Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Metallirakenneasentaja

Ammatit Julkaistu

Metallirakenneasentaja valmistaa, asentaa ja kokoaa erilaisia metallirakenteita, kuten rautarakenteita, teräsrunkoja ja siltoja. Metallirakenneasentaja työskentelee usein rakennustyömailla tai teollisuuslaitoksissa. Työhön kuuluu metalliosien mittaaminen, leikkaaminen, muotoilu ja hitsaaminen paikoilleen teknisten piirustusten ja suunnitelmien mukaisesti. Ammatissa vaaditaan teknisen osaamisen lisäksi huolellisuutta, vastuullisuutta ja yhteistyötaitoja.

Kone- ja metallituoteteollisuuden yritykset.

Selaa avoimia työpaikkoja: Metallirakenneasentaja

Terärakentajan työ edellyttää työstötekniikoiden ja liitosmenetelmien hallintaa sekä materiaalituntemusta. Työtehtävät edellyttävät koneiden, laitteiden ja työvälineiden käyttötaitoja. Ammatissa on osattava lukea työpiirustuksia.

Metallirakennetyöntekijän tulee hallita teknisten piirustusten ja suunnitelmien lukeminen, jotta työt voidaan suorittaa tarkasti ja suunnitelmien mukaisesti. Ammatissa on tunnettava erilaiset metallit ja niiden ominaisuukset. Työvälineiden ja -laitteiden käyttö on oltava hallussa. Lisäksi metallirakennetyöntekijän on osattava tehdä tarkkoja mittauksia ja leikkauksia sekä suorittaa erilaisia liitosmenetelmiä, kuten hitsausta, niittausta ja pulttiliitoksia. Ammatissa on kyettävä hahmottamaan hyvin kappaleiden avaruudellisia muotoja.

Työssä vaaditaan kykyä itsenäiseen työskentelyyn, huolellisuutta, vastuullisuutta ja yhteistyötaitoja. Työturvallisuusmääräysten noudattaminen on tärkeää. Lisäksi ongelmanratkaisutaidot ja kyky toimia osana tiimiä ovat tärkeitä, sillä työmailla syntyy usein yllättäviä tilanteita, jotka vaativat nopeaa ja tehokasta reagointia.

Hyvä näkö ja fyysinen kunto ovat tarpeen. Työssä tarvitaan myös fyysistä kuntoa ja kykyä työskennellä erilaisissa asennoissa ja olosuhteissa, kuten korkeilla paikoilla ja ulkona säiden armoilla.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tuotantotekniikan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Tilapäisellä tulityöpaikalla tulitöitä tekevällä henkilöllä on oltava Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) myöntämä voimassa oleva tulityökortti.

Mediaanipalkka

2842 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat