Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Merivartija

Ammatit Julkaistu

Merivartijat hoitavat rajaturvallisuuteen liittyviä tehtäviä, joita ovat muun muassa rajatarkastukset, rajojen valvonta, rikostorjunta ja -tutkinta sekä sotilaallinen maanpuolustus. Lisäksi toimenkuvaan kuuluu pelastus- ja avustustehtäviä sekä tullivalvonta- ja poliisitehtäviä. Merivartijan työpaikkana voi olla esimerkiksi merivartioasema, vartiolaiva tai lentoaseman rajatarkastusosasto. Toiminta vaikeissakin olosuhteissa edellyttää korkeaa ammattitaitoa, hyvää fyysistä kuntoa ja henkistä kestävyyttä. Tehtävissä edellytetään myös kielitaitoa ja palveluhenkisyyttä.

Merivartijan työpaikkana voi olla esimerkiksi merivartioasema, vartiolaiva, lentoaseman rajatarkastusosasto, huoltotukikohta tai esikunta.

Selaa avoimia työpaikkoja: Merivartija

Vaatimukset merivartijan ammattiin ovat työtehtävien moninaisuudesta johtuen laajat.

Merivartijan työssä tarvitaan hyvää kielitaitoa ja fyysistä kuntoa. Lisäksi vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot ovat tärkeitä.

Rajavartijan peruskurssi suoritetaan Raja- ja merivartiokoululla Imatralla, lisäksi kurssiin sisältyy työssäoppimista tulevissa hallintoyksiköissä.

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös rajavartijan jatkokurssi ja mestarikurssi. Lisätietoja löydät Raja.fi -sivustolta.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Laki rajavartiolaitoksen hallinnosta (577/2005) määrittää, mitä rajavartijan peruskurssille valittavalta valintakokeen läpäisseeltä henkilöltä vaaditaan.

Peruskurssille valittavalta vaaditaan, että hän on Suomen kansalainen ja suorittanut Suomen puolustusvoimissa tai Rajavartiolaitoksessa joko asevelvollisuuden aseellisessa palveluksessa tai naisten vapaaehtoisen asepalveluksen ja on terveydeltään sekä ruumiilliselta kunnoltaan virkaan sopiva. Ahvenanmaan kotiseutuoikeuden omaavilta ei edellytetä varusmiespalveluksen suorittamista.

Lisäksi tulee olla suorittanut ylioppilastutkinnon järjestämisestä annetussa laissa (672/2005) tarkoitetun tutkinnon, lukion oppimäärän tai vähintään toisen asteen ammatillisen tutkinnon ja saanut vähintään B-luokan ajo-oikeuden.

Mediaanipalkka

3586 €/kk

Julkinen sektori

3586 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä

Haastattelut