Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Koneistaja

Ammatit Julkaistu

Koneistajana valmistat metallista osia työpiirustusten mukaisesti manuaalikoneilla tai käyttämällä tietokoneohjattuja laitteita ja CNC- työstökeskuksia. Koneistajat työskentelevät pääasiassa konepajoilla ja metalliverstailla. Ammatissa tarvitaan työstötekniikoiden, työkoneiden ja käytettävien materiaalien tuntemusta sekä tarkkuutta, huolellisuutta ja yhteistyötaitoja.

 

Konepajat, kone- ja metallituoteteollisuuden verstaat sekä kone- ja metallituoteteollisuuden yritykset.

Selaa avoimia työpaikkoja: Koneistaja

Koneistaja osaa työstämällä valmistaa koneiden osia ja muita työpiirustuksien mukaisia kappaleita hyödyntäen automaattisia työstökoneita. Ammatissa tulee osata suunnitella valmistuksen eri työvaiheiden keskinäinen järjestys sekä käyttää tarkoitukseen sopivia materiaaleja, koneita- ja laitteita sekä menetelmiä.

Koneistaja vastaa myös valmistamansa tuotteen laadusta, käyttämiensä koneiden oikeista säädöistä ja toiminnasta. Hän osaa ohjelmoida CNC- työstökonetta ja käyttää sitä valmistukseen. Koneistaja tarvitsee matemaattista osaamista sekä tietotekniikan käyttötaitoa.

Tarkkuus ja huolellisuus ovat tarpeellisia ominaisuuksia. Ammatissa tarvitaan kykyä itsenäiseen työskentelyyn, solutuotanto edellyttää yhteistyötaitoja. Kielitaitoa tarvitaan yhä useammin myös vieraskielisten teknisten selvitysten ja työohjeiden ymmärtämiseksi. Työturvallisuustekijöiden noudattaminen on tärkeää.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinto (koneistaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tuotantotekniikan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3116 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Koneistaja

Ammattialat

Haastattelut