Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Meijeristi, meijerituotteiden valmistaja

Ammatit Julkaistu

Meijeristi tai meijerituotteiden tuotteiden valmistustyöntekijä työskentelee meijerissä maitotuotteiden valmistuksessa. He voivat toimia myös eri maitotuotteiden automatisoidun valmistusprosessin käyttäjinä ja valvojina. Tehtäviin voi kuulua myös maidon vastaanottoa, näytteiden ottoa sekä laitteistojen hoitoa ja pesua. Tehtäviin kuuluu myös näytteiden ottoa ja analysointia ja raportointia. Ammatissa tarvitaan huolellisuutta sekä valmistusprosessien tuntemusta, laatutietoisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn.

Meijeristin on hallittava maitotuotteiden tuotannon eri vaiheet sekä valmistuslinjan toiminta. Ammatissa on tunnettava maidon laatuun liittyvät tekijät ja eri tuotteiden laatuvaatimukset. Maitotuotteiden valmistus edellyttää hygieniaan liittyvää osaamista.

Työtilanteissa tulee prosessista johtuvia äkillisiä muutoksia ja ongelmatilanteita, joista selviytyminen vaatii prosessin ja tuotteen kokonaistuntemusta, omatoimisuutta ja päätöksentekokykyä. Meijerituotteiden valmistuksessa tavoitteena on tuotannon virheiden minimoiminen, mikä edellyttää vastuullisuutta ja tarkkuutta. Ammatissa tarvitaan yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja.

Tietotekniikan käyttötaidot ovat tarpeen. Meijeristin ammatti on usein vuorotyötä.

Toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon (meijeristi). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös elintarvikejalostuksen ammattitutkinto, elintarviketeollisuuden ammattitutkinto ja elintarvikealan erikoisammattitutkinto. Toisen asteen ammatillisen tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Ammattikorkeakoulussa voi opiskella bio- ja elintarviketekniikkaa suuntautuen meijeriteknologiaan. Tutkinto on insinööri (AMK).

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät työkseen elintarvikehuoneistossa pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus eli hygieniapassi. Hygieniaosaamistestejä järjestävät ja osaamistodistuksia myöntävät Ruokaviraston hyväksymät, itsenäisesti toimivat osaamistestaajat. Elintarvikehygieenisestä osaamisesta säädetään yleisessä elintarvikehygienia-asetuksessa (852/2004/EU) sekä 1.3.2006 voimaantulleessa elintarvikelaissa (23/2006).

Hygieniapassi (ruokavirasto.fi)

Kuukausipalkka. Peruspalkan päälle tulevat erilaiset lisät mm. palvelusvuosista sekä vuorotyöstä. Meijerityöntekijöitä koskeva työehtosopimus on solmittu Elintarviketeollisuusliitto ry:n ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry:n välillä.

Meijereiden erikoiskoulutuksen saaneiden ja teknisten toimihenkilöiden työehtosopimus on solmittu Elintarviketeollisuusliitto ry:n sekä Meijerialan Ammattilaiset MVL ry:n ja Toimihenkilöunioni TU ry:n välillä. Meijeritoimihenkilöillä kuukausipalkka määräytyy toimen vaativuuden ja henkilökohtaisen pätevyyden perusteella. Päälle tulevat palvelusvuosilisät sekä muut lisät.

Ammattialat