Ohjeet ja tuki⁠

Konetyöntekijä

Ammatit Julkaistu

Konetyöntekijä, jota kutsutaan myös konemieheksi, on merenkulun ammattilainen, joka tekee aluksilla koneiden, teknisten järjestelmien ja laitteiden kunnossapidon tehtäviä ja korjauksia. Hänen työhönsä kuuluu esimerkiksi moottorien, pumppujen, venttiilien, hydraulijärjestelmien ja muiden konejärjestelmien huolto sekä tarvittaessa korjaaminen. Konetyöntekijät voivat työskennellä erityyppisillä aluksilla. Ammatti vaatii teknistä ja käytännöllistä osaamista sekä sopeutumista pieneen työyhteisöön.

Konetyöntekijän ammatti merenkulussa vaatii monipuolista teknistä osaamista ja käytännön valmiuksia koneosaston tehtävissä, kuten koneiden ja laitteiden huollossa ja valvonnassa. Konetyöntekijä työskentelee esimerkiksi dieselmoottorien, pumppujen, venttiilien ja putkistojen parissa, joten hänen on hallittava näiden järjestelmien perusrakenteet ja toiminta. Työhön kuuluu myös työkalujen, kuten hitsauslaitteiden, porien ja sorvien käyttöä.

Lisäksi konemieheltä edellytetään perustietoja sähkö- ja automaatiojärjestelmistä, jotta hän kykenee seuraamaan konehuoneen toimintoja ja reagoimaan poikkeuksiin niiden toiminnassa. Konepäivystyksessä tehtävänä on tarkastaa laitteita, lukea mittareita sekä varmistaa, että koneisto toimii suunnitellusti. Työ on vastuullista ja vaatii huolellisuutta sekä kykyä toimia nopeasti vikatilanteissa.

Työturvallisuus on erittäin tärkeää, ja konemiehen tulee tuntea merenkulun kansainväliset turvallisuusvaatimukset. Konetyöntekijä tarvitsee myös osaamista öljy- ja kemikaalivuotojen torjunnasta sekä paloturvallisuudesta. Perustaidot englannin kielessä ovat tarpeen, sillä koneosastolla käytetään usein viestinnässä englantia.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa merenkulkualan perustutkinto (konemies). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Merimiestoimen edellytyksenä on kansainvälisten säädösten edellyttämä pätevyyskirja, jonka saamiseksi vaaditaan soveltuvien opintojen lisäksi riittävä määrä ohjattua harjoittelua tai työkokemusta.

Merenkulun pätevyyskirjat (traficom.fi)

Mediaanipalkka

3415 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat