Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Metallijalostuksen insinööri

Ammatit Julkaistu

Metallijalostuksen insinööri eli koulutukseltaan materiaalitekniikan insinööri suunnittelee ja kehittää metallien tuotanto- ja jalostusprosesseja. Metallien jalostuksessa työskentelevien insinöörien työnkuvat vaihtelevat tuotantotehtävistä tuotekehitykseen ja markkinointiin. Usein metallijalostuksen insinööri valvoo tuotantoprosessien tehokkuutta ja laatua sekä ratkaisee tuotannossa esiintyviä ongelmia. Lisäksi hän voi olla vastuussa laadunvarmistuksesta. Ammatissa vaaditaan teknisen osaamisen lisäksi esihenkilö- ja vuorovaikutustaitoja.

Metallien jalostuksen parissa työskentelevän insinöörin on ymmärrettävä syvällisesti metallien kemiallisia ja fysikaalisia ominaisuuksia sekä jalostusprosesseja, kuten rikastusta, sulatusta, puhdistusta ja valua. Teknisten tietojen lisäksi insinöörin on oltava perehtynyt materiaalitekniikkaan ja prosessitekniikkaan, mikä auttaa häntä suunnittelemaan kustannustehokkaita tuotantoprosesseja.

Laadunvalvonta on keskeinen osa metallien jalostusta, joten insinöörin on osattava käyttää erilaisia mittaus- ja analyysimenetelmiä sekä ymmärrettävä laatuvaatimukset. Lisäksi hänen tulee hallita ympäristö- ja turvallisuusmääräykset sekä kyetä kehittämään aiempaa parempia metallin jalostuksen prosesseja.

Yhteistyö- ja viestintätaidot ovat tarpeen, sillä insinööri työskentelee usein tiiviisti muiden insinöörien, tutkijoiden ja tuotannon työntekijöiden kanssa. Projektinhallintataidot ovat ammatissa olennaiset, ja ne vaativat hyvää organisointikykyä, taloudellista ajattelua ja aikataulujen hallintaa. Lisäksi ongelmanratkaisukyky ja analyyttinen ajattelu ovat välttämättömiä. Myös neuvottelu- ja esiintymistaidot ovat tarpeen.

Jatkuva oppiminen ja itsensä kehittäminen ovat tärkeitä, koska metallien jalostusteknologiat ja menetelmät kehittyvät jatkuvasti. Kielitaito ja kulttuurien tuntemus ovat tarpeen varsinkin kansainvälisissä tehtävissä. Vastuullinen työ edellyttää hyvää paineensietokykyä.

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK). Tutkinnon voi suorittaa esimerkiksi konetekniikkaan tai prosessi- ja materiaalitekniikkaan suuntautuen.

Yliopistojen teknillistieteellisellä koulutusalalla voi suorittaa ylemmän korkeakoulututkinnon diplomi-insinööri tai alemman korkeakoulututkinnon tekniikan kandidaatti. Tutkinnon voi suorittaa esimerkiksi kaivos- ja rikastustekniikkaan tai materiaalitekniikkaan suuntautuen.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

4773 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto