Lasittaja
Lasittaja on asentaa, korjaa ja vaihtaa lasia erilaisiin rakenteisiin, kuten ikkunoihin, oviin, peileihin, vitriineihin ja muihin lasipintoihin. Lasittaja voi työskennellä sekä rakennustyömailla että korjaustöissä. Tehtäviinsä kuulu lasin leikkaaminen oikeaan mittaan, lasin kiinnittäminen sekä lasituksen tiivistäminen ja viimeistely. Työpaikkoja on lasitusliikkeissä ja -tehtaissa, huonekaluvalmistajilla sekä yrittäjänä. Työ vaatii tarkkuutta, hyvää silmää mittasuhteille ja usein myös fyysistä kuntoa.
Lasitusliikkeissä ja -tehtaissa, huonekaluvalmistajilla sekä yrittäjänä.
Lasittajan on hallittava lasin käsittely ja leikkaaminen tarkasti oikeisiin mittoihin. Asennustaidot ovat keskeisiä, sillä lasin kiinnittäminen ikkunoihin, oviin ja muihin rakenteisiin vaatii tarkkuutta, jotta lasitus on kestävä ja turvallinen. Lisäksi lasittajan tulee osata tiivistää ja viimeistellä lasipinnat oikein, jotta ne ovat ilmatiiviitä ja kestävät erilaiset sääolosuhteet.
Lasittajan on osattava käyttää erilaisia rakennusmateriaaleja ja -tekniikoita. Ammatissa tulee myös hallita erilaisten lasitus- ja asennustyökalujen käyttö, kuten lasiveitsien, leikkureiden ja tiivistysvälineiden. Työssä on tärkeää noudattaa turvallisuusohjeita, sillä suurten ja raskaiden lasipintojen käsittely voi olla vaarallista, jos niitä ei käsitellä oikein. Fyysinen kunto ja kestävyys ovat tarpeen, sillä työ voi olla fyysisesti vaativaa.
Ammatissa tarvitaan asiakaspalvelutaitoja, sillä lasittaja on tavallisesti suoraan yhteydessä asiakkaaseen. Lasittajan on kyettävä sekä itsenäiseen että ryhmätyöskentelyyn. Jos lasittaja toimii itsenäisenä yrittäjänä tai työskentelee suoraan asiakkaiden kanssa, asiakaspalvelu- ja viestintätaidot ovat tärkeitä. Lisäksi lasittajalta vaaditaan ongelmanratkaisukykyä, sillä työssä voi tulla vastaan haasteellisia tilanteita, joissa tarvitaan käytännöllisiä ja luovia ratkaisuja.
Ajokortti on usein välttämätön. Allergisuus liima-aineille on haitaksi.
Lasittajan ammattitaito on yleensä hankittu työskentelemällä alan liikkeessä. Ammattiin soveltuvia tutkintoja ovat esimerkiksi rakennusalan perustutkinto, puuteollisuuden perustutkinto, pintakäsittelyalan perustutkinto ja taideteollisuusalan perustutkinto, jotka voidaan suorittaa toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa. Perustutkinnot voidaan suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan ammattitutkinto.
Mediaanipalkka
2800 €/kk
Yksityinen sektori
2800 €/kk
Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.