Suutari

Haastattelu

Paras alku suutarin ammattiin on mielestäni harjoittelu kokeneen suutarin opastamana. Oppisopimuskoulutukseen voi hakeutua myös alan koulutuksen jälkeen. Omalla verstaallani olen paneutunut korjaustöiden ohessa erityisesti mittatilauskenkien tekoon ja suunnitteluun. Oheistuotteina suutari voi tehdä muitakin nahkatuotteita. Jotkut valmistavat asusteita, nahkakoteloita, vöitä ja reppuja.

Harri Mikkonen, 39 v

En ollut koskaan aiemmin ajatellut suutarin ammattia itselleni. Ala vei mukanaan, kun pääsin opiskelemaan.

Yrittäjäksi heti suutarin tutkinnon jälkeen

Peruskoulun kävin Suomussalmella. Heti koulun jälkeen olin isäni apuna hänen korjausverstaassaan. Menin armeijaan vapaaehtoiseksi. Ajattelin hakeutua rajavartioston palvelukseen. Vasta armeijan jälkeen heräsi kiinnostus opiskeluun, ja menin metsäkonekouluun metsurilinjalle. Pidin metsurin työstä, koska sitä sai tehdä omassa rauhassaan, mutta se oli myös raskasta. Työn perässä muutin Hyvinkäälle ja joitakin vuosia työskentelin sillanrakennustöissä kirvesmiehen apulaisena ja valumiehenä. Sitten palasin takaisin Suomussalmelle ja olin useamman vuoden työttömänä.

Huomasin lehdestä ilmoituksen Kankaanpäässä järjestettävästä suutarikurssista. Pääsin koulutukseen. Koulun aikana saimme tehdä omia töitämme koulun tiloissa. Koulutus kesti vuoden. Siinä keskityttiin lähinnä kenkien valmistukseen, mutta jonkin verran oli myös korjaustöitä.

Suutarin tutkinnon jälkeen hain käsityöalan yrittäjäkurssille tänne Laitilaan. Paikkakunnan suutari jäi eläkkeelle ja myi yrityksensä minulle. Pääsin alkuun pienyrittäjälainan turvin, ja asiakaskuntakin oli jo valmiina.

Laitilassa on hieman yli 8000 asukasta. Sanotaan, ettei pienelle paikkakunnalle kovin montaa suutaria mahdu, jotta toiminta olisi kannattavaa.

Kaikkein parasta olisi, jos koulun jälkeen pääsisi harjoittelemaan kokeneen suutarin opastamana. Isommissa kaupungeissa tämä voikin olla mahdollista. Oppisopimuskoulutukseen voi hakeutua myös alan koulutuksen jälkeen. Siten on mahdollisuus saada ammattiin lisäoppia ilman yrittämisen riskiä. Jos myöhemmin perustaa oman yrityksen, on onnistumiseen paremmat edellytykset. Toimivia suutariliikkeitä on myynnissä ympäri Suomea alalla käynnissä olevan sukupolven vaihdoksen takia.

"Ostamalla käytettyjä koneita ja työvälineitä voi aloituskustannuksia pienentää huomattavasti"

Toiminta on saatava alusta asti kannattavaksi, koska aloituskustannukset ovat kohtuullisen suuret. Investointikustannuksia voi tosin vähentää ostamalla käytettyjä koneita. On valittava yrityksen tarjoamat palvelut, päätettävä markkinointitapa ja harkittava lisätuotteiden myyntiä.

Toiminnan painopisteestä riippuen suutarin työssään tarvitsemia koneita ja laitteita on useita: nahan ompeluun tarkoitettuja ompelukoneita, kanttikone, pohjanliimapuristin, koronkiinnityskone, nahan leikkaus- ja reunanohennuskone. Alkuun pääsee vähemmälläkin, ja tarpeen mukaan voi ostaa lisää. Teolliseen käyttöön on olemassa lukemattomia koneita, mutta omassa yrityksessään toimivan suutarin on mahdoton hankkia niitä jokaiseen erilliseen työvaiheeseen. Ne helpottavat sarjatyötä, mutta ovat kalliita. Jotta saisi kohtuullisen korvauksen työtunneistaan, on kuitenkin ainakin osa työvaiheista koneellistettava.

Työvälineinä käytetään lisäksi mm. erilaisia pihtejä, suutarin puukkoa ja vasaraa. Varastossa on oltava myös korjaukseen käytettäviä materiaaleja, kuten lankoja, kuminauhoja, painonappeja, liimoja sekä nahkaa ja korko-pohjakumeja. Avainten teettämisessä tarvitaan avainkoneita ja melkoinen aihiovarasto. Kengänvalmistuksessa tarvitaan lukuisia lestejä. Jokainen kenkämalli ja koko vaativat oman lestinsä.

Ostamalla käytettyjä koneita ja työvälineitä voi aloituskustannuksia vähentää huomattavasti.

Korjaustöitä ja mittatilauskenkiä

Omalla verstaallani olen paneutunut korjaustöiden ohessa erityisesti mittatilauskenkien tekoon ja suunnitteluun. Suuret korjaustyöt ovat vähentyneet, koska halpoihin valmiskenkiin ei kannata kovin kalliita korjauksia tehdä ja heikkorakenteisiin kenkiin on turha mitään tehdäkään. Useimmat tehdaskengät ovat nykyään melkein kertakäyttöisiä. Teollisuudessa säästetään kengän materiaaleissa, koska ihmiset eivät ole valmiita maksamaan laadusta. Hintakilpailu on kovaa. Yleisimpiä korjaustöitä ovat korkolappujen vaihto. Sitten on kengänpohjien liimauksia, ompeleita, paikkauksia ja vetoketjujen vaihtoa.

Kaikille teollisesti valmistettavien kenkien peruslesti ei sovi. Esimerkiksi leveään tai rintavaan jalkaan tarvitaan erikoislesti, jonka suutari voi valmistaa mittatilaustyönä. Toisen asiakasryhmän muodostavat ne, jotka haluavat kestävän ja hyvin istuvan kengän tai perinnekengän, jota ei teollisesti valmistettuna enää saa.

Ortopediset kengät muodostavat oman ryhmänsä. Jalkojen virheasentoja voidaan muuttaa pohjallisilla, mutta niiden sovittaminen tavallisiin kenkiin on vaikeaa. Proteesipajat ja ortopediset pajat tekevät epämuodostuneen jalan mukaisia lestejä ja pohjallisia. Pajoilla on omat suutarinsa, jotka suunnittelevat ortopedisiä kenkiä. Käytännön työ vaatii yhteistyötä terveydenhoitohenkilökunnan kanssa. Itseäni harmittaa, etten ole sitä aluetta päässyt opiskelemaan. Väen ikääntyessä ortopedisten kenkien tarve kasvaa.

Käsin tekemisestä sarjatuotantoon

Kenkä voidaan tehdä monella tavalla. Kaikki vaiheet voidaan periaatteessa tehdä käsin. Kengän tekemiseen kuluva aika riippuu tekotavasta ja kenkämallista. Yksilöllisten kenkien kaavoittaminen ja valmistaminen on aikaa vievää työtä, joten kengät maksavat luonnollisesti enemmän kuin sarjatuotantomallit. Mutta aina tulee myös asiakkaita, joille hinta ei ole tärkeintä, vaan laadukas kenkä.

Miesten ja naisten kenkien klassisissa malleissa voi hyödyntää vanhoja lestejä ja leikkausrautoja. Teen käyttökenkiä ja lapikkaita joko käsin tai koneommeltuina. Kenkämuodin muutoksiin ei voi kovin nopeasti reagoida, koska uusissa malleissa tarvitaan aina uudet lestit. Yksittäiset lestit ovat kalliita.

Kun alkaa kehittää mallia sarjatuotantoon, on kenkien kaavat ensin sarjoitettava eli muokattava eri kokoihin. Nahat voidaan leikata puukolla tehtyjen kaavojen mukaisesti tai kaavojen mukaisilla leikkuuraudoilla. Pieniä valmistusmääriä varten ei kannata ostaa rautoja vaan leikata käsin. Olen saanut käytettyjä rautoja, jotka ovat olleet tuotannossa. Sillä tavalla pystyy tekemään halvemmalla myös jalan mukaan tehtyjä mittatöitä, jos asiakkaalle käy kyseinen malli.

Istuvan mittatilauskengän tekeminen ei ole helppoa. Kenkää on vaikeaa sovittaa ennen sen valmistumista. Kenkä tehdään täysin mittojen perusteella, ja lestin sopivuutta jalkaan on hankala mitata. Usein tehdään myös erillinen sovituskenkä. Sarjatyönkään tekeminen koneilla ei ole mitenkään yksinkertaista. Minulla on monista laitteista ainoastaan teoreettinen tietämys, niiden käytön oppiminen vie oman aikansa. Olen oppinut yrityksen ja erehdyksen kautta. Mittatilauskenkien tilaukset ovat lisääntyneet koko ajan. Olen siirtymässä suurimpiin työtiloihin ja tarkoitukseni on lisätä pienimuotoista sarjatyötä. Olen vähitellen koonnut siinä tarvittavia välineitä.

Meluisissa työvaiheissa kannattaa käyttää kuulosuojaimia. Pölyn ja liimojen terveysriskejä voi vähentää riittävällä ilmastoinnilla. Työ on pitkälti seisomatyötä. Kädet ja sormet ovat koetuksella tietyissä työvaiheissa.

Kokonaisvaltaista markkinointia

Oheistuotteina suutari voi tehdä muitakin nahkatuotteita. Jotkut valmistavat asusteita, nahkakoteloita, vöitä ja reppuja. Erilaisia töitä voi tehdä ainakin osittain samoilla nahkakoneilla. Jos työpaja on esimerkiksi vilkkaassa tavaratalossa, eivät oheistyöt ehkä onnistu, vaan tarvittaisiin erillinen työtila. Asusteiden ja nahkavaatteiden teko vaatii lisäkoulutusta. Suutarikurssilla oppii lähinnä korjaustöitä ja kenkien valmistusta sekä jonkin verran laukkujen tekoa. Korjaan myös nahka-asusteita. Isommat nahkatakkien korjaukset lähetän niihin erikoistuneeseen liikkeeseen. Yrittäjien verkostoituminen on tälläkin alalla välttämätöntä.

Vaikka mainostaminen onkin kallista, yrittäjän kannattaa sijoittaa siihen ja samalla keskittyä tulevaisuuden jatkuvaan ja kokonaisvaltaiseen markkinointiin. Suutariliikkeissä myydään myös erilaisia kengänhoitotuotteita, pohjallisia ja kengännauhoja. Tavaratalojen yhteydessä olevissa suutariliikkeissä asiakkaat tekevät helpommin heräteostoksia, joten siellä oheistuotteiden esillä pitäminen varmasti kannattaa. Tavaratalojen yhteydessä olevat pajat ovat asiakkaiden saavuttamisenkin kannalta hyviä, mutta vuokrat ovat korkeampia kuin erillisissä työtiloissa.

Ideoiden kokeilua ja ongelmanratkaisua

Kaavoitus on vaikea osa-alue, josta on aina hyödyllistä oppia lisää. Aiheesta ei tosi ole suomenkielistä kirjallisuutta. Siinä mielessä harmittaa, ettei koulussa tullut opiskeltua kieliä tosissaan. Jos suutarin ammattiin haluaa todella paneutua, hyvää lisäkoulutusta on tarjolla ulkomailla, esimerkiksi Englannissa, Saksassa ja Italiassa on alan arvostettuja osaajia.

Joskus mietin, etten lähtisi mihinkään muuhun työhön näin pienellä palkalla. Asiakkaat eivät useinkaan ymmärrä käsityöhön menevää aikaa ja valittavat helposti hinnoista. Mutta vain harvat olettavat työn valmistuvan heti. Täällä maaseudulla on totuttu käyttämään suutarin palveluita ja odottamaan työn valmistumista.

Nyt olen ollut yrittäjänä kuusi vuotta. Onneksi en aloittaessani tiennyt kaikkea pienyrittäjän arjesta. Raha ei ole kuitenkaan tärkeintä. Nautin työn vapaudesta. Työtä saa tehdä omaan tahtiinsa ja omia ideoitaan saa kokeilla vapaasti. Korjaustyöt ovat eräänlaista ongelmanratkaisua. Haasteissa on työn viehätys.

Haastattelu ja teksti: Kirsimarja Alenius
Kuvat: Jukka Uotila