Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Hammasteknikko

Ammatit Julkaistu

Hammasteknikko on erilaisten hammasproteesien, kuten koko- ja osaproteesien, kruunu- ja siltaproteesien sekä oikomiskojeiden, suunnittelun ja valmistamisen asiantuntija. Hammasteknikot työskentelevät yleensä hammaslaboratorioissa. Hammasteknikon työ vaatii tarkkuutta, luovuutta, esteettistä silmää ja kädentaitoja.

Yksityisessä hammaslaboratoriossa tai yrittäjänä sekä myynti- ja konsultointitehtävissä hammastarvikeliikkeissä tai asiantuntijatehtävissä alan tutkimusyksiköissä ja materiaaleja valmistavissa yrityksissä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Hammasteknikko

Hammasteknikon on tunnettava hammashoidossa käytettävät hammasproteesit sekä hampaiden oikomiseen ja purennan hoitoon liittyvät kojeet sekä osattava suunnitella ja valmistaa ne. Ammatissa tarvitaan osaamista erilaisten hammasteknisten biomateriaalien työstämisessä, tutkimisessa ja kehittämisessä sekä valmistustekniikoiden hallinnassa. Lisäksi keskeisiä osaamiskokonaisuuksia ovat esteettinen ja terveysteknologinen osaaminen.

Hammasteknikko tarvitsee työssään hienomotorisia kädentaitoja, tarkkuutta ja esteettistä silmää, kuten värisävyjen ja värivivahteiden erottelukykyä. Ammatissa tarvitaan myös esimies- ja yhteistyötaitoja sekä organisointikykyä. Yrittäjänä tai ammatinharjoittajana toimiva hammasteknikko tarvitsee myös liiketoiminnallista osaamista ja yrittäjyyteen liittyviä taitoja, esimerkkinä markkinointitaidot.

Työvälineiden ja -koneiden turvallinen käyttö edellyttää huolellisuutta. Työssä voi olla likaisia ja pölyisiä työvaiheita, joiden vuoksi tarvitaan suojaimia. Allergia voi haitata alalla työskentelyä.

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon hammasteknikko (AMK).

Toimittuaan laillistettuna hammasteknikkona vähintään viisi vuotta hammasteknikko voi hakeutua erikoishammasteknikon erikoistumisopintoihin, jolloin työkuvaan kuuluvat myös tietyt potilaille suoraan tehtävät protetiikan kliiniset työt.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Hammasteknikko on laillistettu ammattihenkilö. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira myöntää hakemuksesta laillistuksen ammattiin.

Ammattipätevyyden kelpoisuusehdot (suomi.fi)

Mediaanipalkka

3000 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat