Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Naprapaatti

Ammatit Julkaistu

Naprapaatti on kuntoutusalan ammattilainen, joka on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinsairauksien tutkimiseen, hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Naprapatia on manuaalista terapiaa, jonka tavoitteena on normalisoida nivelten liikkuvuutta ja pehmytkudosten toimintaa nivelissä. Naprapaatit työskentelevät pääsääntöisesti yrittäjinä. Naprapaatin ammatti edellyttää ammattitaidon lisäksi hyviä vuorovaikutustaitoja ja hyvää fyysistä kuntoa.

Naprapaatin ammatissa korostuvat tutkimus- ja hoitomenetelmien hallinta. Työ pohjautuu laajaan eri tieteiden väliseen osaamiseen, kuten lääke- ja urheilulääketieteeseen sekä liikuntafysiologiaan. Ammatissa on osattava soveltaa teoriatietoa käytäntöön.

Ammatti edellyttää hyvää fyysistä kuntoa ja vuorovaikutustaitoja. Työhön kuuluu paljon potilaan tutkimista ja keskustelua hänen kanssaan, joten ammatti vaatii vuorovaikutustaitojen lisäksi kykyä kohdata ja hoitaa ihminen kokonaisuutena – ei vaan kipeää selkää. Naprapaatilta vaaditaan kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja ongelmanratkaisuun. Työ edellyttää vastuullisuutta ja potilasturvallisuuden huomioonottamista.

Alalla tarvitaan myös valmiutta toimia yrittäjänä. Ammattitaidon ylläpitämiseksi on jatkuvasti seurattava alan tieteellistä kehitystä ja tutkimustuloksia.

Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon naprapaatti (AMK). 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Naprapaatti on nimikesuojattu ammattihenkilö. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira myöntää hyväksytyn koulutuksen suorittaneille naprapaateille oikeuden käyttää ammattinimikettä naprapaatti.

Ammattipätevyydet (suomi.fi)

Mediaanipalkka

2807 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Haastattelut