprapaatin työpäivä koostuu asiakasvastaanotoista, joilla tutkitaan vaivoja ja annetaan erilaisia hoitoja. Naprapaatin työn lisäksi ohjaan tanssia, mikä vaikuttaa oman työpäiväni aikatauluun. Käytän aamupäivän toimistotöihin ja tanssituntien suunnitteluun. Iltapäivällä ja illalla vastaanotan asiakkaita.
Kun asiakas tulee vastaanotolleni, haastattelen häntä ensin. Sen jälkeen teen hoitoja manuaalisin ja fysikaalisin menetelmin. Lopuksi annan kotiharjoitteita, jotta vaiva helpottuisi ajan mittaan. Tyypillinen asiakas on työikäinen, joka kärsii selän ja niska-olka-hartiaseudun vaivoista sekä pääkivusta. Hoidan usein myös pääkipuun liittyviä purentalihasten ongelmia.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Työskentelen omalla hoitohuoneella sekä Kouvolan Terveystalo Fysion ja yritysasiakkaiden tiloissa. Teen myös muutamalle vanhalle asiakkaalle kotikäyntejä. Terveystalolla voin hyödyntää pientä punttisalia kuntoutusasiakkaiden kanssa.
Otan asiakkaita vastaan arkisin kello 8–20 välisenä aikana. Joskus työ on aamupainotteista, joskus iltapainotteista. Toisinaan minulla on vastaanottoja lauantaisin Terveystalolla.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Naprapaatin pitää nauttia ihmisten kanssa työskentelemisestä. Hyvästä fyysisestä kunnosta on hyötyä. Lähes kaikki naprapaatit ovat yrittäjiä, joten ammatissa vaaditaan lähes poikkeuksetta yrittäjähenkisyyttä. Myös loogisuus ja ratkaisukeskeisyys auttavat hoitotyössä, sillä asiakkaiden vaivat ovat usein monen tekijän summa. Naprapaatin ammatissa ei kuitenkaan koskaan tule valmiiksi, joten omaa ammattitaitoa täytyy jatkuvasti päivittää ja pitää yllä.
Mikä on parasta ammatissasi?
Asiakkaat, kollegat ja työyhteisöt. On hienoa, että pystyn auttamaan myös sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole saaneet muualta apua tuki- ja liikuntaelinvaivoihinsa. Moniammatillinen yhteistyö ja koulutustilaisuudet eri terveydenhuollon ammattilaisten kanssa kehittävät ammattitaitoani. Parasta on myös se, että voin itse valita työaikani.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Se, että naprapaateille ei ole tarjolla palkkatöitä esimerkiksi yleisessä terveydenhuollossa, vaikka naprapatian hyötyjä ja kustannustehokkuutta on pystytty osoittamaan tutkimustuloksilla. Naprapaatti on myös Valviran rekisteröimä nimikesuojattu terveydenhuollon ammatti, jonka toiminta kuuluu terveydenhoitoa sääteleviä lakien ja potilasvahinkolain piiriin.
Henkilökohtaisella tasolla haastavaa on riittävästä levosta ja palautumisesta huolehtiminen, sillä mielekäs työ vie mukanaan.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee naprapaatin ammattia?
Jos tunnet paloa työskennellä ihmisten kanssa, ja olet kiinnostunut tuki- ja liikuntaelinvaivojen kuntoutuksesta, valitse naprapatia. Naprapaatin ammatin kautta saat käyttöösi monipuolisia tuki- ja liikuntaelinten kuntoutuksen, erotusdiagnostiikan ja kivunhoidon työkaluja. Ammatissa voi suuntautua esimerkiksi urheilufysiologiaan, ja monet työskentelevätkin osana urheilijoiden valmennus- ja kuntoutustiimiä.
Naprapaatin opinnot ovat vaativat, ja niiden suorittamiseen tarvitaan sinnikkyyttä ja määrätietoisuutta. Hierojan opinnoista voi olla apua opiskelun alkuvaiheessa. Toisaalta vaativat opinnot takaavat sen, että valmistuessa oma ammatillinen tieto- ja taitotaso on korkea.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Naprapatian ammattilaispiiri on suhteellisen pieni verrattuna muihin ammattiryhmiin Suomessa. Uskon, että naprapaattien asema kuntoutuksen ammattilaisina paranee tulevaisuudessa. Ihmisten tietoisuus lisääntyy, ja kuntoutusalan ammattilaisten eriarvoisuutta on jo nyt purettu muun muassa Kela-korvausten osalta. Eläketurvakeskuksen mukaan tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat yleisin syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle Suomessa, joten töitä naprapaateille riittää myös tulevaisuudessa.