Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua käyttökatkon aikana ja tietosisällöissä ja linkkien toimivuudessa voi olla puutteita. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Ohjeet ja tuki⁠

Kelloseppä

Ammatit Julkaistu

Kelloseppä huoltaa, korjaa ja myy kelloja sekä muita mittaus- ja tarkkuuslaitteita. Heidän työtehtäviinsä kuuluu usein kellojen purkaminen, puhdistaminen, osien vaihtaminen sekä kellojen säätäminen ja kalibrointi. Kellosepät työskentelevät kello- ja koruliikkeissä, alan maahantuojien palveluksessa, kellojen ja mittalaitteiden valmistusteollisuudessa sekä yrittäjinä. Kellojen ja muiden pienten laitteiden korjaamisessa ja huollossa tarvitaan teknistä osaamista, kädentaitoja, tarkkuutta ja asiakaspalvelutaitoja.

Kello- ja koruliikkeet, alan maahantuojat, tukkuliikkeet, kellojen ja mittalaitteiden valmistusteollisuudessa sekä yrittäjänä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kelloseppä

Kellosepältä edellytetään kellojen ja muiden pienten laitteiden valmistamisessa, korjaamisessa ja huollossa tarvitaan suurta tarkkuutta. Ammatissa vaaditaan sekä teknistä osaamista että kädentaitoja. Sorminäppäryys, hyvä lähinäkö, keskittymiskyky ja kärsivällisyys ovat tarpeen.

Kellosepän on osattava valmistaa käsityönä kellojen ja muiden laitteiden puuttuvia mekaanisia osia sekä korjaustyössä tarvittavia työkaluja. Ammatissa tulee hallita perusasiat myös korujen korjauksista ja hopeatuotteista.

Työssä tarvitaan asiakaspalvelutaitoja. Ammatti edellyttää valmiutta uuden oppimiseen ja ammattitaidon kehittämiseen välineiden ja menetelmien kehittyessä. Itsenäisenä yrittäjänä toimiva kelloseppä tarvitsee myös yrittäjyyteen liittyvien asioiden tuntemusta.

Suurimmat terveysriskit ovat työasentojen aiheuttamat rasitusvammat.

Kellosepäksi voi kouluttautua suorittamalla taideteollisuusalan perustutkinnon (kelloseppä). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto (kelloseppämestari). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Kellosepät voivat jatkaa opintojaan Sveitsissä WOSTEP-instituutissa, joka on Sveitsin kelloteollisuuden ylläpitämä. Se järjestää vuosittain kelloseppien jatkokoulutuskursseja. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3233 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat