Puuseppä

Haastattelu

Etukäteissuunnittelu ja systemaattinen eteneminen vievät pitkälle. Puusepän tulee ymmärtää kaikki työvaiheet. Ajatus on pidettävä työssä. Jos mieli harhailee, sormet katkeavat.

Mikael 2

Mikael Hänninen, 27 v.

Järjestelmällisyys  - osa puusepäntaitoa

Ammattioppilaitoksessa opitaan perustaidot. Jo niillä pääsee kiinni ammattiin. Kun koneet työpaikalla toimivat moitteettomasti, mikä on työstäessä. Todellinen ammattitaito punnitaan ongelmatilanteissa. Kun kone vioittuu, se on korjattava.

Työpaikan mentaliteettia koulussa ei pystytä jäljittelemään. Oppitunnilla tehdään perusteellisesti ja hitaasti. Työmaalla mennään eikä meinata. Töihin tullaan aamuseitsemäksi. Tehtävä hoidetaan loppuun eikä istahdeta kuuntelemaan musiikkia.

Itse menin puusepänoppiin oltuani vuosia työelämässä. Nyt työskentelen Kotiolo Oy:n puuseppänä Tampereen Messukylässä. Tulin taloon reilut kaksi vuotta sitten.

Yrityksen päätuote ovat puuportaat, jotka valmistetaan tehdasmaisen tehokkaalla tuotantolinjalla. Linjalta on karsittu kaikki turha pipertäminen.

Työssä luovuuden elementtejä

Tyypillinen asiakkaamme on rakennusliike, joka tarvitsee portaat rakennuskohteeseen. Tilaus voi sisältää sata asuinhuoneistoihin asennettavaa porrasta.

Porrasrakennelmat koostuu syöksyistä, lepotasoista, askelmista, reisipuista ja kaiteista. Työmme pohjana on valmismallisto. Asennuskohteet ovat kuitenkin erilaisia. Jokainen porras vaatii erikoisratkaisuja.

Yrityksen suunnittelija mitoittaa ja laatii piirustukset. Kun asiakas on hyväksynyt suunnittelijan työn, aloitamme valmistuksen. Työryhmäämme kuuluu kolme puuseppää, koneistaja ja maalari.

Työ jakautuu prosesseihin: koneistukseen, puu- ja terästyöhön sekä pintakäsittelyyn. Oma roolini vaihtelee. Työstän, viimeistelen ja pakkaan. Tarvittaessa käytän CNC-konetta ja rakennan teräsputkikaiteita.

Puuraaka-aineena käytämme liimalevyä. Reisipuut ja askelmat valmistuvat CNC-koneelta. Hion ja viimeistelen. Muut osat valmistan käyttämällä katkaisu- ja halkaisusirkkeliä, höylää, hiomakonetta, alajyrsintä, pystyporaa, akkukoneita ja käsityökaluja.

Päivän aikana syntyy kolmesta neljään porraskokonaisuutta. Aihiot kulkevat tuotantolinjan läpi vaiheittain ja päätyvät pintakäsittelyyn.
Tavaratoimituksista vastaavana puuseppänä tarkistan laadun. Käyn läpi tilauksen ja palautan mahdolliset vialliset osat tekijöille. Kun kaikki on valmista, huolehdin pakkauksesta ja järjestän kuljetuksen asennuskohteeseen.

Teen työtä, johon sisältyy luovuuden elementtejä. Tuntuu hienolta ratkaista ongelma tai keksiä oikotie entistä fiksumpaan työtapaan. Luovuutta on saada aikaiseksi sellaista, mihin koneen kapasiteetti ei riitä.

Kun työ sujuu, minkään ei soisi sitä keskeyttävän. Hyvä flow kannattelee pitkään. Ja mikä parasta, työn tulos on heti nähtävissä ja käsin kosketeltavissa.

Pidän itseäni hyvänä ammattilaisena. Olen saanut positiivista palautetta ja aikamoisen määrän vastuuta. Kieltämättä raskas työ ottaa voimille ja vie tilaa muulta jaksamiselta.

Työ sopii nuorelle ja vahvalle. On vaikea kuvitella kenenkään jaksavan eläkeikään asti saati pidentävän työuraansa tehdaspuuseppänä.

Puusepäntyö vaarassa

Työssäni olen oppinut valtavasti puusta ja työstötekniikoista. Saan tehdä käsilläni ja olla mukana suunnittelemassa tuotteita. Massavalmistuksen ja isojen volyymien tilalle kaipaan kuitenkin pientä ja yksilöllistä.

Olisi hienoa valita lankut ja valmistaa puutuote alusta lähtien itse. Se edellyttäisi yrittäjyyttä, pääomia ja samalla suurta riskiä. Sanovat, että hienopuusepän työ on kallis harrastus.

Huonekaluala ei työllistä puuseppää. Tämän päivän kuluttaja hankkii lipastonsa Ikeasta. Alan tulevaisuuden näkymät ovat ankeat. Työ vähenee, samoin työpaikkojen määrä. Ilman renessanssia puusepäntyö on vaarassa.

Työllistymisen ja kasvun mahdollisuus saattaa löytyä rakennuksilta. Puukerrostalotalot tekevät tuloaan. Valtiokin on ryhtynyt tukemaan niiden rakentamista.

Huonoista näkymistä huolimatta alalle kouluttautumisessa ei ole mitään turhaa. Puuseppälinjalla hankitaan yleispäteviä taitoja. Rakenteellista ymmärrystä tarvitaan kaikkialla.

Työstä mielihyvää

Aloitin urani hanttihommilla. Lukion jälkeen hain töitä henkilöstövuokrausfirmasta ja päädyin rakennuksille. Apupoikana ja myöhemmin kirvesmiehenä opin työntekoa. Laman koetellessa rakennusalaa hakeuduin varastotöihin.

Jossain vaiheessa päätin kouluttautua. Puumateriaali ja kaikenlainen artesaanitaito olivat aina viehättäneet, joten hain Hervannan ammattiopiston puusepänlinjalle.

Opiskelun alku oli vaikea. Työntekoon tottuneena en sopeutunut verkkaisuuteen ja ainaiseen odotteluun. Innostuin vasta päästessäni mielenkiintoisten projektien pariin.

Työharjoittelussa tutustuin uusiin tekniikoihin, ja tutkinnon suoritettuani sain vakituisen työpaikan toisesta harjoittelupaikastani Kotiolo Oy:stä.

Työ parhaimmillaan tuottaa mielihyvää. Tekeminen ja aikaan saaminen toimivat kannustimina. Pahimmillaan työ rasittaa ja väsyttää. Silti haluan kantaa korteni kekoon. Olen sopivassa työtekoiässä, miksi en tekisi?

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Rami Marjamäki