Liikennelentäjä
Liikennelentäjät lentävät lentokoneita kuljettaen matkustajia ja rahtia. Lentäjät työskentelevät lentoyhtiöiden palveluksessa. Ammatissa tarvitaan hyvää terveyttä, loogista päättelykykä, harkitsevaisuutta ja yhteistyötaitoja.
Lentoyhtiöt.
Liikennelentäjän on hallittava lentämiensä lentokonetyyppien käyttö, ohjaus, navigointi ja radioliikenne sekä tunnettava lentokonetyyppi sekä sen laitteet ja järjestelmät. Lentäjien on lentämisen automatiikan lisäksi tunnettava ja hallittava myös lentokoneiden manuaalinen ohjaus. Lentäjän on tunnettava ilmailualaan ja lentämiseen liittyvät määräykset. Lentäminen on osattava tehdä turvallisesti ja sujuvasti aikataulujen mukaan sekä taloudellisesti polttoainekulutuksen ja kustannusten minimoimiseksi.
Lentäjän ammatti vaatii tasapainoista persoonallisuutta ja hyviä yhteistyötaitoja. Ammatissa tarvitaan kykyä loogiseen päättelyyn, paineensieto- ja keskittymiskykyä, avaruudellista hahmottamiskykyä sekä tarkkuutta ja ongelmanratkaisutaitoja. Liikennelentäjän on pystyttävä itsenäiseen ja nopeaan päätöksentekoon, mutta toimittava kuitenkin harkitusti. Yllättävissäkin tilanteissa pitää säilyttää rauhallisuus ja harkintakyky.
Lentäjältä edellytetään hyvää englannin kielen taitoa, sillä radioliikenne lennonjohdon kanssa käydään englanniksi ja myös oppimateriaali on yleensä englanninkielistä. Työ vaatii jatkuvaa täydennyskouluttautumista.
Epäsäännölliset työajat ja aikaerot vaativat sopeutumiskykyä. Liikennelentäjä tulee olla hyvä henkinen ja fyysinen terveys.
Liikennelentäjän koulutus kestää noin kaksi vuotta, ja se toteutetaan yksityislentäjäjaksona (PPL) ja sitä seuraavana ansiolentäjäjaksona (CPL), joka jakautuu yksimoottori- ja monimoottorivaiheisiin. Koulutuksen jälkeen lentäjällä on ansiolentäjän lupakirja sekä mittarilento- ja monimoottorikelpuutus.
Ansiolentäjäkurssin hyväksytysti suorittaneet voivat hakea edelleen koulutettaviksi lentoyhtiöihin ja -yrityksiin. Perämieskurssin jälkeen voidaan hakeutua ensimmäisen konetyypin tyyppikoulutuksen, joita järjestetään lentoyhtiöiden rekrytointitarpeen mukaan.
Liikennelentäjä aloittaa perämiehen tehtävissä kapteenin työparina saadakseen kokemusta tulevaa lentokapteenin tehtävää varten. Kapteeniksi voi hakeutua saatuaan riittävän viranomaisen määrittämän kokemuksen perämiehen tehtävissä.
Ammattilentäjän opintojen pääsyvaatimukset ovat lukio tai ammatillinen perustutkinto, minimipituus 163 cm, hyvä suomen ja englannin kielen taito, hyvä terveys sekä nuhteettomuus, joka tarkistetaan Suojelupoliisin tekemällä turvallisuusselvityksellä.
Saadakseen työpaikan liikennelentäjänä, tarvitaan näiden lisäksi ansiolentäjän lupakirja. Ansiolentäjän lupakirja (CPL, Commercial Pilot Licence) oikeuttaa ilmailuun ansiotarkoituksessa ilma-aluksella. Ansiolentäjän lupakirjan saamisen jälkeen voi hakea lentoyhtiön järjestämään jatkokoulutukseen, joka sisältää yleensä perämieskurssin, simulaattoriharjoittelua sekä tyyppikurssin, joka oikeuttaa lentämään tietyntyyppistä usean ohjaajan ohjaamomiehistön vaativaa ilma-alusta perämiehenä.
Liikennelentäjän lupakirja (ATPL, Airline Transport Pilot Licence) poikkeaa muista lentolupakirjoista siten, että sitä ei voi saada pelkän koulutuksen jälkeen. Lupakirjan saamiseksi täytyy koulutuksen lisäksi hankkia kokemusta usean ohjaajan lentokoneilla sekä lisää kokonaislentokokemusta.
Mediaanipalkka
7205 €/kk
Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.