Maatalouslomittaja
Maatalouslomittaja työskentelee tilapäisesti maatilalla maataloustöissä. Maatalouslomittaja sijaistaa tilan omistajaa tai vakituista työntekijää esimerkiksi loman, sairauden tai koulutuksen aikana. Maatalouslomittajien tehtävät voivat vaihdella tilan koosta ja tuotantomuodosta riippuen, mutta yleensä heidän tehtäviinsä kuuluu eläinten ruokinta ja hoito, lypsytyö, peltotyöt sekä tilan yleinen kunnossapito. Maatalouslomittajilta edellytetään eläinten ja niiden hoidon tuntemusta sekä halua työskennellä eläinten parissa, vastuullisuutta ja omatoimisuutta.
Kunnat, maatalouslomittajia välittävät yrityksret ja yrittäjänä.
Maatalouslomittajan tulee osata monipuolisesti erilaisia maataloustöitä, kuten eläinten hoitoa, ruokintaa ja lypsyä sekä peltotöitä ja koneiden käyttöä. Työ vaatii hyvää organisointikykyä ja kykyä työskennellä itsenäisesti, sillä lomittaja vastaa usein tilan toiminnasta tilapäisesti omistajan poissa ollessa. Lisäksi maatalouslomittajan tulee tuntea maatalouden turvallisuuskäytännöt ja osata huoltaa sekä käyttää maatalouskoneita.
Ammatissa tarvitaan elintarvikehygienian tuntemusta. Myös hyvä fyysinen kunto ja ongelmanratkaisukyky ovat tärkeitä, sillä työ voi olla fyysisesti vaativaa ja tilanteet tilalla voivat vaihdella nopeasti.
Ammatti vaatii joustavuutta, sillä työajat vaativat usein sekä aamu- että iltatyön tekemistä saman päivän aikana. Ajokortti ja auto ovat työn hoitamisen kannalta välttämättömiä. Työ ei sovi rehu- tai eläinpölylle allergisille henkilöille.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa maatalousalan perustutkinto (eläintenhoitaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös esimerkiksi maatalousalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.
Mediaanipalkka
2748 €/kk
Julkinen sektori
2748 €/kk
Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.