Kylmäasentaja
Kylmäasentaja asentaa, huoltaa ja korjaa yli kolme kiloa kylmäainetta sisältäviä kylmälaitteita ja järjestelmiä, kuten lämpöpumppuja, jäähdytys- ja pakastuslaitteita. Kylmäasentajat työskentelevät monipuolisissa kohteissa, kuten asuinkiinteistöissä, teollisuudessa ja kaupan alalla. Työ on luvanvaraista ja vaatii erikoiskoulutuksen. Ammatissa tarvitaan osaamista kylmä-, sähkö-, automaatio- ja putkistotekniikasta sekä tarkkuutta, vianetsintätaitoja ja palveluhenkisyyttä.
Kylmäalan asennus- ja huoltoyritykset sekä yrittäjänä.
Kylmäasentajan on osattava huoltaa ja korjata erilaisia kylmäjärjestelmiä, mikä edellyttää kylmä-, sähkö- ja automaatiotekniikan osaamista. Ammatissa on hallittava kylmäaineiden käsittelyä koskevat säädökset ja turvallisuusohjeet. Erityisesti sähkötöissä on huomioitava työturvallisuusseikat. Työssä tulee osata käyttää työkaluja ja erilasia asennusmenetelmiä sekä valita oikeat materiaalit asennuskohteen tarpeiden mukaisesti. Myös määräaikaistarkastusten suorittaminen, laitteiden kunnon arviointi sekä vanhojen järjestelmien päivittäminen ovat myös kuuluvat vaadittaviin osaamisiin.
Tehtävien hoidossa tarvitaan organisointi- ja ongelmanratkaisukykyä sekä tarkkuutta ja huolellisuutta. Asiakaspalvelutaidoista ja palveluhenkisyydestä on ammatissa hyötyä. Kylmäasentajan on kyettävä työskentelemään itsenäisesti sekä osana tiimiä, mikä vaatii hyvää itseohjautuvuutta ja yhteistyökykyä. Luonnollisten kylmäaineiden turvallinen ja ympäristöystävällinen käsittely on tärkeä osa ammattitaitoa. Ammatissa on pysyttävä ajan tasalla alan uusista teknologioista ja säädöksistä.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa talotekniikan perustutkinnon (kylmäasentaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös talotekniikan ammattitutkinto kylmäasentaja (AT) ja erikoisammattitutkinto kylmämestari (EAT).
Kylmälaitteiden ja -laitosten asennuksia ja huoltoa saavat tehdä Tukesin rekisterissä olevien yritysten pätevät asentajat kylmätöiden vastuuhenkilön alaisuudessa.
Mediaanipalkka
3317 €/kk
Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.