Ohjeet ja tuki⁠

Höylääjä

Ammatit Julkaistu

Höylääjä on erikoistunut puupinnan tasoittamiseen ja muotoiluun. He tekevät työkseen erilaisia puutuotteita, kuten lautoja, listoja ja paneeleja, rakentamisen tarpeisiin. Höylääjät käyttävät työssään automatisoituja koneita. Työpaikkoja löytyy puuteollisuudesta. Ammatissa vaaditaan teknistä osaamista, tarkkuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn.

Höylääjän työ edellyttää teknistä osaamista, käytännöllisyyttä sekä puunjalostusprosessin tuntemusta. Ammatti edellyttää taitoa käyttää höyläkoneita. Työhön kuuluu myös laatuvalvontaa, joten tarkkuus ja huolellisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia erityisesti puutavaran käsittelyssä, maalien sävytyksessä ja teollisessa maalaus- tai vahausprosessissa. Kokemus terätekniikasta katsotaan usein eduksi, sillä työhön voi kuulua höylän terien huoltoa ja säätämistä.

Laatuvaatimusten täyttäminen edellyttää huolellisuutta ja mittatarkkuutta, sillä höylättävät tuotteet, kuten laudat, listat ja paneelit, on valmistettava täsmällisten mittojen mukaisesti. Lisäksi työssä tarvitaan ongelmanratkaisukykyä ja itsenäistä työotetta, mutta myös yhteistyötaitoja, sillä höylääjä toimii usein osana tuotantotiimiä.

Fyysinen kestävyys on tärkeää, sillä työ sisältää puutavaran käsittelyä ja koneiden käyttöä. Tehtävässä korostuvat itsenäinen työskentely, oma-aloitteisuus ja vastuuntunto, mutta myös yhteistyötaidot ovat tärkeitä. Lisäksi suomen kielen taito ja perusmatematiikan hallinta ovat hyödyllisiä esimerkiksi ohjeiden lukemisessa ja mittojen laskemisessa.

Höylääjänä menestyminen ei aina vaadi tutkintoa, mutta alan työkokemus ja teknisten laitteiden hallinta ovat tärkeitä. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa puuteollisuuden perustutkinnon, tutkintonimike on sahaprosessinhoitaja. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös puuteollisuuden ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3059 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto